Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en veel meer) #10-2022.

VoV, 19-11-2022. 5:45 uur. Goedemorgen dames, welkom bij VoV Weekend Top 10 van 19 november 2022. Waarom alleen de dames worden begroet, nou heel simpel om hen er  speciaal aan te herinneren dat het vandaag Wereld Mannendag is. Die is ieder jaar op 19 november en is opgericht door de Verenigde Naties. Deze dag is niet alleen een ludieke tegenhanger van de Wereld Vrouwendag, het is een serieuze dag waarop maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, en gelijkheid tussen mannen en vrouwen centraal staan. Dames (en Heren), het is maar dat u het weet.

Niet alleen Nederland heeft op dit moment geen bondscoach meer bij de dames, maar ook bij de Turkse damesploeg is deze functie vacant. Giovanni Guidetti heeft zijn functie als bondscoach daar neergelegd blijkens zijn eigen verklaring en de gezamenlijke verklaring van hem en de bond.

De bond maakte het wereldkundig met: “Na het gesprek met Giovanni Guidetti, die sinds 2017 werkzaam is als hoofdcoach van ons nationaal dames volleybalteam, werd in onderling overleg besloten om uit elkaar te gaan. Details zullen later bekend worden gemaakt tijdens de persconferentie die zal worden gehouden door Mehmet Akif Üstündağ, voorzitter van de Turkse volleybalfederatie, en Giovanni Guidetti.

Guidetti zelf zei op Twitter: “Vanaf nu zal ik trots en als een goede fan de nationale dames volleybalploeg van Turkije blijven volgen. Ik weet dat deze sterke ploeg altijd haar best zal blijven doen. Allemaal bedankt.”

Het zal toch niet dat….., neen joh, dat gaat niet gebeuren!

Dit is ook het weekend van de eerste aftrap, van het begin van het WK in Qatar. Waarover al boekenvol geschreven is voordat het balletje ook maar één omwenteling heeft gemaakt. Het zij zo!

De poulefase is net als de poulefase bij een WK volleybal niet zo interessant. Met bijna aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is te voorspellen wie er doorgaan en wie niet. De nummers 1 en 2 van de 8 poules van vier krijgen een ticket voor de achtste finales. Dus 16 teams blijven dan in Qatar en 16 gaan naar huis. Nederland blijft, de poulefase is geen enkel probleem, is onze mening als volleybalvolger over het voetbal.

Het EK 2023: Het duurt nog even voordat het zover is, maar in Napels zijn deze week de lotingen geweest voor het EK 2023. De volleybaldames spelen de poulefase in Estland tegen het gastland, Finland, Frankrijk, Slowakije en Spanje. Nederland staat het hoogst van deze landen op de CEV-ranking en is de favoriet voor poulewinst. Het EK is van 15 augustus t/m 3 september.

Het mannen EK wordt van 28 augustus t/m 16 september gespeeld. Nederland speelt in Noord-Macedonië waar ze, behalve het gastland, Montenegro, Polen, Tsjechië en Denemarken treffen. In deze poule is Polen, de nummer 1 van de wereldranglijst, de topfavoriet voor poulewinst. Nederland is na Polen het hoogst geklasseerde land.

Europese toernooien: In de Champions League werd deze week de tweede ronde van de poulewedstrijden gespeeld. En in de CEV en Challenge Cup de returns in de 16de finales.

In poule B in de Champions League pakte Halkbank met Nimir Abdel-Aziz de eerste zege, vorige week verloren ze in Polen. Tegen BR Volleys uit Berlijn werd met 3-1 gewonnen. Berlijn slaagde net niet een tiebreak te forceren, Abdel-Aziz sloeg op 24-23 in set vier het winnende punt op het scorebord. Hij scoorde 19 keer en werd tot MVP gekozen.

In poule C speelde Michael Parkinson met de Franse topploeg Tours tegen Civitanova. De Italiaanse ploeg won met 1-3, Parkinson kon vier punten laten noteren. In deze poule trof Roeselare van Michiel Ahyi, die het moest doen met invalbeurten, in Portugal op Benfica. Het werd een 2-3 zege voor de Belgen.

