Vizier op volleybal

 

Nipt 3-2 verlies Nederland vs. Rusland

VoV, 05-09-2021. 6:24 uur. De Lange Mannen van Oranje stonden gisteren in de Finse poule in Tampere tegenover Rusland, dat de eerste wedstrijd van dit toernooi zeer verrassend had verloren van Turkije. Oranje had al twee zeges achter de naam (vs. Spanje en Noord-Macedonië), waarin het nog geen setje verloor.

In de Oranje poule zullen alle teams als target hebben om niet als vijfde of zesde af te sluiten, want dat betekent directe uitschakeling, en ook niet als derde of vierde te eindigen omdat dan waarschijnlijk Polen of Servië de tegenstander in de achtste finale zal zijn. En die teams wil je liever niet tegenkomen. Want winnen van de wereldkampioen (Polen) en Europees kampioen (Servië) is nu eenmaal geen dagelijkse kost voor de meeste ploegen uit de Oranjepoule.

Dat Rusland erop gebrand was om het verlies uit de eerste wedstrijd recht te zetten, hun eerste nederlaag na het winnen van Olympisch zilver in Tokyo, leek logisch, dat er voor Oranje een prachtige uitdaging lag en ze daardoor extra aan de bak moesten was daar een net zo logisch gevolg van. Bondscoach Piazza begon deze keer met:

  • Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Just Dronkers
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Loper: Bennie Tuinstra en Thijs ter Horst.
  • Midspelers: Michaël Parkinson en Fabian Plak.

In de Russische selectie ontbrak sterspeler Maxim Mikhaylov, wel van de partij waren bijvoorbeeld Volkov, Volvich en Kliuka.

De wedstrijd werd met 3-2 gewonnen door Rusland, maar dat was met de spreekwoordelijke hakken over de sloot. Het scheelde maar bitter weinig of Oranje had Rusland de tweede nederlaag van het toernooi bezorgd. De vijf sets eindigden in 13-25, 25-19, 21-25, 25-21 en 13-15. Oranje blijft koploper in de poule.

Rusland overdonderde Oranje in de eerste set en wilde blijkbaar daarmee het verlies tegen Turkije al meteen rechtzetten. Nederland kwam onder veel druk te staan en vooral blokkerend hielden ze Nederland van scoren af, getuige hun zes blokpunten in de eerste set. Tot 6-6 ging het nog gelijk op, daarna nam Rusland in twee servebeurten afstand naar 7-12. De dubbele wissel van Oranje bij 11-16 had ook scorend geen positieve gevolgen en Rusland liep door o.a. scores van Kliuka en een blok op Fabian Plak uit naar 21-12, na een ace voor 13-24 benutte dezelfde Kliuka het setpoint voor de 13-25 setwinst.

Set twee gaf een volkomen ander spelbeeld te zien. Oranje ging knokken voor elk punt en Rusland had blijkbaar het gevoel dat ze genoeg rechtgezet hadden. Oranje kwam met 6-3 voor, Rusland was er bij 7-7 weer naast, maar de echte tik deelde de ploeg van Piazza uit na de 12-11. Jorna kwam voor Tuinstra en Oranje kende via o.a. twee aces van Plak, een hele goede fase met veel druk en prima scores tot aan 18-12. Jorna haalde een huzarenstukje uit door de bal in de rally te houden en Ter Horst beloonde hem daarvoor met een mooi blokpunt als afsluiting van die rally. Via 20-15 en 23-18 kwam Oranje op setpoint bij 24-19. Nimir Abdel-Aziz benutte het bij eerste gelegenheid voor de 1-1 setstand.

Rusland hadden lering getrokken uit het verlies van de tweede set en begon sterk aan de derde. Via 3-8 liepen ze uit naar 8-12 en 10-17. Oranje kwam weer beter in het spel en verkleinde het verschil tot drie punten bij 17-20. Het werd nog 19-22, dichterbij lieten de Russen Oranje niet komen. Met 21-25 namen ze een 1-2 voorsprong in sets.

Na een aanvankelijk makkelijk verkregen voorsprong (2-6) door Rusland herpakte Oranje zich en zette de tanden in de wedstrijd. Vanaf 9-9 ging de strijd gelijk op met dan weer de een dan weer de ander voor. Oranje klampte op de side out aan, maar had bij 20-18 (na een ace van Abdel-Aziz) een beslissend gaatje geslagen, dat door hem nog verder werd uitgebouwd met de score voor 23-20 en even later de 25-21. Oranje had de tiebreak en in ieder geval één punt binnen.

Rusland kwam via o.a. een foutserve van Plak en een ace van Kliuka in de vijfde set op een 2-5 voorsprong, waarop Piazza de mannen naar de zijlijn haalde. Oranje bleef bij Rusland in de buurt (6-8, 8-9) maar kwam met de finish in zicht via een foutserve en een Russisch kill block met 9-13 achter. Abdel-Aziz scoorde zijn 30ste punt van de wedstrijd bij 10-13 en kwam bij 10-14 zelf aan de opslag.

Kanonskogels vuurde hij af op de Russische passlijn, die de 12-14 en via een ace van 130 km per uur, de 13-14 opleverden. Verder kwam Oranje helaas niet, het volgende matchpoint werd door Rusland verzilverd, nadat de passlijn deze keer wel een loeiharde serve onder controle kreeg.

Abdel-Aziz maakte totaal 32 punten en werd daarmee topscorer. Ter Horst en Jorna scoorden ieder 11 keer, Plak kwam met 10 punten ook nog in de dubbele cijfers. Bij Rusland maakte Volkov er 21 en Kliuka 20.

Vandaag komt Oranje niet in actie, maandag spelen ze tegen Turkije.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.