Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en meer) #8-2021

VoV,  06-11-2021. 3:37 uur.  We willen een vervolg geven aan de intro van vorige week aangaande de corona-maatregelen. Nadat Rutte & Co. op dinsdag een pakket maatregelen ter indamming van de coronabesmettingen bekendmaakte, ging de Tweede Kamer erover in debat met als resultaat (voor de binnensporten en dus ook voor het volleybal) dat een coronatoegangsbewijs verplicht blijft voor deelname aan de georganiseerde binnensport per en na 6 november. De Nevobo schrijft hierover: “Dit raakt de kernwaarden van de verenigingssport.”

Onze vraag is dan meteen, wat zijn de kernwaarden van de clubs die erdoor geraakt worden? En zijn de kernwaarden van alle clubs gelijk, in hoeverre worden ze geraakt? Hebben alle clubs hun kernwaarden gedefinieerd of is het alleen maar een aansprekende kopregel? Of zijn wij zo dom dat we niet weten wat de kernwaarden van alle verenigingen zijn? En iedereen dat wel weet. Zijn het Respect, Sportiviteit, Het samen doen, Iedereen telt mee, Visie, Missie en wat nog meer? En wat wordt er dan geraakt?

We weten het niet, het wordt in het artikel ook geen verdere uitgelegd en toegelicht, wel wordt gezegd dat de uitvoerbaarheid van de regel een groot probleem zal zijn, maar dat is niets nieuws en lijkt ons heel logisch.  Verder wordt er opgeroepen om bij de afwegingen om de wedstrijden wel of niet door te laten gaan ook rekening met de coaches, trainers bij de jeugd en de scheidsrechters.

“We blijven ons inzetten voor de sport”, zegt het Nevobo artikel verder, en dat mag je toch ook van de bond verwachten. Als het goed is hebben de verenigingen gisterochtend een e-mail ontvangen, waarin op eventuele specifieke competitie- en arbitragezaken is ingegaan.

De topscorers volgens de Nevobo-statistieken: We doen de berichtgeving over de statistieken bij de dames met de vermelding van de topscorers weer in de ban, we gooien alsnog ons overzicht van vorige week in de prullenbak, er klopt geen moer van. Helemaal niks. Gelukkig zijn er naast VoV nog andere volleybalvolgers die de Nevobo statistieken haarscherp in de gaten houden. En de cijfertjes beoordelen op hun volledigheid en juistheid.

En zich met ons, we spreken dus hier niet voor ons alleen, verbazen dat een volleybalbond de nationale gegevens van de in hun Eredivisie spelende ploegen en dames op een dergelijke manier aan de buitenwacht (en de buitenlandse scouts die op zoek zijn naar Nederlandse speelsters) presenteert. Zonder enige controle op juistheid. Als men de cijfers tegen het licht houdt en er dieper induikt, is op kinderlijk eenvoudige wijze te achterhalen welke onjuistheden/ onvolledigheden erin staan.

We verwijten onszelf dat we de nu geconstateerde omissies, dat we met een voorbeeld zullen aantonen, niet zelf hebben ontdekt. Als excuus zeggen we tegen onszelf dat we meenden dat na de FAST vs. Team 22 fouten de problemen waren opgelost, dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Ter staving:

Eurosped had volgens de stand, waarin ze laatste staan, 6 gewonnen en 18 verloren sets. Totaal speelden ze dus, en daar hebben wij geen telraam voor nodig, 24 sets. Kijken we in de statistieken naar de gespeelde sets van de Eurosped speelsters dan komt geen enkel lid van hun selectie boven de 20 uit. Met andere woorden er ontbreken gewoon vier sets, bijvoorbeeld de drie van de 0-3 nederlaag tegen VC Sneek en nog één van een ander duel. Bij Eurosped vs. Sneek staat ‘Voor deze wedstrijd (red. VoV: van 20 oktober) zijn de statistieken nog niet beschikbaar’.

Zo bezien hebben ze vier sets verloren, waar Eurosped geen speelsters in het veld had staan. Knudde, of zoals we vroeger zeiden ‘knudde met een rietje’ om aan te geven dat het nog slechter dan knudde was. Blijkbaar is het binnenhalen van heel veel grote toernooien voor de Nevobo makkelijker dan te zorgen dat de cijfers van de hoogste dames competitie in eigen land op orde zijn. Zoals we al zeiden, knudde met een handvol rietjes.

We willen niet vervelend doen, maar in voorgaande jaargangen was er ook al hetzelfde probleem van niet kloppende cijfers. Met de verklaring van de Nevobo dat het aan de software lag en men heel hard bezig was dit te herstellen. En de toezegging deed dat het opgelost zou worden. Ondanks een lange corona periode en de zomerpauze zonder wedstrijden is de Nevobo er dus niet in geslaagd dit te doen, het is dus geen incident, maar gewoon een keihard structureel probleem, dat de cijfers niet kloppen.

