Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend top 10 (en meer).

VoV, 20-02-2021. 5:05 uur. Goedemorgen lezers van VoV, we zijn er weer. En we vallen meteen maar met de deur in huis over het Project 2022. Een reactie op ons artikel van gisteren hierover luidde als volgt:

“Het bericht dat op Vizier op Volleybal is gepubliceerd over het project 2022 is heel erg kortzichtig vanuit een korte termijn Eredivisie koker beschreven.  Wat de Nevobo hier mee doet is de leegte ondervangen die ontstaat in de selectie na het WK 2022.

Na het WK 2022 kunnen we alle 30-plussers wegdenken uit de selectie van het nationale team. Er zal dus afscheid genomen gaan worden van Floortje Meijners, Maret Grothues, Myrthe Schoot, Lonneke Slöetjes (als ze überhaupt terugkomt), Laura Dijkema, Robin de Kruijf, Anne Buijs, Nicole Koolhaas en Kirsten Knip. (Red: Dat weten we dus alvast, hopelijk weten de dames dat ook!). Er blijft dus maar een handjevol over uit de successelectie van de afgelopen vijf jaar.

Het gegeven is dat de meeste van deze speelsters zich internationaal pas in de kijker speelden door de successen met het nationale team. De jongere generatie die het stokje moet overnemen zit nu vast in een positie bij een (buitenlandse) club, waar ze zich niet in de kijker kunnen spelen.

Door het project 2022 springt de Nevobo in een gat om deze meiden alle trainingsarbeid te geven die ze nodig hebben om aan te haken op internationaal topniveau en zich straks via het Nationale Team in de kijker te spelen. Op deze manier kunnen zij de stap maken van een buitenlands avontuur naar een buitenlandse topsportcarrière.

Het is dus in het belang van het nationale team dat er zoveel mogelijk speelsters een toptransfer kunnen maken om in de toekomst nog een selectie te hebben met internationale topspeelsters. Zonder twijfel dat het project 2022 ook wedstrijden gaat omvatten, omdat dit een essentieel onderdeel is van de opleiding.

Dit project loopt dus 1,5 jaar; van mei 2021 tot en met het WK in september-oktober 2022. Waarna alle speelsters uit dit project hopelijk een super goede transfer hebben kunnen bewerkstelligen. Het gaat hierbij om 19 speelsters die zeker niet allemaal via dit project zullen doorbreken, maar voor wie dit wel een uitgelezen kans is om de volgende stap in hun volleyballoopbaan te zetten en zichzelf in de kijker te spelen van onze bondscoach.

Dit betekent dat er een groep speelsters voor een jaar wordt onttrokken uit de Eredivisie. Het gevolg van een financieel beperkte competitie, waardoor er simpelweg geen topsportprogramma’s en vol prof-atleten actief zijn in deze competitie. Een Eredivisie waar de Nevobo in het Eredivisieplan 2021+ duidelijk op zoek is naar verdere professionalisering van de clubs die in deze competitie uitkomen. Dit valt nu samen met het project 2022. De Eredivisieclubs hebben dus 1,5 jaar de tijd om te professionaliseren om de uitstroom van project 2022 zonder toptransfer aan zich te kunnen binden met een topsportprogramma.

Of het ontbreken van die aantal topspeelsters echt invloed gaat hebben op het niveau van de competitie zal meevallen naar mijn verwachting. Het zorgt er in ieder geval voor dat de verjonging van de Eredivisie volgend seizoen niet door kan zetten. Laten we met zijn allen hopen dat het zorgt voor een meer volwassen competitie met meer professionele organisaties.

Dus ja, dit is een goed plan wanneer je kunt kijken vanuit het perspectief van het Nationaal Team. Eredivisieteams mogen niet zeuren, dit is het gevolg van hun programma’s en faciliteiten.”

Dat was een mening die we u vanwege de objectiviteit niet wilden onthouden, maar er zijn andere minder positieve berichten betreffende Project 2022 bij ons binnengekomen.

Zoals: “De speelsters die ervoor in aanmerking komen zullen ongetwijfeld beter worden. Zelfs op Papendal zie je ze beter worden. Maar om bij de wereldtop te gaan behoren is meer nodig. Je kunt namelijk met zekerheid stellen dat het geïsoleerd trainen van speelsters van ongeveer dezelfde leeftijd en niveau leer technisch niet bevorderlijk is. Ze worden nooit beter dan de beste van de groep en we weten dat de beste van de Project 2022 groep niet het predicaat “wereldklasse” heeft. Tevens is gebleken dat het steeds op dezelfde plaats en in hetzelfde ritme trainen, onafhankelijk van de oefenstof etc. remmend werkt op het leervermogen.

Dus ja, de dames worden ongetwijfeld beter maar om wereldkampioen (2022) of olympisch kampioen (2024, 2028) te worden is het volkomen zinloos. Daarnaast hangt alles samen met een kanjer van een trainer, die ik niet in de banenpoule van de Nevobo zie zitten. De missie is zonder meer kansloos, omdat men bij de Nevobo denkt alles van volleybal te weten maar absoluut tekortschiet op bepaalde facetten.”

Een Europese wedstrijd van gisteravond. In Rusland speelde Kaliningrad van Laura Dijkema tegen Metar Chelyabinsk, de rode lantaarndrager in de Russische super competitie. En won makkelijk met 3-0 via 25-15, 25-13 en 25-16. Dijkema stond drie sets op spelverdeling, ze scoorde niet. Voronkova was met 23 treffers de topscorer.

