Vizier op volleybal

 

Servië onttroond, Italië wint het EK

VoV, 04-09-2021. 6:33 uur. Twee nog ongeslagen teams, zowel in de poulefase en uiteraard in het vervolgtraject daarna, stonden in de EK finale gisteravond tegenover elkaar. Twee teams met speelsters van de buitencategorie, zoals bij Servië de geroutineerde spelverdeelster Ognjenovic, mid Rasic en diagonaal Boskovic en bij Italië de aanstormende talenten, die allang de talentenstatus achter zich hebben gelaten, zoals diagonaal Egonu, mid Danesi en de passer lopers Pietrini en Sylla.

Alle voorwaarden voor een prachtig volleybalaffiche waren ingevuld, inclusief de omlijsting in de volle volleybalarena (20.000 toeschouwers) in Belgrado, die uiteraard met man en macht achter hun favorieten stonden. De coaches Terzic en Mazzanti begonnen aan de finale met de volgende basis:

  • Spelverdeling: SRV: Maja Ognkenovic. Italië: Alessia Orro
  • Libero: SRV: Silvija Popovic. Italië Monica de Gennaro
  • Diagonalen: SRV: Tijana Boskovic. Italië: Paola Egonu
  • Passer Lopers: SRV: Bojana Milenkovic, Katarina Lazovic,. Italië: Miriam Sylla, Elena Pietrini
  • Midspeelsters: SRV: Mina Popovic, Milena Rasic. Italië: Cristina Chirichella, Anna Danesi.

De wedstrijd werd in de eerste twee sets een prachtig duel, waarbij Servië de openingsset met 26-24 pakte en Italië via 22-25 daarna de stand gelijktrok. Italië won ook de derde set, nu met meer verschil (19-25) en haalde de titel met een ruime 11-25 binnen.

Bij de nieuwe Europese kampioen maakten de passer lopers en diagonaal Egonu scorend het verschil. Pietrini (13) en Sylla (20) maakten 33 punten, Servië zette daar met Lazovic (2) en Milenkovic (4) maar 6 tegenover. En Egonu werd met 29 punten topscorer van de partij, zij won het duel met Boskovic met 9 punten verschil. Op mid was Servië met scores van Rasic (13) en Popovic (12) beter dan Danesi (8) en Chirichella (5)

In de eerste set wilden partijen niet van wijken weten tot aan de Italiaanse time out bij 13-12. Servië scoorde via Rasic en Boskovic de 15-12, waarop Italië met Sylla aan serve aan de inhaalrace begon, die ze met twee aces via de netband bij 15-16 afsloot. In de finale van de set lobte Bojana Milenkovic de 23-21 binnen en sloeg Boskovic de 24-22 tegen de vloer. Na twee scores van Sylla maakten Rasic en Boskovic de 26-24.

In de tweede set opnieuw een spannende ontknoping die even anders uitpakte dan de Servische fans hoopten. De Italiaanse time out op 21-19 had geen direct succes, het werd 22-20. Italië toonde zich echter van haar beste kant door niet te capituleren en kwam na een uitgeslagen aanval met 22-23 voor. De video challenge liet zien dat de 22-24 ook echt 22-24 was, waarna een mega kill block van Anna Danesi voor de 22-25 set zege en de 1-1 stand zorgde.

De derde set ging met 19-25 naar Italië, daarin maakten ze na 14-15 het verschil. De 14-18 werd onder aanvoering van het gouden trio Pietrini, Sylla en Egonu een 16-19 en 17-23 voorsprong, waarna de 1-2 setstand via 19-25 op het scorebord kwam. Pietrini en Sylla zorgden voor de laatste punten. In deze set wisselde Italië van spelverdeelster, Orro ging Malinov kwam.

In de vierde set haalde Italië meteen in het begin keihard uit en liep naar een 1-5, 2-8 en 4-12 voorsprong uit. Hetgeen Servië met een hopeloze inhaalrace opzadelde. Egonu bleef maar scoren, maar ook Danesi en de in de basis begonnen spelverdeelster Malinov pakten blokkerend punten. Sylla en Egonu scoorden vanaf 8-19 de Italiaanse punten. De ‘vernedering’ van de hanterende Europese kampioen om de wedstrijd met minder dan 10 punten in de vierde set af te sluiten bleef ze bespaard. Na de 8-23 kon Servië bij 11-23 nog in de dubbele cijfers komen. De set en de titel ging met 11-25 naar Italië.

gh @ VoV, foto’s CEV.