De volleybalweek in Frankrijk

ter Maat maakte 16 punten voor Paris Volley

VoV, 06-11-2017. 15:01 uur. In de Franse Eredivisie bij de mannen duurde afgelopen week het Eredivisieprogramma van donderdag tot en met zondag, elke dag was er wel minimaal een wedstrijd.  Met een Nederland onderonsje tussen Tours en Nantes Rezé begon de volleybalweek bij de zuiderburen van onze zuiderburen.

Tours won met 3-0 (19, 20, 17) en bevestigde daarmee de hoge plaats op de ranglijst. Ze staan nu tweede. Jasper Diefenbach scoorde 7 keer. Bij Nantes Rezé scoorden de Nederlanders Overbeeke, van Rekom en Parkinson achtereenvolgens 15, 8 en 4 punten. Dit was voor hen dus helaas niet voldoende voor de winst. Ook de ballen die Sparidans van de vloer hield (13) en zijn daaropvolgende servepass na de opslagen van Tours konden verlies niet voorkomen. Tours won door een 14 / 7 voordeel op blok en opslag en een lagere foutenlast. Nantes Rezé staat tiende in de stand.

Paris Volley, de ploeg van Wouter ter Maat, verloor vrijdag uit bij Toulouse met 3-2. De 2-1 voorsprong in sets kon in de vierde en vijfde set niet verzilverd worden. Met 25-18 maakte Toulouse gelijk, de 15-10 in de tiebreak betekende de zege. Wouter ter Maat scoorde 16 keer, had een aanvallend scoringspercentage van 48%. Totaal 21 om 8 punten voor blok en aces waren goed genoeg om het scorende te kort op aanval (50/53)  en de hogere foutenlast (40/33) in de totalen ongedaan te maken. Paris staat 4de in de stand.

Poitiers van Thomas Koelewijn speelde ook vrijdag. Zij boekten een 3-0 zege tegen Arago de Sète. Setstanden 25-17, 25-18 en 25-23. Koelewijn scoorde 6 keer, had aanvallend een 100% score met 4 punten uit 4 set ups. Blokpunten tegen  (9/0) en foutenlast (16/22) waren voor Sète de boosdoeners voor het verlies. Poitiers staat 5de.

Tourcoing won zaterdag uit met 1-3 bij Rennes. Tim Smit stond alleen in de eerste set in de basis en had daarna nog een keer een invalbeurt. Hij scoorde 1 keer. Totaal 7 blokpunten meer en 5 aanvallende scores in het voordeel van Tourcoing maakte in grote lijnen het verschil bij de setstanden 25-22, 20-25, 21-25 en 18-25.  Tourcoing staat 6de. Zaterdag won ook Chaumont met 3-2 van Montpellier. Daar was geen Nederlandse inbreng. En dat was ook het geval bij Nice vs Ajaccio op zondag (2-3)

Bij de dames won Flore Gravesteijn met Paris St. Cloud met 3-1 van Nancy. De derde set gaven ze af met 21-25, de overige bleven met 25-22, 25-23 en 25-18 in de Lichtstad. Flore had in de eerste set een invalbeurt en stond in de volgende sets in de basis. Ze scoorde 11 keer. Haar ploeg staat 4de.  Beziers en RC Cannes zijn de nummers één en twee in de stand.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Jan van den Noort.