In poule D verloor Karlovarsko van Wessel Keemink ook hun tweede poulewedstrijd. Trentino pakte de winst voornamelijk door meer punten te scoren met de opslag (+7) en blokkerend (+3). ZAKSA van Twan Wiltenburg, dat vorige week van Karlovarsko won, boekte de tweede zege. In België wonnen ze met 0-3 van Menen. Twan Wiltenburg scoorde 6 punten voor ZAKSA.

In poule E speelden Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra met Ziraat Bankasi thuis tegen Perugia. Het werd 1-3 via de setstanden 26-24, 22-25, 20-25 en 23-25. Ter Maat had 25 keer succes, Tuinstra een dozijn keren. Düren, dat vorige week knap van Ziraat Bankasi won, verloor nu van Ljubjana. Luuc van der Ent kwam tot 4 scores voor de Duitsers.

In de CEV Cup zorgde Lycurgus voor een daverende verassing door een 3-0 uitnederlaag met 3-0 thuiswinst ongedaan te maken en vervolgens de golden set te winnen.

Budejovice van Stijn van Schie won met 3-0 (19, 17, 14) van Mok Mursa en is door naar de volgende ronde. Daarin spelen ze tegen Volley Schönewerd uit Zwitserland. Van Schie scoorde 14 keer. Piacenza van Freek de Weyer boekte een 1-3 zege tegen Praag en is ook door naar de achtste finale. Daarin is Fenerbahce de tegenstander. Freek de Weyer maakte 2 punten.

Waldviertel van Daan Streutker verloor ook de thuiswedstrijd tegen Galatasaray (0-3) en is uitgeschakeld. Streutker maakte 10 punten. Arkas Spor vs. VDK Gent eindigde in een 3-1 zege voor de Turkse ploeg, VDK Gent is uitgeschakeld. Jente de Vries maakt 10 punten, Chris Ogink 5.

Dinamo Bucuresti had in Duitsland nog met 2-3 van Lüneburg gewonnen, maar kreeg op eigen veld een 0-3 nederlaag van de ploeg van Auke van der Kamp, die 1 keer scoorde. Ewoud Gommans kreeg er 8 achter zijn naam. Met 3 om 8 kill-blocks en een foutenlast van 19 om 13 punten gaat Lüneburg door naar de achtste finale waarin ze tegen Lycurgus spelen.

Chaumont van Fabian Plak verloor thuis met 0-3 van het Poolse Belchatow. In Polen was al met 3-2 verloren. Belchatow maakte het voordelige verschil met 2 om 8 aces en met een 29 om 23 lagere foutenlast. Plak scoorde niet (speelde niet?), Dick Kooy liet er 14 noteren. Belchatow treft in de volgende ronde opnieuw een Franse tegenstander namelijk Narbonne Volley.

Maaseik vs. Mladost Zagreb werd 3-0, waarmee de Belgische ploeg van Steven Ottevanger door gaat naar de volgende ronde. Daarin is Volley Amriswil uit Zwitserland de tegenstander.

De achtste finales staan gepland voor eind november en midden december.

In de Challenge Cup was er voor Orion na de uitzege in Luxemburg ook een vlotte 3-0 thuiszege en daarmee was het ticket voor de volgende ronde binnen. Daarin gaat de reis naar Azerbeidzjan, tegenstander is Murov Baku.

Gijs Jorna speelde met PAOK Thessaloniki tegen Montana, dus niet in Montana. PAOK plaatste zich voor de volgende ronde. Jorna had een bijdrage van 6 punten aan de puntenproductie. PAOK krijgt Macabi Tel Aviv als volgende tegenstander.,

Aalst vs. Saba werd een ruime zege voor de ploeg van Robin Overbeeke, die 8 treffers liet noteren. Aalst neemt het in de volgende ronde op tegen Omonia Nicosia.

