Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer over ‘Hoe verder?’ )

VoV, 31-10-2020. 5:49 uur. De VoV weekend Top 10 opnieuw in de problemen, voor de derde week op rij zijn er geen wedstrijden in Nederland.  Dus weer geen mogelijkheid om te kiezen. Het wordt weer een behelpen. Opnieuw maar over de landsgrenzen kijken of daar iets interessants op de wedstrijdagenda staat, voordat we onze Top 10 samenstellen. Maar eerst even wat anders.

Hoe verder? Nevobo gaf gisteren gedeeltelijk uitsluitsel! De Nevobo gaf op haar website duidelijkheid over een tweetal competities in coronatijd. Het betreft de nationale en regionale bekercompetities en de voorronden van het NOJK, die voor 9 januari op de agenda stond.

Omdat er een grote kans is dat er dit kalenderjaar geen wedstrijden meer zullen kunnen worden gespeeld is er bij de bond gezocht naar een oplossing, waarbij zoveel mogelijk volleyballers zoveel mogelijk wedstrijden kunnen spelen. Er moet dus in de bestaande agenda (m.i.v. 2021) geschrapt worden om in de reguliere competities een maximaal aantal wedstrijden te kunnen spelen. Daarom geen bekercompetitie en geen voorrondes NOJK op 9 januari 2021.

Geen voorronde NOJK is wel een beetje een tegenvaller voor de jeugd. Dit zijn immers leeftijdscategorieën die gewoon door hebben kunnen trainen en dan gooit de Nevobo de deur voor deze groepen gewoon in het slot. Onder meer ten faveure van het senioren volleybal. Dat zij hier de dupe moeten worden, is wel weer een hard gelag, maar gezien de vele reisbewegingen (van ca. 500 teams, staf) misschien ook wel weer goed verdedigbaar. Als er volgend jaar meer duidelijkheid is kan alsnog besloten worden of de halve finales en finales van het NOJK op basis van de plaatsingslijsten doorgang kunnen vinden.

Het kabinet geeft volgende week uitsluitsel of de coronamaatregelen die momenteel gelden voor de Nederlandse sport worden verlengd of niet. Op basis van dat nieuws zal de Nevobo na de persconferentie zo snel mogelijk communiceren over de wijze waarop de competities mogelijk kunnen worden herstart.

Wij ontvingen op ons artikel ‘Hoe verder?’ nog een aantal reacties en gedachten over de wijze waarop de competities zouden kunnen worden afgewerkt, als er weer gevolleybald mag worden. Wellicht kan de bond er iets mee.

We vernamen dat de Nevobo erover denkt om de Eredivisies anders in te richten als er sprake is van een drastisch kortere reguliere competitie. In plaats van de kampioens- en degradatiepoule worden er play – offs gespeeld. Het liefste met een halve finale en uiteindelijke finale voor het bepalen van de kampioen, afhankelijk van de tijd die er is. Dit zodat er in ieder geval een kampioen is. Waarschijnlijk wordt er ook met play-offs om niet te degraderen gespeeld.  Dit kan een goede oplossing zijn om de competitie toch nog af te kunnen ronden.

Een andere gedachte over ‘Hoe verder?’:

  • Vanaf januari t/m april een halve competitie in de divisies en klassen.
  • Daarna kampioenspoule van 8 teams en degradatiepoule van 4 teams
  • In kampioenspoule 1-8, 2-7, 3-6 en 4-5, gevolgd door winnaar 1-8 tegen winnaar 4-5 en winnaar 2-7 tegen winnaar 3-6. Ook deze verliezers tegen elkaar laten spelen. Daarna finaleronde over 2 wedstrijden. Eventueel derde wedstrijd of golden set.
  • In degradatiepoule 9-12 en 10-11. Daarna winnaars en verliezers tegen elkaar. Twee wedstrijden en eventueel een derde wedstrijd of golden set.

Een andere reactie: “We moeten denk ik de eerste helft van de competitie maar gewoon vergeten en pas weer gaan spelen als het echt verantwoord is. Als er t.z.t. een volledig lock down komt, kunnen we dit seizoen helemaal vergeten. Maar stel dat we in januari/ februari weer kunnen opstarten, dan een halve competitie spelen en promotie en degradatie volgens die eindstand. Ook zouden we kunnen doorspelen in de maanden mei en juni.

Een alternatief zou kunnen zijn een halve competitie en play-off rondes met bijvoorbeeld de bovenste vier. Ook is er de mogelijkheid om elk weekend met drie ploegen een driekamp te spelen, zoals bij de bekeropzet. Twee sets tot 25, eventueel een derde tot 15” aldus Johan Booyink, trainer/ coach bij DeVoKo Denekamp.

En de laatste: “Ik zou me wel kunnen vinden in het spelen van play-offs als de competitie drastisch moet worden ingekort.” Zegt Damir Colo van Set-Up ’65. “In April ermee beginnen en dan top 6 tegen onderste 6, links tegen rechts in een knock-out systeem. Nadeel zou kunnen zijn dat de stand op dat moment vertekend kan zijn, omdat niet iedereen tegen elkaar gespeeld heeft, maar we moeten allemaal concessies doen. Door te eindigen met een play-off systeem krijgt ieder team alsnog de kans om zich veilig te spelen of om voor promotie te spelen. De competitie tot in mei/ juni laten duren zou mijn voorkeur hebben, net zoals bijna alle sporten doen. Dan moet de beachvolleybal competitie maar later starten of de betreffende spelers moeten een keus maken, iedere tak van sport moet ergens inleveren.”

En wat als er helemaal geen vervolg aan de competities kan worden gegeven? Of maar heel beperkt, of wanneer het onverhoopt net als in de jaargang 2019-2020 plotseling zonder nadere aankondiging in 2021 weer afgebroken wordt? Ja, wat dan?

