Vizier op volleybal

 

De VoV-blog #19

VoV, 04-09-2021. 5:18 uur. Gezien alle publiciteit en alle gedoe om Zandvoort zou je bijna vergeten dat niet voor iedereen dit weekend alles om de Formule 1 races op dat circuit en om de strijd tussen Hamilton en Verstappen gaat. En de hellingsgraad in de combochten en de miljoenen die dit spektakel gekost heeft draait. Er zijn, hoe is het mogelijk, ook nog Nederlanders die niets om autoracen geven.

Neen, voor een groep volleybalvolgers staan er dit weekend ook nog andere belangrijkere zaken op het programma. Zij zijn meer benieuwd naar de hoeken die Nimir Abdel-Aziz, Wouter ter Maat, Anne Buijs en Nika Daalderop slaan bij de EK-duels voor de heren en dames. En om precies te zijn bij de dames in de strijd om het brons in Belgrado tussen Nederland en Turkije en de strijd van de mannen in Tampere in Finland voor handhaving van de koppositie in de poule. Rusland is daar de tegenstander van naam.

De dames kunnen met een zege en de bronzen plak een mooi slotakkoord geven aan hun EK. Brons zou een fantastisch resultaat zijn voor de groep, waarin een aantal gekende namen ontbreken.

Er werd afgelopen week uiteraard ook nog beachvolleybal gespeeld. In Warschau en in Ljubljana. In Warschau was een 1* FIVB World Tour toernooi met deelname van het duo Luini/ Nijeboer en Damen/ van der Loo. En bij het EK U18 deed het meiden duo Sonneville/ de Groot het uitstekend. Ook de prestaties van het jongens duo Sengers/ Groenewold verdient de aandacht.

Leon Luini/ Thijs Nijeboer plaatsten zich voor het hoofdtoernooi in Warschau. Ze wonnen twee kwalificatieronden. In de eerste ronde namen ze het op tegen een Israëlisch duo. Nederland won dik met 21-11 en 21-14. Daarna troffen ze de Engelsen Bialokoz/ Batrane. In de verlenging van de tiebreak konden Luini/ Nijeboer het ticket voor de main draw bemachtigen, via de setstanden 21-17, 19-21 en 18-16.

In hun poule verloren ze tegen de lijstaanvoerders Kruk/ Szalankiewicz uit Polen met 2-1. Via 21-16 (na 8-8, 14-13 en 17-15), 18-21 (na 6-2, 9-13 en 13-17) en 15-12 (na 5-5, 8-8 en 12-12). Vandaag spelen ze tegen de Letten Samoilovs/ Aišpurs voor een plek in de eerste KO-ronde.

Sam van der Loo en Rik Damen werden in de tweede ronde van de kwalificatie uitgeschakeld. Zij gaven een Japans duo in de eerste ronde geen schijn van kans (21-6, 21-4). In de tweede ronde moesten ze capituleren voor de als nummer één geplaatste Polen Kaluza/ Chiniewicz. Die waren na de 21-13 met 19-21 en 9-15 het betere koppel.

Bij het EK Beach U18 in Ljubljana verloren Sengers/ Groenewold ook hun tweede partij in de poule. Panchenko/ Chuprinov waren met 2-0 (23-21 en 21-14) een klein maatje te groot.  Om via de KO-ronde in het toernooi te blijven moest de laatste poulewedstrijd tegen de Slovenen Okroglič/ Jeklin gewonnen worden. De Nederlanders deden dat overtuigend met 21-17, 21-10.

Het koppel Sonneville/ de Groot gaf aan de eerder behaalde twee poulezegs een positief vervolg. Ook de derde wedstrijd werd gewonnen met 2-0, waardoor ze ongeslagen poulewinnaar zijn geworden en rechtstreeks doorgaan naar de achtste finale, die voor vandaag op gepland staan.

Eindelijk is ook duidelijk welke dames er meedoen aan het Team 22 project van de Nevobo, dat de Oranje dames blijvend een plaats in de wereld top-8 moet geven. Een opvallende naam in de groep van veertien vinden wij libero Myrthe Schoot, verder zijn de keuzes nogal voor de hand liggend. Het was alleen nog even wachten op de bevestiging van de Nevobo, maar die is er dus inmiddels ook.

Het seizoen van Conegliano, de ploeg van Robin de Kruijf, begon met een ongelukje. Er brak in het ‘Conegliano Village’, het centrum waar speelsters, managers en medewerkers van het Italiaanse en Europese kampioensteam zijn ondergebracht, een brandje uit, dat aanleiding gaf tot een zorgwekkende rookwolk. De brand ontstond in de tuin van het appartement van Robin De Kruijf. Op dat moment waren de Kruijf en collega’s aan het trainen. Gelukkig was de brandweer vlot present om erger te voorkomen.

Goed weekend en duimen voor brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort en CEV.