We willen nog een wedstrijd vermelden, die gisteravond is gespeeld. In Finland. Daar speelde LP Viesti van Dagmar Boom thuis tegen Vampula. De thuisploeg kreeg meteen twee behoorlijke tikken te verwerken via setverlies met 19-25 en 10-25, ontsnapte met 31-29 aan een 0-3 nederlaag en kon vervolgens vanuit bijna verloren positie toch nog de winst binnenhalen. Met 25-20 en 15-13 setwinst in de vierde en vijfde set. Dagmar Boom scoorde 9 keer. Haar team staat met 11-16 op de derde plaats in de stand.

Tijd voor de Top 10. Genoeg over het Europees volleybal. Laten we het over Nederland hebben en de topduels die daar dit weekend gespeeld worden. Tenminste volgens ons. Met een beetje toelichting over het waarom en hoezo we tot deze lijst kwamen.

  • 1> Activia vs. Ledûb. Topdivisie B Dames. De absolute topper in deze divisie. De ongeslagen koploper Activia vs. de nummer twee in de stand, die drie punten minder heeft.
  • 2> VV Utrecht vs. SV Dynamo. Eredivisie Dames. Twee teams die de smaak van winnen goed te pakken hebben. VVU is inmiddels de virtuele koploper van de Eredivisie, SV Dynamo kan dat worden als zij de volle buit pakken. Een prachtig affiche, met uiteraard opnieuw weer een zeer vakkundig duo als commentatoren bij de livestream.
  • 3> SSS vs. SV Dynamo. Eredivisie Heren. Dreunt het verlies van vorige week nog door in Apeldoorn en wordt het denken eraan meegenomen naar Barneveld. Of heeft er een reset plaatsgevonden en pakt Dynamo tegen de subtopper en verrassend sterk opererende Barnevelders de winnende draad weer op.
  • 4> VC Sneek vs. Eurosped. Eredivisie dames. Qua resultaten is het tot nu huilen met de pet op bij Eurosped, een beetje inherent aan dat de ploeg op een duel na alleen maar uit speelde. Wellicht kunnen ze in Friesland die negatieve spiraal doorbreken, VC Sneek heeft echter wat recht te zetten na hun verlies vorige week bij Voltena.
  • 5> Orion vs. Armixtos. Topdivisie B Dames. Kelderkraker tussen de nummer drie van onderen vs. de hekkensluiter. Beide vier punten, Orion speelde een wedstrijd minder. Blijven de punten in Doetinchem, gaan ze mee naar Amsterdam of verdelen de teams ze oneerlijk.
  • 6> Keistad vs. DIO/ Bedum. Topdivisie A Heren. Wanneer twee honden vechten om een been, dan gaat misschien de derde daarvan profiteren. Kan Sudosa-Desto profiteren van het duel Keistad (3de, 7-17) tegen DIO (1ste, 7-18). Bij bijvoorbeeld een 3-2 uitslag en een eigen zege in drie of vier sets bij hekkensluiter PDK Heren2. Dan komen ze op 8-20 en zijn ze koploper.
  • 7> DeVoKo vs. Dynamo Tubbergen. Topdivisie A dames. Behaalt Dynamo in Denekamp de eerste zege van het seizoen? Gaat Damir Colo er in wat eens zijn thuishal was met de punten vandoor? Of weet DeVoKo de punten in Denekamp te houden. Vanaf vanmiddag om 16:30 uur wordt er duidelijkheid gegeven.
  • 8> Zaanstad vs. VV Utrecht. Topdivisie B heren. Duel in het linker rijtje, waarvoor alle twee teams  geldt dat er gewonnen moet worden om de aansluiting te behouden. Voor Utrecht bij de podiumteams, voor Zaanstad om de Top 5 op de hielen te blijven. Wie zal slagen in de target?
  • 9> U mag uw eigen favoriet een plaatsje in deze ranglijst geven. Die valt dan wel net buiten de Top 10. Geen team kiezen dat er al in staat, anders komt de VoV Weekend Top 10 opsporingsbrigade in actie.

Hier laten we het op de Wereld Mannendag bij. Goed en sportief weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.