Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer). #13-2021.

VoV, 11-12-2021. 4:10 uur. We beginnen deze VoV weekend Top 10 (en meer) met een lang relaas over hetgeen afgelopen week in België de volleybalgemoederen behoorlijk heeft beziggehouden.

Gert Vande Broek, de Belgische bondscoach van de Yellow Tigers, ligt daar onder vuur. In de Canvas serie ‘De prijs van de winnaar’ over het vertegenwoordigen van je land krijgt hij van het drietal speelsters Freya Aelbrecht, Valérie Courtois en Hélène Rousseaux veel kritiek op zijn manier van coachen, met name o.a. bij het WK 2013 en de jaren daarna.

Toen onlangs de turnsters misstanden benoemden, dachten een aantal Tigers “Dat is ons verhaal, niet dat van het fysieke misbruik maar wel van het emotionele. Het machtsvertoon, die controle, dat manipuleren.”  De dames deden daarover een boekje open.

“Ik ben echt buiten gepest door de coach, stap voor stap.” Ze spreken over emotioneel misbruik, fatshaming, scheldtirades en een veel te harde aanpak. Aelbrecht las enkele persoonlijke aanvallen door Vande Broek voor: “Worden jullie gesponsord door obesitas? Hoer, vadsige schijtwijven, bende trienen, geit, dom wicht… Die verwensingen wogen enorm op de groep. Na de verloren halve finale op het EK 2013 werden wij 2 uur lang voor het vuil van de straat uitgescholden. Ook dat wij allemaal te dik staan, dat was zo denigrerend. Er hebben een aantal speelsters een uur lang geweend.”

De Yellow Tigers werden op het EK 2013, ja dat is al even geleden, derde en speelden een jaar later het WK. Mooie successen, die echter volgens de uitlatingen van die speelsters heel veel van hun eisten.  “Emotioneel misbruik is iets wat met onze groep is gebeurd”. Daar kwamen de beschuldigingen van hen op neer. Voor spelverdeelster Ilka van de Vyver, de huidige teamcaptain van de Yellow Tigers, is de maat vol. Zij besloot afgelopen dinsdag op te stappen. “Ik wil niet meer voortwerken in die cultuur.”

Op de vraag of zij weer beschikbaar is als er een andere bondscoach zou worden benoemd kwam na een lange aarzeling “Ja” als antwoord. “Dat iedereen van de huidige selectie op dit moment 200% achter de coach staat kan niet bevestigd worden.”

Fragmenten uit haar verklaring luiden: “Wat er gezegd geweest is klopt volledig. De omstandigheden die er toen waren, zijn nu anders. De scheldwoorden die 10 tot 5 jaar geleden gezegd zijn geweest waren de laatste 5 jaar niet meer van toepassing” dat kan ik beamen.

Bij de reacties van de Federatie en Asterix Avo Beveren zetten wij een aantal vraagtekens. “Het blijft een heikel onderwerp en het lijkt dat de sportbestuurders hun vingers niet willen branden en het liever onbesproken willen laten” aldus een lezer van VoV, die hierover mailde. Zowel Aelbrecht als van de Vyver geven Vande Broek wel alle credits voor wat betreft hetgeen zij hebben geleerd en zo beter zijn geworden.

Asterix Avo lijkt met hun reactie de plank mis te slaan. Vande Broek is de bondscoach en technisch directeur van Asterix en Belgische topspeelsters in spé worden door hem bij Asterix gestald. De clubbelangen zijn duidelijk aanwezig. “Om de resultaten te halen die wij hebben behaald, is er hard gewerkt, door speelsters, sportieve staf en bestuur. Hard maar steeds binnen de grenzen van het aanvaardbare, daar zijn we zeker van. Wij blijven dan ook ten volle achter onze sportieve directeur Gert Vande Broek staan.” Aldus hun verklaring

De bondscoach krijgt ook de steun van de Federatie. Men zegt nog nooit van deze verhalen te hebben gehoord.  “Wij hopen dat we nog lang met hem kunnen samenwerken.”  Ook Pol Rowe, gewezen coach, huidig directeur van Sport Vlaanderen, de geldschieter van de Federatie dus en ook de overkoepelende ‘baas’ van Vande Broek, zegt dat hij geen weet heeft van soortgelijke verhalen van grensoverschrijdend gedrag. “Op dit moment is er geen intentie om hem op het matje te roepen.”  Jean-Paul De Buysscher, voorzitter van Volley Vlaanderen, bevestigde dat de federatie “onverminderd en blijvend” het vertrouwen in Vande Broek behoudt.

Wat we missen in het hele verhaal is een luisterend oor van de ‘volleybal overheid’ voor de speelsters. De toezegging dat er een onderzoek komt van een onafhankelijke instantie/ persoon. Dat de speelsters na al die jaren de opgekropte emotionele pijn nog wereldkundig maakten, maakt wel duidelijk hoe zeer het in het sportieve leven van hen heeft ingegrepen. Hoe diep het zit, welke littekens het heeft achtergelaten en welke impact het op hun persoon heeft gehad. Dat de Federatie en Asterix er zich met hun verklaringen op deze manier wel heel gemakkelijk vanaf maken is ons wel duidelijk.

Saskia van Hintum vertrekt als hoofdcoach van het Zwitserse damesteam. Swiss Volley en Saskia van Hintum nemen afscheid van elkaar. Na twee jaar komt er een einde aan hun samenwerking. “Een nieuwe bondscoach zal nieuwe impulsen moeten geven aan de verdere ontwikkeling van de nationale ploeg. Het was duidelijk dat de ploeg ten opzichte van het EK 2019 in 2021 een grote progressie had gemaakt, maar de target (de achtste finale halen) werd niet gerealiseerd.”  Swiss Volley verklaart dat ze ervan overtuigt zijn dat deze stap noodzakelijk is om het team weer een stap voorwaarts te laten maken. Van Hintum wordt voor haar grote inzet en betrokkenheid bedankt.

