Winst voor VC Sneek, Apollo 8 en Sudosa-Desto

VoV, 10-12-2023. 6:55 uur. Vrijdagavond won SV Dynamo in Werkendam met 1-3 van Voltena, zoals we u reeds gisteren berichten. Het Eredivisie programma kreeg op zaterdagavond met drie wedstrijden een vervolg. Met winst voor Sudosa-Desto, Apollo 8 en VC Sneek.

Activia was gastteam voor Sudosa-Desto. De gasten behaalden in de eerste twee sets een afgetekende zege via de setstanden 16-25 en 17-25. In set drie nam Activia een 4-0 voorsprong, was die bij 9-9 weer kwijt en bleef daarna tot 17-17 gelijkwaardig aan de ploeg uit Assen. Met daarna de tussenstanden 17-20 en 19-24 denderde Sudosa op een 0-3 zege af, de serie van Activia naar 23-24 was net te kort om een vierde set af te kunnen dwingen. Via 23-25 werd het 0-3.

Paula Boonstra werd met 16 punten, waarvan 4 aces, topscorer van de partij. Dani Josephs van Activia scoorde 13 keer. Sudosa-Desto had met name serverend met 1 om 8 aces de betere score, ook hun foutenlast was een stuk lager.

Apollo 8 vs. VV Utrecht: De thuisploeg was in de eerste twee sets oppermachtig. In set één werd 3-5 achter een 9-5 voorsprong, dat verschil werd uitgebouwd naar 16-10 en 24-13. Waarop de 25-15 zege volgde. In set twee ging het in sneltreinvaart naar 10-3 en 21-6, waarna met 25-9 werd gewonnen.

In set drie herstelde VV Utrecht zich knap, sloeg meteen een gaatje (1-5, 4-11) en liet de thuisploeg niet meer in de buurt komen (11-19) met de score. Via 16-25 werd het 2-1 in sets. Tot dan was er heel weinig spanning geweest, in set vier was die er wel. Al kwam die pas nadat Apollo een 2-7 achterstand bij 12-11 ongedaan had gemaakt. De 19-17 werd 19-20. De serie naar 23-20 was vervolgens beslissend, VVU kwam nog terug tot 24-23 maar werd met 25-23 verslagen.

Apollo scoorde 17 om 6 blokpunten en 6 om 1 aces en behaalde daarmee het voordeel. Lotte van der Horst maakte 17 punten voor de thuisploeg dat sterk scorende midspeelsters had. Carlijn Koebrugge maakte er 14, waarvan 8 blokkerend en Marije ten Brinke had 10 keer succes. Iris Reinders en Ellemijn Stevens scoorden het vaakst (13 keer) voor VV Utrecht.

VC Sneek vs. VC Zwolle. Net als in Zwolle won VC Sneek ook in Sneek in vier sets.  Via de standen 25-22, 25-18, 15-25 en 25-13.  De thuisploeg nam in de eerste set een 5-1 voorsprong en bleef de hele set verder aan de leiding. Soms met gering verschil (5-4), maar meestal ruim (8-4, 12-6, 17-11) en na 20-18 en 23-21 stond er na 25-22 een 1-0 stand op het scorebord. Set twee werd na 12-12 beslist, de serie naar 18-12 was de basis voor de setzege.

Set drie was met overtuigend verschil voor de gasten. Via de tussenstanden 10-11 en 11-14 liep het verschil na 12-18 op naar tien punten bij 15-25. Sneek herstelde en revancheerde zich voor dat ruime verlies met een 25-13 zege in de vierde set. Met een serie van zeven punten werd de 18-13 veranderd in 25-13.

Susan Schut (VC Zwolle) werd met 16 punten de meeste scorende speelster, Anniek Siebring maakte de meeste punten voor VC Sneek (14). Sneek had met 10 om 5 blokpunten een handvol scores voordeel, VC Zwolle scoorde aanvallend met 30 om 34 punten beter.

Het blijkt dat bovenstaande cijfers gelden voor de eerste drie sets, de vierde set is niet meegenomen in de statistieken. Daarin scoorde met name Rixt van der Wal toen veel blokpunten en via de omloopbal. Dit ter aanvulling.