Volleybal allerlei: Soms leidt een corona break ook tot andere inzichten, zoals bij trainer/ coach Henk Wahl van Dash Vorden. Hij besefte dat hij nooit eerder gedurende zijn 30-jarige loopbaan als trainer/ coach zoveel tijd voor zichzelf had gehad. En dat hem dat zo goed beviel dat hij besloot te stoppen als trainer/ coach bij Dash Vorden. De club is per direct met een zoektocht naar een vervanger begonnen.

Helmuth ter Braack, die vorig seizoen Rosstars verruilde voor het Borculose Gemini heeft zijn verbintenis met die club wel met nog een jaar verlengd. Eerder verlengden ook Gerjan Heerkes en Tjarko Muis hun contracten met respectievelijk Wevo Weerselo en Rosstars Rossum, ploegen uit de 1ste Divisie dames. .

Onze top 10: Weer met duels uit de vaderlandse competitie, aangevuld met een aantal buitenlandse wedstrijden waar Nederlandse inbreng is. Concreet staan deze keer de teams die nog kans maken op de Kampioenspoule erin. En we selecteerden een paar duels waar Oranje internationals hun inbreng hebben.

1 VC Sneek vs. Set-Up ‘65. Kort en bondig, de opdracht voor Sneek kan alleen maar luiden “Drie punten pakken”, alleen dan blijven ze de belangrijkste kandidaat voor een van de laatste twee beschikbare plaatsen in de kampioenspoule. En Set-Up? De gasten zullen de focus blijven houden op “Beter worden”

2 Sliedrecht Sport vs. VCN en ZVH vs. Sliedrecht Sport. De dames van Sliedrecht Sport kunnen zich zekerheid verschaffen door VCN te verslaan, de heren kunnen een stap in de goede richting naar plek vier doen door de volle buit uit Zevenhuizen mee te nemen. Maar dat zal nog een hele klus worden.

3 SSS vs. VCN. Een druk weekend voor de ploeg uit Barneveld. Maar wel een weekend dat geweldig mooi kan uitpakken. Geweldig mooi in de betekenis van een sollicitatie naar een top 4 plaats. Als ze dit weekend met twee driepunters afsluiten, waarom zou dat niet kunnen, staan ze maandag gewoon met de deurkruk, die toegang tot de kampioenspoule geeft, in de hand.

 4 TTP vs. Taurus. De ploeg uit Houten is eerste gegadigde voor laten we zeggen het vierde ticket. Als ze de resterende twee duels met zes gewonnen sets en dus zes punten afsluiten moeten wij nog zien welk team hen uit de kampioenspoule kan houden. Zo eenvoudig is het cijfermatig!

Onder voorbehoud dat de livestreams worden gestart en er zo een eind aan het wachten komt zijn bovenstaande wedstrijden net als alle andere Eredivisie duels bij de dames en heren te volgen via de livestream van Volleybal.nl

5 Conegliano vs. Novara. De nummer één in de serie A1 vs. de nummer twee, met mogelijk de Kruijf vs. Daalderop. Behoudt Conegliano haar ongeslagen status dit seizoen?

6 LKS Lodz vs. Chemik Police. De halve finale in de Poolse beker. Britt Bongaerts vs. Indy Baijens geeft de zekerheid dat er in ieder geval één NL- speelster in de bekerfinale in Polen staat.  

7 Roeselare vs. Maaseik. Finale van de Belgische Beker. Met de nodige Nederlandse inbreng aan beide zijden van het net. Een finale zoals al vaker gehad, niet alleen voor de beker. Uitkomst ongewis, het kan beide kanten op is in het verleden gebleken.    

8 Rote Raben Vilsbiburg vs. SC Schwerin. De nummer vier van de Bundesliga ontvangt de nummer drie, onderling verschil bij hetzelfde aantal wedstrijden is drie punten. Kan de ploeg van Myrthe Schoot tegen Femke Stoltenborg en Nicole Oude Luttikhuis dit verschil wegwerken?

9 St. Raphael vs. Mulhouse. Lynn Blenckers en Tessa Polder staan hier aan het net tegenover elkaar. Waarbij koploper Mulhouse erg zou teleurstellen als ze niet de volle buit zouden meenemen bij de derde van onderen. Maar misschien kan aartsengel Raphael met zijn genezende krachten de naamgenoot uit de Ligue Feminin een handje helpen.  

9a Osasko vs Praia Clube. De topper in Brazilië tussen de nummer drie en twee. Wordt na een aantal prima resultaten voor de ploeg van Anne Buijs een lastige, zeg maar gerust zeer lastige klus.    

10 Aan u de keuze voor de laatste ploeg in deze rij. Uiteraard bent u vrij om uw favoriete ploeg uit de Eredivisie op deze plek te zetten. Maar het mag natuurlijk ook een duel uit het buitenland zijn. Mogelijke kandidaten daarvoor zijn:

  • Lüneburg vs. Giessen uit de Bundeliga met Gijs van Solkema en Stijn van Tilburg aan weerskanten van het net.
  • Suhl vs. Ladies in Black ook uit de Bundesliga met Laura de Zwart en Eline Timmerman, die wellicht ook beide een uitnodiging voor Project 2022 hebben ontvangen.

De keus is geheel aan u, waar ter wereld u ons ook volgt, van Point Hope in Alaska tot aan de Chathameilanden bij Nieuw-Zeeland. Aan u en aan u alleen is deze keuze voor plaats 10. Stel uzelf en uw favorieten niet teleur.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.