Zal er dan een soortgelijke oplossing komen als vorig jaar? Met promotie van de bovenste vijf teams uit de Topdivisie naar de Eredivisie, met een Eredivisie Noord -Oost en een voor Zuid – West bij de dames en Heren. Op alle niveau ’s geen degradatie en versterkte promotieregelingen om de Divisies weer aan te vullen tot een dozijn teams. Desnoods met een derde team van een club in de Topdivisie. U begrijpt toch wel, dit is een 😊 of toch een ☹

Hup, naar het buitenland, de grenzen over. De Bundesliga kende met Rote Raben Vilsbiburg vs. NawaRo Straubing één doordeweekse wedstrijd. De Rote Raben wonnen met 3-0 (25-21, 25-12 en 28-26) via een eigen score van 58 om 39 punten. Van die 39 nam Iris Scholten er 12 voor haar rekening. Bij de thuisploeg was Myrthe Schoot weer van de partij, ze speelde als libero foutloos op de servepass.

Voor dit weekend staat het Nederlandse onderonsje tussen USC Münster vs. MTV Stuttgart op het programma. Demi Korevaar/ Sarah van Aalen vs. Juliët Lohuis/ Hester Jasper. Voor Lohuis een bijzonder duel, ze speelde immers een aantal jaren in Münster. Het duel Ladies in Black Aachen vs. SSC Schwerin zou ook een mooi affiche geweest zijn, maar dit duel is wegens een corona besmetting bij Schwerin uitgesteld.

In Italië speelde deze week Monza vs. Bergamo, Monza won met 3-2 door o.a. 21 punten van Floortje Meijners en 24 van de Belgische Lise van Hecke. De vierde set ging met 27-29 naar Bergamo, waarna Monza de winst toch nog in eigen huis kon houden.  Bij Firenze vs. Conegliano stonden twee oranje midspeelsters tegenover elkaar. Yvon Beliën (10 punten) verloor van Robin de Kruijf (17 punten) en Firenze verloor met 1-3.

Vandaag staan Monza vs. Scandicci en Chieri vs. Firenze op de agenda, morgen spelen Conegliano vs. Cuneo, Brescia vs. Bergamo en Trentino vs. Novara.  Bij de mannen reist Perugia (Thijs ter Horst) naar Milano en Trentino (Abdel-Aziz, Kooy) naar Cisterna.

Bij de dames in Frankrijk speelt Paris St. Cloud (Paula Boonstra) tegen Marcq en Baroeul (nr. 5 vs. nr. 9) en Mulhouse (Tessa Polder) vs. Le Cannet (nr. 3 vs. nr. 14). Nancy ontvangt de St. Raphael, de ploeg van Lynn Bleckers (nr. 12 vs. nr. 7). Toulouse (Jorna, Parkinson) is bij de mannen in Frankrijk gastheer voor rode lantaarndrager Ajaccio, dat zich deze week versterkte met Ramon Martinez-Gion.

In België zijn de wedstrijden bij de dames voor dit weekend wegens corona uitgesteld, daar hoeven we dus verder niet naar te kijken. Bij de mannen is Roeselare vs. Maaseik een topper, als die doorgaat. Vanmorgen stond er nog geen ‘uitgesteld’ voor deze wedstrijd. Ook niet voor Leuven vs. Achel, Aalst vs. Gent en Menen vs. Waremme. Publiek is niet welkom bij deze duels.

In Zwitserland gaat het seizoen verder zonder publiek in de Natonale Liga A en als laatste melden we nog dat het Turkse Ayden, de ploeg van Maret Grothues doordeweeks met 0-3 won Kate Spor. Maret scoorde 6 keer.

Tja, ook deze keer zit er dus geen Top 10 in het vat.

En het andere nieuws? Is er niet nog meer?

Eigenlijk niet zo heel veel, wel zijn we benieuwd waar de Nevobo mee komt als de regering duidelijkheid geeft over de voortgang van de gedeeltelijke lock down. En of er wellicht weer een Bugs Bunny uit de hoge hoed komt.

Waar we ook benieuwd naar zijn is de afdoening door de Nevobo van de restitutie/ compensatie van de teamgelden 2019/ 2020 en 2020/ 2021. We kunnen ons heel goed voorstellen dat verenigingen, die het door de corona al moeilijk genoeg hebben, met smart zitten te wachten op de afdoening van vorig en dit seizoen. De financiële druk bij een aantal zal door de maanden heen fors zijn toegenomen. En wetende dat de liquide middelen bij de Nevobo afgelopen 31 december op € 2.302.223,00 stonden. Dat was het totaal van het banktegoed bij een eigen vermogen van € 1.423.063,00 hetgeen afgerond € 637.000,00 meer is dan de gewenste ondergrens (aantal leden maal € 7,25)

Het lijkt ons een simpele rekensom om de teamgelden die vorig jaar waarschijnlijk door alle clubs volledig betaald zijn en de teamgelden van de eerste helft van dit seizoen voor het niet gebruikte deel terug te betalen. De euro’s ervoor zijn er, dat is niet het probleem. Wellicht komt met de nadere info over hoe verder met de competitie ook de info hoe de afhandeling van de teamgelden zal zijn. Geduld, geduld.

Verder wordt er gezegd dat Giulio Bregoli, de huidige trainer/ coach van het Italiaanse Chieri ( de ploeg van Annick Meijers) die daarvoor in Frankrijk bij St. Raphael werkzaam was en ook al deel uitmaakte van de staf van Mazzanti bij de Italiaanse damesploeg, op het punt zou staan ​​een contract te tekenen bij de Nevobo als trainer/ coach van de Oranje Dames. Ook hier blijkt dat geduld een goede gave is.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.