Vizier op volleybal

 

De Supercup is voor Lycurgus

VoV, 18-12-2022. 7:06 uur. Samen Lycurgus heeft het volleybaljaar 2022 op geweldige wijze afgesloten door in Apeldoorn voor de zesde keer in de historie de Supercup te winnen. Draisma Dynamo werd in vijf sets via 29-27, 21-25, 19-25, 25-18 en 10-15 verslagen.

Met dezelfde basis als afgelopen woensdag in Duitsland Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held begon Samen Lycurgus aan de jacht op de Supercup.

In een eerste set die lang gelijk op ging. Vanaf 18-18 leken de gasten een beslissend gaatje te slaan. Via een slimme bal van McCauley, een schitterend blok van Hofhuis werd het 20-18. En via Coenen kwamen drie setpoints op het scorebord. Daarna ging het mis. Eerst via twee aces van Martinez. Vanaf 24-24 kreeg Samen Lycurgus nog drie kansen om het af te maken, maar evenzovele malen ging het mis. En toen Kern een blok om zijn oren kreeg was het eerste setpunt voor de thuisploeg een feit. Een netfout in de rally werd Samen Lycurgus noodlottig en was het setverlies onnodig na zes eigen setpunten een feit.

In de tweede set geeft Samen Lycurgus meer servedruk en dat zorgt voor een solide set met veel controle. Waarin ook diverse kansen niet benut werden om het eerder af te maken. Een pipe van Coenen was goed voor 13-11 en Kern, die steeds meer op dreef kwam, maakte 18-14. Dynamo kwam dankzij de sterk serverende Martinez terug tot 18-17, waarna de ploeg van coach Arjan Taaij doordrukte. Een tikje van Held betekende 23-19. McCauley met een slimme bal via het blok zorgde voor vier setpoints. Coenen maakte het met een slim balletje af.

De derde set was er eentje met lange tijd een prima Samen Lycurgus. Na aanvankelijk een 7-4 achterstand ging het snel de goede kant op via een 10-1 run. Mede dankzij sterk serveren van McCauley. De derde set was sowieso eentje met veel servedruk van de gasten in combinatie met een paar prima blokkeringen. Dat maakte feitelijk het verschil. Een pipe van Coenen betekende 22-13. Vervolgens kostte het enige moeite om de set daadwerkelijk over de streep te trekken. Het was McCauley met de score naar setpoint en hij maakte het vervolgens ook af met een ace.

De vierde set was er eentje om weinig van te onthouden. Het lukte niet om druk te blijven geven. Dynamo voerde een paar wissels door en ging er nog weer in geloven. Samen Lycurgus had minder servedruk en kwam zo nooit meer in een gunstige positie voor setwinst. Tieme de Jong, Maarten Bartels, Ferdy van Dijk en Geoffrey van Gent kwamen in het laatste deel van deze set nog binnen de lijnen, maar dat mocht niet baten.

Daarom moest set vijf de beslissing brengen. Dat was aanvankelijk een spannend geheel. Tot 8-8 ging het over en weer gelijk op, waarna het Samen Lycurgus lukte om scherp te zijn op de beslissende momenten. Hofhuis blokkeerde een paar keer heel sterk en Kern liet zijn beste serves aan het eind zien. Dat resulteerde in zoveel druk dat Samen Lycurgus met 13-9 voor kwam. Het was op het eerste matchpoint een blok van Coenen en Hofhuis dat de beslissing bracht en zorgde voor een zege in het hol van de leeuw.

De zesde Supercup in zeven finales en de dertiende prijs in de historie van de club. Een prachtige manier om het volleybaljaar 2022 af te sluiten.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Lycurgus. Foto via Nevobo.