Dus dachten we, laten we bij de mannen ook maar eens kijken hoe daar de vork in de steel zit. Bij de set-vergelijk controle tussen speler/ teams valt meteen het verschil op bij VoCASA en VCN. Spelers van deze teams komen drie sets tekort ten opzichte van het totaal gespeelde aantal door de teams. Blijkt dat VCN vs. VoCASA van 30 oktober ook niet in de statistieken is opgenomen. ‘Voor deze wedstrijd zijn de statistieken nog niet beschikbaar’ wordt er ook hier aangegeven. Dan heeft het noemen van de beste spelers dus ook geen nut. Want de mogelijkheid dat het onjuist is kunnen we niet uitsluiten, dus maar niet doen. Nogmaals ook bij de mannen dus knudde met een rietje.

Wat ons betreft mag dit deel van de Nevobo website gewoon of-line gehaald worden en pas weer activeren als de cijfers kloppen. Dat bespaart bij velen heel veel ergernis!

Man, wat maak je je toch druk over zo’n futiliteit als gescoorde punten, het gaat toch om de sets! Wij kunnen er nu eenmaal niet tegen dat Annie en Henkie boven aanstaan, terwijl daar Truus en Sjonnie behoren.

Wedstrijden in Europa en elders van gisteravond: In Brazilië speelde Praia Clube tegen Sesi Bauru, dat o.a. de internationals Dani Lins, libero Suellen, mid Adenizia en passer loper Drussyla in de ploeg heeft. Maar mede dankzij 26 punten van Brayelin Martinez en 14 van Oranje teamcaptain Anne Buijs won Praia Clube met 3-1. Vooral omdat ze aanvallend sterker waren (56 om 42 punten). Praia is na 3 wedstrijden koploper in Brazilië.

In Frankrijk speelde Nice tegen Chaumont van Fabian Plak, die de eerste twee sets in de basis (niet in Sliedrecht) begon en daarna nog een invalbeurt had. Chaumont won met 2-3. Met 25-18 kon Nice de tiebreak afdwingen, die ze daarna met 7-15 verloren. Plak scoorde 5 keer. Chaumont staat 2de in Frankrijk met 6-13, de koploper heeft 5-13.  

In Griekenland kwam Freek de Weyer met AOP Kifisias voor de League Cup in actie tegen Foinikas.  Ze verloren thuis met 2-3 en zullen die nederlaag in de return in Syros ongedaan moeten maken om door te gaan. De ploeg van de Weyer stond met 2-1 in sets voor, maar miste de vierde en vijfde set met 21-25 en 6-15. De Weyer scoorde 1 keer.

In Polen ging Robbert Andringa met Olsztyn op bezoek bij Luk Lublin en won daar met 2-3. De thuisploeg kwam via 25-20 naast de bezoekers in de vierde set, maar trok vervolgens in de vijfde met 12-15 aan het kortste eind. Andringa scoorde 9 keer en was foutloos op de servepass. Olsztyn is vierde met 6-12, de koploper heeft 5-13.

In Tsjechië had Kladno van Gijs van Solkema BRNO als tegenstander. Ook daar werd het een vijfsetter. Het lijkt de vrijdagavond van de vijfsetters wel. Kladno pakte de winst met 16-14 in de vijfde set, nadat het een 2-0 voorsprong in sets in de derde en vierde niet in een overwinning kon omzetten. Van Solkema scoorde 5 keer. Totaal 53 van zijn 103 set ups werden verzilverd, 51%, Brno kwam maar tot een aanvallend scoringspercentage van 41%. Kladno staat tweede met 7-14, de koploper heeft 6-16.

De Top 10 dan maar. Dit weekend ook weer een mooi vol programma, met bijna in elke divisie wel een aansprekende topper. Genoeg om uit te kiezen dus, voor ons maar ook voor u. Als u er live bij wilt zijn moet u wel even rekening houden met

01> Apollo 8 vs. Team 22, Eredivisie dames. Zondagmiddag om 14:30 uur wordt er in de Veste in Borne (niet in Enschede) aangefloten voor dit duel, dat als inzet voor de thuisploeg heeft de koppositie terug te pakken en voor beide teams de ongeslagen status te behouden. TTP was in het verleden nooit een probleem voor Apollo, maar sedert de doorgevoerde naams- en selectiewijzigingen waait de wind bij de ‘talenten’ (hoelang blijf je een talent?) uit een heel andere hoek. Wordt waarschijnlijk een heel aantrekkelijke partij.

