Vizier op volleybal

 

Oranje naast podium, brons voor Turkije

VoV, 04-09-2021. 19:43 uur. En dan stond Oranje alweer tegenover Turkije, waar in 2019 de Turkse ploeg in Ankara in de kwartfinale te sterk bleek, troffen beide teams zich in deze editie van het EK in de strijd om het brons, nadat in de poulefase de degens ook al gekruist waren. Voor beide ploegen lijkt de strijd om een plaatst op de hoogste trede van het schavotje net een brug te ver. Meestal moeten ze genoegen nemen met de wedstrijd waarvan de verliezer aan het eind met lege handen staat.

Turkije verloor gisteren in een spectaculaire wedstrijd met 3-1 van Servië, bij Oranje vs. Italië was de derde set voor de Nederlandse fans spectaculair gezien de overmacht die de ploeg van Selinger daarin ten toon spreidde. Helaas duurde dat maar één set. Beide teams zullen hun teleurstelling over de verloren halve eindstrijd snel moeten zien te overwinnen en nu het winnen van het brons als hun ultieme doel van het EK moeten zien.

De coaches Selinger en Guidetti gaven aan onderstaande starting seven het vertrouwen voor een goede afloop:

  • Spelverdeling: NL Britt Bongaerts. Turkije Cansu Özbay
  • Libero: NL: Myrthe Schoot. Turkije: Simge Akoz
  • Diagonaal NL: Celeste Plak, Turkije: Ebrar Karakurt
  • Passer lopers: NL: Anne Buijs, Nika Daalderop. Turkije Tugba Senoglu, Hande Baladin
  • Midspeelsters: NL: Juliët Lohuis, Eline Timmerman. Turkije: Eda Erdem, Zehra Günes.

In de poulefase had Oranje een 0-3 (21, 21, 20) nederlaag geleden, met eerdere verliezen in de VNL dit jaar en het EK van 2019 stonden er dus nog een drietal te vereffenen rekeningen openen. Of het vandaag de dag was om dat te doen zou moeten blijken.

Als de eerste klap een daalder waard is, dan had Turkije in de eerste set bij 5-1 dat bedrag verdiend. Maar Oranje kwam sterk terug, via scores van Celeste Plak en Juliët Lohuis en een aantal punten van Turkije voor Nederland was het bij 8-8 alweer gelijk. Twee blokpunten en een ace van Senoglu brachten het verschil bij 13-10 op drie punten, dat werden er vier bij 15-11 en vijf bij 17-12. En zo kunnen we nog even doorgaan naar 19-13 en 21-14.

Ofwel Turkije liep snel uit naar een hele ruime voorsprong, die bij 21-14 en 22-15 al tot zeven punten was opgelopen. In de slotfase van de set kon Oranje via Celeste Plak en een duoblok van Juliët Lohuis en Nika Daalderop nog inlopen naar 24-21. Karakurt gooide de set daarna in het slot.

In set twee ging de daalder voor de eerste klap naar geen van beide partijen. Weliswaar kwam Oranje na 4-4 op 4-6, maar de serie van Turkije naar 9-6 maakte van een achterstand een voorsprong. In die fase viel Celeste Plak geblesseerd uit en werd vervangen door Elles Dambrink. Oranje moest in de achtervolging, bracht een 11-7 achterstand bij 14-12, na een ace van Eline Timmerman, en 15-13 terug naar twee punten en had de aansluitingstreffer voor het inslaan.

Echter kantelde de set naar Turks voordeel. Baladin en een tweede balscore van Özbay dwongen Selinger bij 18-13 in de time out. Turkije hield het voordelige verschil aan hun kant (20-15, 21-17), ondanks scores van Anne Buijs en een kill block van Britt Bongaerts en wissels. Zo vielen Indy Baijens, Marrit Jaspers en Maret Grothues nog in maar ook zij konden niet voor een ommekeer zorgen. Na de 22-19 maakte een driepunter een eind aan de set.

In de derde set, met Indy Baijens in de basis, lag het initiatief heel lang bij Oranje. Tussenstanden tot aan de drempel bij de big points waren 4-6, 7-11, 9-13 en 14-18. Turkije blokkeerde vervolgens twee keer Anne Buijs af en Hande Baladin sloeg de 17-18 op het scorebord. Het verschil van één punt maakten ze bij 20-20 ongedaan, waarna het op de side out tot aan 22-22 gelijk opging. De ace van de ingevallen Ismailoglu zette Turkije bij 24-22 op matchpoint, Anne Buijs kon verlies nog één keer uitstellen, waarna een snelle aanval op mid Turkje de 3-0 winst en de bronzen medaille bezorgde.

Oranje scoorde 42 eigen punten die als volgt werden verdeeld. Britt Bongaerts 1, Diagonalen Plak en Dambrink 9, mid speelsters Lohuis, Timmerman en Baijens 10 en passer lopers Buijs en Daalderop 22. Topscorer werd Anne Buijs met 14 punten. Turkije scoorde totaal 56 eigen punten. Spelverdeelster Ozbay 3, Diagonalen Boz en Karakurt 15, mid speelsters Eda Erdem en Günes 17 en de passer lopers Baladin, Senoglu en Ismailoglu 21.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.