De Europese en Zuid-Amerikaanse wedstrijden van gisteren:  Schwerin vs. Wiesbaden was de derde loodzware klus voor de ploeg van Indy Baijens (foto boven) en Femke Stoltenborg in een week tijd. Na Stuttgart en FC Porto, beide uit, nu tegen VC Wiesbaden. Schwerin had het in de tweede en derde set moeilijk (25-23, 24-26), maar pakte mede door een prima op dreef zijnde Indy Baijens, ze werd tot MVP gekozen, de eerste en vierde set met 25-20 en 25-21. En won dus met 3-1. Er stond nog geen matchreport online, we moeten u dus de scores schuldig blijven. In de tweede (0-4), derde (1-7) en vierde (3-7) set moest Schwerin wel steeds van achterstanden terugkomen om in de spannende finale de winst op te eisen. Schwerin staat nu zesde.

Nantes vs. Cambrai werd een 3-1 nederlaag voor de ploeg van Ramon Martinez Gion. Via 25-17, 25-23, 22-25 en 25-21. In de tweede set gaven ze een 10-17 en in de vierde set een 9-13 voorsprong uit handen. Nantes scoorde blokkerend 19 punten, waarvan 7 door aanvallen van Martinez Gion af te stoppen. Hij scoorde 18 keer, met 41 te verwerken set ups had hij een drukke avond.  Cambrai staat nu tiende.

Kedzierzyn Kozle vs. Olsztyn. Koploper Kedzierzyn Kozle won met 3-0 van de ploeg van Robbert Andringa. Via 25-23, 25-20 en 25-16. In de eerste set kon Olsztyn een 18-21 voorsprong niet in winst veranderen, in de tweede was er een sterke serie van 17-12 naar 17-16, maar dat bleek niet voldoende om het de koploper in de finale nog lastig te maken en in de derde set was de strijd bij 19-11 wel gestereden. Andringa scoorde 5 keer. Zijn ploeg staat vijfde.

Praia Clube vs. SESC-RJ. De ploeg van Anne Buijs behaalde de tiende zege op rij. Het werd 3-1, na de verloren eerste set (21-25), pakten ze drie ruime setzeges. Met 25-18, 25-17 en 25-20. Anne Buijs scoorde 14 keer.

Bij het WK voor clubteams in Brazilië gaat de finale tussen het Italiaanse Civitanova en het Braziliaanse Sada Cruzeiro. Het Italiaanse onderonsje in de halve finale tussen Civitanova en Trentino werd met 3-2 door Civitanova gewonnen, het Braziliaanse onderonsje tussen Sada Cruzeiro en Funvic eindigde in een 3-1 zege voor de Sada ploeg.

Nadat de 2021 editie van de Volleyball Nations League in zijn geheel bij zowel de dames als de heren in Rimini, Italië werd afgewerkt wordt de poulefase van het toernooi volgend jaar op drie locaties gehouden. De Oranje dames reizen daarvoor naar Turkije (Ankara), Brazilië (Brasilia) en Canada (Calgary). De mannen, die sedert vorig jaar ook weer bij dit selecte gezelschap horen, spelen in Brasilia, Quezon City (Filipijnen) en Kemerovo (Rusland). In Nederland zijn er dus geen VNL- wedstrijden.

Vanaf volgend jaar reizen de teams dus weer de wereld over. Per ploeg staan er nu 12 wedstrijden op het programma en dus geen 15 zoals dit jaar. De Top 8 uit de poulefase gaat door naar finaleronde, met kwartfinales en het vervolg daarop om tot de winnaar 2022 te komen. De finaleronde bij de dames is van 13 t/m 17 juli en bij de mannen van 20 t/m 24 juli. De locaties zijn nog niet bekend.

De Top 10 dan maar. Er was niet zoveel keus, daarom hebben we de Top 10 maar gereduceerd tot een Top 3 voor dit weekend. Waarbij we een uitstapje naar onze Oosterburen maken voor de derde plaats.

  • 1> Sliedrecht Sport vs. Apollo 8. Dat kan niet anders, de topper in de Eredivisie dames, die zaterdagavond op prime time (20:30 uur) wordt gespeeld. Kan Apollo 8 de spanning bovenin terugbrengen of brengt Sliedrecht het verschil op comfortabele 7 punten? En wordt Team 22, dat dan wel bij Eurosped moet winnen, de lachende derde als er bijvoorbeeld een vijfsetter wordt gespeeld in Sliedrecht.
  • 2> TV Limburg vs. ZVH. Het kelderduel in de Eredivisie mannen die qua kijkcijfers via de livestream op zondagmiddag vanaf 16:30 uur niet zal kunnen concurreren met de strijd om de wereldtitel in de Formule 1. Houdt TV Limburg de rode lantaarn of gaat die met ZVH mee naar Zevenhuizen?
  • 3> SC Potsdam vs. MTV Stuttgart. In de Bundesliga gaat de nummer één bij de nummer twee op bezoek. Beide teams leden een doordeweekse Europese nederlaag in Italië en zullen de winnende draad weer willen oppakken. Het is wel een partij met de nodige Nederlandse inbreng, reden om er plaats drie aan toe te kennen.

Deze keer is er geen ruimte om een door u gekozen duel in het rijtje op te nemen. Volgende keer wellicht wel weer.

Blijf gezond en een goed (volleybal) weekend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort en CEV.