Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer) #10-2024

VoV, 09-12-2023. 6:45 uur. De tiende alweer, waarin we even een uitstapje maken naar het damesvoetbal, met name naar de wedstrijden Schotland vs. Engeland en Nederland vs. België. De duels met een kippenvel ontknoping.

Waarover van Nederlandse kant vooraf geen voorbeschouwing kon worden gelezen zonder dat daarin werd verwezen naar mogelijke ‘matchfixing’. Schotland zou Engeland waarschijnlijk dik laten winnen veronderstelde menigeen, terwijl anderen dachten dat dit beslist niet zou gaan gebeuren. Daarvoor was de onderlinge verstandhouding niet goed genoeg.

België kon, als Schotland van Engeland won, en zij Nederland versloegen ook nog naar de Final Four. Als Engeland Schotland versloeg was die kans verkeken.

Wat we ons afvroegen was hoe men in Engeland tegen de wedstrijd Nederland vs. België aankeek. Zouden zij ook gedacht hebben aan mogelijke ‘matchfixing’, als het er voor Engeland en Nederland om ging, als België uitgerangeerd was omdat Engeland ver voorstond. Zou er vooraf geopperd zijn dat als het nodig was België Nederland wel de helpende hand zou reiken, want we zijn tenslotte buren net als de Engelsen en de Schotten.

Want hoe was het scoreverloop ook weer:

 • 0-5 voor Engeland, Engeland door
 • 3-0 voor Nederland, Nederland door
 • 0-6 voor Engeland in 93ste minuut, Engeland door.
 • 4-0 voor Nederland in 96ste minuut, Nederland door en zo bleef het.

Het had op het eind veel weg van de side out scores, waar het breakpunt voor de winst wilde niet vallen. Tot de laatste rally, maar dat is bij volleybal altijd zo, want de wegtikkende seconden tellen daar niet. Dat was het voetbal.

Bij het volleybal is onze keuze voor de Top 10 dit keer gevallen op:

 • 01>Uw eigen favoriet. Het team dat u een warm hart toedraagt mag u weer op de eerste plaat zetten. Niemand houdt u tegen. In dit vrije land. Uw stem neemt niemand u af, tenzij u deze overdraagt aan een ander.
 • 02>VC Sneek vs. VC Zwolle. Eredivisie dames. Om de koppositie, onderling verschil één puntje. Zal een warm avondje worden in de Sneker Sporthal, reken daar maar op.
 • 03>Orion vs. Dynamo. Eredivisie Heren. Zondag middag 16:00 uur. Slaagt Orion erin om na Lycurgus ook SV Dynamo eronder te houden? En zo de koppositie te bevestigen.
 • 04>Apollo 8 vs. VV Utrecht. Eredivisie Dames. De tweede topper op zaterdagavond, die het de onpartijdige volleyballiefhebber lastig maakt welke livestream te kiezen. Per set switchen? Dan mis je waarschijnlijk bij beide topduels de mooie momenten. Goede raad is dan duur, Wij weten het wel!
 • 05> Sliedrecht Sport vs. VC Limax. Eredivisie mannen. Sliedrecht verraste Lycurgus in MartiniPlaza, dat de thuisploeg sinds de verhuizing ernaar toe nog niet veel succes heeft opgeleverd. Sliedrecht kende met de 2-3 winst een uitstekende generale voor de topper tegen VC Limax, die hen een stukje of misschien wel een heel stuk dichter bij de Top 4 kan brengen.
 • 06>Rivo vs. Set-Up. Topdivisie A Dames. Mooie Twentse derby, waarvan de vonken horen af te vliegen. Het moet knisperen, knetteren en knallen in de Reggehal waarbij de thuisploeg en de gasten hun fans niet zullen willen teleurstellen.
 • 07> Keistad vs. VCN. Topdivisie dames B. De vraag is elke week weer, welk team brengt koploper Keistad de eerste nederlaag toe? Wordt dat wellicht VCN, feit is wel dat die eerste nederlaag elke week een weekje dichterbij komt, maar of het zaterdag al zover is in Amersfoort?
 • 08> VC Zwolle D2 vs. Dash. Eerste Divisie A Dames. De koploper ontvangt de nummer drie van de ranglijst. Onderling verschil twee punten, waarbij VC Zwolle D2 nog een wedstrijd moet inhalen. Dan zal Dash wel weten wat hen te doen staat, mogen we verwachten.
 • 09> Peelpush D2 vs. VCN D3. Eerste Divisie B Dames. Zal het Toklied van Peelpush door de kantine klinken na afloop van het duel tussen de nummer vier en de nummer één. Als dat zo is dan heeft Peelpush D2 gewonnen, is dat niet zo dan blijft koploper VCN Dames3 aan de goede kant van de score.
 • 10> De Burgst vs. Compaen. Eerste Divisie B Heren. Beide teams hebben 30 punten uit 9 wedstrijden en delen zich op basis van de punten met VC Limax H2 de koppositie. Dan hoeven we u niet meer uit te leggen wat er op het spel staat in Breda. De glazen bol is licht troebel, maar er lijkt, en dat is niet vreemd uit oogpunt van Compaen, een vijfsetter in te zitten.