02> Orion vs. SV Dynamo, Eredivisie heren. Topper in de Eredivisie, waar de ongeslagen status tot aan het laatste fluitsignaal ook aan beide kanten van het net bivakkeert. Daarna niet meer, Zaterdagavond om 20:30 uur beginnen ze en het zou zomaar tot na 22:30 uur kunnen duren. Een voorspelling over de uitkomst? Daar wagen we ons niet aan.

03> US Amsterdam vs. Ledûb, Topdivisie B dames. R-e-v-a-n-c-h-e. Met de klemtoon op elke letter. Dat zal door de hoofden van Team US spoken, vanwege de uitschakeling door Ledub in het bekertoernooi. Niks wijzigen, doen wat je deed, dan krijg je wat je kreeg zal met hoofdletters, met nadruk en met uitroeptekens team Ledûb ingeprent worden. Ach en van de andere kant, het is maar volleybal, één van de 22 wedstrijden, dus niet overdrijven. Doe gewoon dan, juist, ja,

04> Krekkers vs. Rivo, Topdivisie A dames. Een mooi affiche. Een derby met iets extra’s. Met Rijssen als iets gemeenschappelijk van de coach aan de ene kant van het net en het team aan de aan de andere kant. Bij Rivo is de gemiddelde leeftijd onder de 20 jaar, bij Krekkers zal dat een stukje hoger liggen. Hetgeen dus ook inhoudt de meer geroutineerde speelsters vs. de jeugd. Evenwichtig spel vs. pieken en dalen.

En zo kennen we er nog wel een paar. Maar waar het helemaal alleen op aankomt, los van alle randinfo, is wie de meeste ballen tegen de vloer in de Haambrink slaat en/ of de minste fouten maakt. Dat is de essentie. Ook bij een derby! Of misschien willen de Rivo meiden Maud Timmerman, die zondag jarig is, alvast gewoon een mooi kadootje geven.

05> Halley vs. VoCASA D2. Eerste Divisie A dames. De nummer één en reeds sinds een van de eerste wedstrijden gedoodverfde kampioen vs. de runner up, die de gedoodverfde kampioen pootje moet haken. Beetje raar dat men als onpartijdige toch meestal de kant van de underdog kiest, al doen wij dat natuurlijk niet. Hup VoCASA 😊 !

06> Webton vs. SV Dynamo H2, Topdivisie A Heren. Tegen de virtuele koploper kan Webton aantonen dat ze helemaal weer terug zijn van weggeweest. De voorzichtige winst van vorige week zou daar een vingerwijzing voor kunnen zijn.

07> Sliedrecht Sport D2 vs. Activia. Topdivisie Dames B. De vereniging Sliedrecht Sport kan wel een oppepper gebruiken na de uitschakeling in de Challenge Cup bij onze Zuiderburen uit Oostende.

Bewijst maar weer eens dat we op clubniveau niet zo heel veel voorstellen. We kunnen mooie grote verhalen schrijven over het clubvolleybal, maar als het puntje dan bij het paaltje komt wordt onze landskampioen er in de 1/32ste ronde van het derde Europese toernooi uitgeknikkerd.

Sliedrecht Sport D2 doet het wel heel erg prima in de Topdivisie, maar krijgt zaterdag Activia tegenover zich. De ploeg van Arjen Schimmel doet het ook heel erg goed. Dat kan dus zomaar een heel erg goed/ prima gevecht op hoog niveau worden.

08> VoCASA vs. Sliedrecht Sport, Eredivisie Heren. En om maar meteen helemaal op de Sliedrecht Sport tour te blijven hebben we de mannen ook in de Top 10 opgenomen. Ook die kunnen na drie nederlagen op rij tegen Dynamo, Lycurgus en Orion wel een oppepper gebruiker. VoCASA zou dat aan den lijve moeten ondervinden. We zijn heel erg benieuwd!

09> Alterno vs. Sudosa-Desto, Topdivisie A dames. In Apeldoorn, de ploeg van Wilfried Groothuis tegen die van Lesley de Jonge. De nummer één vs. één van de twee virtuele nummers één. Een duel om warm voor te lopen, vanaf 20:00 uur, dan wordt er voor de eerste opslag gefloten.

Voor positie 10> is de keuze zoals in het verleden weer aan u. En geen team kiezen dat al gekozen is.

Dat was het, meer is er niet. Goed weekend. We zien de verslagen wel tegemoet, tenminste als u uw volleybal belevenissen via VoV met heel Nederland, heel Europa of heel de wereld wilt delen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort en NOC*NSF.

PS: Als u een wedstrijd bezoekt of eraan deelneemt vergeet dan uw coronatoegangsbewijs niet. Voor het zien van de livestreamuitzendingen van de Eredivisiewedstrijden door de Nevobo hebt u dat nog niet nodig. Ook geen mondkapje als u dat thuis doet. Maar wie weet wat Rutte nog voor ons in petto heeft deze winter?