Vizier op volleybal

 

De tweede ronde van de Eredivisie dames

VoV, 10-10-2018. 5:29 uur. De degens zijn voor de eerste keer gekruist. Alles wat nieuw was, is in het tweede duel in de dames Eredivisie iets minder nieuw, de debutant blijft debutant, maar dan niet zo vers van de pers meer als bij het openingsduel vorige week. En nu we het toch over debutanten hebben, daar staan er aanstaand weekend heel wat tegenover elkaar, in vier teams die tegen elkaar spelen.

Zoals bij Apollo 8 vs Dros Alterno. Als hoofdcoaches, Eric Meijer en de gebroeders Oosting, het Apollo team met zeker vier speelsters zonder Eredivisie historie en bij Dros Alterno staan er ook een aantal dames, die pas kom’t kiek’n op dit niveau. Slechts twee speelsters van de selectie van vorig seizoen bleven, dat wordt dus bouwen voor de toekomst.

“Als iedereen het uiterste eruit haalt, is het geen drama als we de kampioenspoule niet zouden halen.” Zei Eric Meier eerder op de Nevobo site, “We focussen ons niet zozeer op een plaats, maar meer op het proces. In eerste instantie is onze doelstelling om zo goed mogelijk te worden. Wij zijn meer bezig met de grote lijn, de langere termijn, dan met het winnen van wedstrijden.”

Afgelopen week verloor Dros Alterno  thuis met 0-3 van Eurosped (foto boven), alleen in de derde set konden ze het de gasten lastig maken, maar dat had dan ook nog meer met de foutenlast van Eurosped te maken dan met de klasse van Alterno.  Apollo 8, het team zonder Eredivisie ervaring, maar op speelsters niveau is dat er wel, kwam tegen FAST knap van 2-0 achter terug naar 2-2, maar moest toen capituleren. Dat de thuisploeg met een zege het ‘OktoberVest’ in de Veste extra glans wil geven spreekt voor zich. Dat Alterno het drankje na de wedstrijd iets minder lekker wil laten smaken,  (een KO-OktoberVest)  voor thuisploeg en fans ook.

Bij TTP vs Pharmafilter US staan ook genoeg debutanten binnen de lijnen. Als eerste natuurlijk het US team uit de hoofdstad, en uiteraard de nieuwe lichting bij TTP, die de gaten van heel veel gedwongen vertrekkers moest opvullen. TTP was lastig voor Regio Zwolle Volleybal, ze wonnen één set (22-25) en deden er een tot het laatst mee om de winst (26-24). US maakte het landskampioen Sliedrecht één setje lastig, in de tweede werd het 24-26.  De confrontatie van zaterdag tussen deze teams lijkt meer een duel waar voor beide ploegen mogelijk het eerste punt of de eerste punten te halen zijn.

Sliedrecht Sport zal het na deze week niet aan een scherp zicht ontbreken. De speelsters van Dames 1  hebben een nog beter zicht op de komende nationale en internationale wedstrijden gekregen, want Opticien en Business clublid Sjeun Optiek by Floris (foto boven) bood de dames en staf onlangs een screening van de ogen aan.

Dankzij de samenwerking met leverancier Johnson & Johnson Vision Care krijgen de lensdragers dit hele seizoen gratis Acuvue-lenzen aangeboden. Aan het zicht van de dames kan het in ieder geval niet liggen”, aldus Floris Frenzen van Sjeun Optiek by Floris als ze vanavond in Graz voor de Champions League spelen en zaterdag thuis FAST ontvangen. Sliedrecht won vorige week bij US, FAST was niet zo snel klaar met Apollo 8, dat duurde vijf sets. Zal FAST kunnen profiteren van de Champions League inspanningen van Sliedrecht, van visa versa Oostenrijk en van de wedstrijd spelen?

Zou VC Sneek trainer Paul Oosterhof deze week nog extra trainingstijd aan de servepass hebben besteed? Vanwege de 18 aces die zijn ploeg afgelopen zaterdag tegen kreeg in Ootmarsum.  Of was dit gewoon een incident? Vanwege het servekanon van uitmuntende klasse dat tegenover hen stond? Wel goed te weten dat Eurosped, de tegenstander van zaterdag in Sneek, bij Alterno ook 15 aces liet noteren. Of dat aan de servepower van de ploeg uit Vroomshoop lag of ook een beetje door de servepass bij Alterno werd veroorzaakt durven we niet meteen te zeggen.

Feit is wel dat de aces je niet komen aanwaaien, ook niet bij een floater,  je moet er wel wat voor kunnen en blijkbaar kon zowel Set-Up als Eurosped dat vorige week. Aan de pass linie van VC Sneek met onder andere Jorieke Popma, Roos van Wijnen en Hester Jasper is het te laten zien dat ze de Eurosped serve aankunnen. Als vanouds wordt VC Sneek vs Eurosped natuurlijk een duel dat het aankijken meer dan waard zal zijn. Oude rivalen in een nieuw jasje mag geen belemmering zijn om er vanaf 20:00 uur een mooie partij van te maken.

Mag je na één duel, met de volle buit voor twee ploegen die zondag (let wel zondag!) tegenover elkaar staan,  al spreken van een topper? Als dat zo is dan is Set-Up ’65 vs Regio Zwolle Volleybal zondag de eerste topper van het seizoen in de Eredivisie. Als dat niet zo is dan is het een duel tussen twee teams die beide de maximale buit uit de eerste wedstrijd haalden via een 3-1 zege.

Bij de Ootmarsummers veel servegeweld, bij de ploeg uit Zwolle veel ‘Ester de Vries geweld’, zij nam in totaal 19 punten voor haar rekening. We zijn benieuwd hoe dit zondag gaat uitpakken. Kan het Set-Up blok de Zwolle aanvalsters de baas? Krijgt de passlinie van Zwolle grip op de mortieren van Set-Up vanaf de opslaglijn? Vanaf 16:00 uur in de Schalm zal dat duidelijk worden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart, Sliedrecht Sport en Springendal Set – Up ’65.