Een andere kijk op de persoonlijke FIVB-ranglijsten: Jo Rullens, redacteur van Volley Techno, volgt al jaren de internationale ontwikkelingen in het volleybal voor dit blad voor oefenmeesters. Hij is thans data-analist en videoscout bij TeamNL paravolley dames en trainer/coach bij het Belgische Spinley Dessel.

In Volley Techno nr. 4, dat zeer binnenkort verschijnt, besteed hij totaal zes pagina’s aan ‘de beste’ spelers/ speelsters. De gegevens van de VNL 2023 zijn daarin tot de kwartfinale vermeld, omdat er anders een scheef beeld zou ontstaan met de teams die in de poulefase zijn uitgeschakeld. Wel zijn de spelers en speelsters van de verkozen dreamteams bekeken a.d.h.v. de resultaten van het hele toernooi. Hierbij komen enkele bijzonderheden aan het licht. Ook voor trainers is het belangrijk om op een andere manier naar team en persoonlijke cijfers te kijken. Vanuit een ander oogpunt, zoals Jo o.a. doet..

Poule-indeling VNL 2024 bekend: De poulefase van de VNL duurt volgend jaar van 14 mei tot 16 juni, waarbij gespeeld wordt in Azië, Noord en Zuid-Amerika en Europa. De Oranje Dames spelen in Turkije, China en Japan, de mannen reizen naar Turkije, Canada en de Filippijnen. De tegenstanders zijn nog niet bekend. De VNL 2024 is de laatste kans voor de teams om een van de vijf resterende OS-ticket te bemachtigen.

Twente Cup 2024 in IISPA te Almelo.  Donderdag 4 januari wordt de Twente Cup weer gespeeld in de IISPA.

In de middag spelen de hoogst spelende C en B teams van de Twentse verengingen tegen elkaar. Dit zal van 12:00 uur tot 18:00 uur zijn. In de avond wordt de Twente Cup senioren gespeeld met in totaal zes teams waaronder Apollo 8 uit Borne. Het seniorentoernooi is van 18:00 uur tot 22:00 uur.

NOJK 2024: Het Nederlandse Open Jeugd Kampioenschap is het grootste en meest populaire jeugdtoernooi van ons land. Jaarlijks beginnen tussen de 450 en 500 teams aan de strijd om de nationale titel in één van de vier leeftijdscategorieën.

Het NOJK begint in januari 2024, de 6de, met de voorronden, in februari, de 17de, volgen de halve finales waarna bij de finales op 30 maart de prijzen worden verdeeld. Aan de best ‘overall’ presterende vereniging wordt ook dit jaar weer de Jaap van Kasteel trofee uitgereikt.

NVVO clinic VT2-3: Al eerder maakten we u erop attent dat er in januari een VT2-3 clinic is in Ede. Velen gaven zich er al voor op, het dagprogramma met de inleiders Remko Kenter en Remon ter Harmsel spreekt duidelijk aan.  Inschrijven kan nog steeds, meer info op de website www.nvvo.org. Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

De kampioenen: We hebben in deze Top 10 ook nog een plaatsje ingeruimd voor een paar kampioensteams. De meiden van Sliedrecht Sport CMV5.4 behaalden de titel in de Eerste Klasse. Het team bestaat uit Tess Korevaar, Isalin den Hartog, Jasmijn de Keizer, Pippa Brouwer en Fem Leeuwestein.

Ook Meisjes C3 van Sliedrecht Sport is kampioen. Zij behaalden de titel in de Tweede Klasse. Proficiat aan Sarah den Boer, Rosanne Koetsveld, Cyrelle Huijser, Hannah van Hemert, Louna Hartog, Yinthe van Dormolen, Nelita da Costa, Loïs de Raad en natuurlijk trainster Bianca Boer en coach Tonny Hartog. De foto’s mogen uiteraard niet ontbreken.

Buitenlands volleybal. Standen in de Champions League bij de dames doen de vraag oproepen waarom de CEV geen SUPER CHAMPIONS LEAGUE in het leven roept. Want laten we eerlijk zijn, het is toch ieder jaar zo’n beetje hetzelfde liedje in de poulefase. Italiaanse en Turkse teams domineren. Zie de vetgedrukte namen.

Twee poules van vier teams in de Super Champions League aangevuld met  de beste twee van de 2023/ 2024 editie zou dan mooi kunnen volgend jaar. In de Champions League, waaruit dan een aantal teams naar de SUPER CL kan promoveren, komen dan plaatsen vrij. Vier poules van vier geeft daar ook doorstroming. Lijkt ons geen slecht idee, al zeggen we het zelf.

 • Poule A: 01> Vero Volley Milano 4-12. 02> VakifBank 3-9. 03> Jedintsvo 1-2. 04> Mulhouse 01
 • Poule B. 01> Scandicci 4-12. 02> Eczacibasi 3-9. 03> Plovdiv 1-2. 04> Vasas 0-1
 • Poule C: 01> Fenerbahce 4-12. 02> Boduwlani Lodz 2-6. 03> SC Potsdam 2-5. 04> Calcik Kamnik 0-1
 • Poule D: 01> Conegliano 4-12. 02> Rzeszow 3-8. 03> MTV Stuttgart 1-4. 04> Asterix Avo 0-0
 • Poule E: 01> Le Cannet 3-7. 02> Alba Blaj 2-8. 03> LKS Lodz 2-6. 04>Prometey 1-3.

Welke teams met NL-inbreng gaan door in de CEV en Challenge Cup?

 • In de CEV Cup Dresden met Hester Jasper en Famke Boonstra. Zij spelen tegen NUC Volleybal uit Zwitserland.
 • In de Challenge Cup Novara (Anne Buijs), VC Wiesbaden (Noa de Vos), Panathinaikos (Maret Grothues) en Nantes (Marrit Jasper). De laatste twee spelen tegen elkaar, Novara heeft Voluntari als tegenstander en Wiesbaden treft het Griekse PAOK

We vliegen ook nog even over Europa en een stukje Azië heen voor wat betreft de doordeweekse wedstrijden. Stap maar in en vlieg maar mee.

In Frankrijk won Tours met 0-3 bij Plessis Robinson (Michaël Parkinson scoorde 7 keer), in Turkije won Ziraat Bankasi met 3-0 van Alanya met o.a. 18 punten van ter Maat en een niet spelende van Tuinstra. Karlovarsko verloor in Tsjechië met 3-0 van Odolena Voda (Wessel Keemink maakte 5 punten) en Budejovice leed tegen Praag een 3-0 nederlaag, ondanks 8 punten van Stijn van Schie.

Grizzlys Giesen verloor in de halve finale van de Duitse beker met 0-3 van Herrsching, dat in de finale BR Volleys Berlijn treft. Michiel Ahyi scoorde 6 keer bij Giesen. In de competitie eindigde Friedrichshafen vs. Powervolleys Düren in 3-0. Luuc van der Ent maakte 1 punt in 2 sets, Siebe Korenblek kwam niet in actie. In Polen verloor ZAKSA met 2-3 van Lublin via 19-21 in de vijfde set. Twan Wiltenburg speelde 5 sets en scoorde 7 keer. En in Italië werd het bij Taranto tegen Piacenza van Robbert Andringa 1-3. Andringa kwam niet in actie.

Kepco van Thijs ter Horst (13 punten) won met 0-3 (22, 21, 22) bij de Blue Fangs in Zuid-Korea en een eindje verder vliegen (naar China) verloor Iris Scholten met Shenzhen met 3-0 (13, 18, 21) bij koploper Shanghai.

Beachen in Doha: Het duo Stam/ Schoon is niet doorgedrongen tot de KO fase van de Beach Pro Tour Finals, waarvan gezegd wordt dat dit het belangrijkste Pro Tour toernooi van het jaar is. Doorgaan hing af van het resultaat tussen een Braziliaans en een Australisch duo. Als Brazilië won was het Oranje duo uitgeschakeld.

Na de 1-1 in sets leek de strijd bij 14-11 in het voordeel van Brazilië snel beslist te worden ten gunste van Taina/ Victoria, maar Mariafe/ Clancy van Australië, dat al verzekerd was van een plaatsje in de KO ronde, knokte zich bewonderenswaardig terug naar 14-14. Daarna begon het nagelbijten voor Stam/ Schoon, matchpoints over en weer, heel vaak voor Australië, maar zoals het wel vaker gaat kwam Brazilië bij 24-23 in de tiebreak op matchpoint en verzilverde dat. Hun ticket voor de tussenronde betekende uitschakeling voor Stam/ Schoon.

Volgende week is er weer een groot beach event in Doha. Dan worden er de Crown Finals voor King en Queen of the Court gespeeld. Met Nederlandse deelname bij de dames van Stam/ Schoon, Bekhuis/ Piersma, Emi van Driel en Desy Poiesz, die als partner Mariafe en Orsi Toth hebben. Eens wat anders. Bij de mannen doen Boehlé/ Sengers mee en heeft Penninga als partner Dressler. Het toernooi is van 13 t/m 16 december.

WK club-teams in Bengaluru in India. Met deelname van Halkbank, de ploeg van Nimir Abdel-Aziz. Halkbank verloor van de Japanse Sunbirds met 3-0 (23, 23, 26) maar verzekerde zich gisteren van een plaats in de halve finale door met 3-0 (26-24, 25-18 en 28-26) te winnen van het Braziliaanse Sada Cruzeiro. Halkbank werd tweede in de poule van drie.

Dat was ‘t. Goed weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort en Sliedrecht Sport.