Vizier op volleybal

 

De VoV weekend Top 10 (en veel meer)

VoV, 14-04-2018. 6:43 uur. De laatste loodjes. Voor zo ongeveer de helft van alle teams is het de laatste thuiswedstrijd. En dus is de tijd van het grote afscheid nemen aangebroken. Tijd om afscheid te nemen van speelsters, spelers, trainers, managers, van de club, de divisie, de fans en wellicht nog van veel meer. Zo hier en daar zullen de waterlanders vloeien, “We houden contact, het ga je goed en we zien elkaar volgend seizoen aan de andere kant van het net wellicht terug” zal menig keer klinken na afloop in de kantines als er bij een glaasje prik nagekaart wordt.

Maar zover is het nog niet. Eerst zijn er nog voor deze of gene een appeltje te schillen, revanche te nemen, een smetje weg te werken en meer van die voornemens om de eerdere niet positief verlopen partij tegen dezelfde tegenstander te verdringen. Succes ermee.

Kampioensduels live op volleybal.nl:  Alle wedstrijden van de komende play-offs in de strijd om het landskampioenschap kun je gratis live volgen op volleybal.nl. De wedstrijden van zowel de heren als de dames worden met professionele livestreams uitgezonden.

Komende zondag is de eerste play – off wedstrijd live te volgen. Om 14.00 uur trappen Abiant Lycurgus en Seesing Personeel Orion in Groningen de play-offs bij de mannen af. Deze wedstrijd wordt voorzien van professioneel commentaar. Na de wedstrijden tevens een samenvatting op volleybal.nl. Alle beelden vind je op www.volleybal.nl/video (bron Nevobo)

Selectietraining Pré Jeugd Oranje meisjes:   Op 26 maart verscheen op volleybal.nl en op social media het bericht over de selectietraining voor Pré Jeugd Oranje meisjes. Deze selectietraining is vanwege de Regionale Bekerfinales verplaatst van zaterdag 12 naar zondag 13 mei. De bekerfinales zijn de directe aanleiding om de selectietraining voor meisjes uit de geboortejaren 2004 en 2005 een dag uit te stellen. (bron Nevobo)

Transfernieuws:  Tess von Piekartz, uitkomend voor Pfeffingen in Zwitserland,  stopt na dit seizoen met volleyballen. Ze last een volleyballoze periode in om te ervaren hoe het leven zonder volleybal is. Of het tijdelijk of permanent is zal de toekomst ons leren. Nicole Oude Luttikhuis heeft haar contract bij de Ladies in Black in Aachen met een jaar verlengd, hetzelfde deed Robbert Andringa in Polen bij Olsztyn.

Bij Sliedrecht Sport maakt spelverdeler Rick van der Sluis de overstap van heren 2 naar de debutant in de Eredivisie, hun heren 1 team. Van der Sluis speelde afgelopen seizoen al regelmatig mee met het hoogste blauw – witte mannenteam. De 18-jarige spelverdeler is de eerste versterking voor Sliedrecht voor het volgend seizoen.

Trainersnieuws: Flynth FAST heeft een opvolger voor Jacek Ziemba gevonden. Harmen Bijsterbosch verruilt zijn positie als scout / analist voor die van hoofdtrainer bij de fusieploeg. Frank van den Noort heeft zijn contract met WVC Volley met een jaar verlengd en debuteert volgend seizoen met zijn ploeg in de Eerste Divisie. De opmars van WVC is een beetje te vergelijken met die van Rivo jaren geleden, zijn club als speler, die toen ook kampioenschap op kampioenschap behaalde, hetgeen uiteindelijk in de Eredivisie eindigde. Dat zien we overigens bij WVC nog niet direct gebeuren.

Europees rondje:  In de meeste Europese landen staat de strijd om de landstitel op het punt van beginnen. Veelal in de vorm van best of five series. Een opsomming.

Nederland: Lycurgus vs Orion (m) en Sliedrecht vs  Nog Onbekend bij de dames.

Duitsland: MTV Stuttgart vs SC Schwerin (v) en bij de mannen zijn ze aanbeland bij de halve finales van de play offs. Friedrichshafen, BR Volleys, UV RheinMain en Alpenvolleys Haching zijn de laatste vier teams.

Italië: Novara vs Conegliano (v) en bij de mannen is men nog volop met het play –off traject bezig om te bepalen welke teams om de titel gaan spelen.

In de play –offs in de Serie A2 bij de mannen zijn Kay van Dijk en ploeggenoot Hidde Boswinkel van Siena en Sjoerd Hoogendoorn met Bergamo door naar de halve finales. Alleen Jan-Willem Snippe heeft het met Roma (verrassend) niet gehaald, een 1-3 nederlaag tegen de nummer acht in de beslissende derde wedstrijd, waarin Snippe 8 keer scoorde, betekende uitschakeling.

Bergamo won twee keer van Brescia (3-0 thuis, 2-3 uit) en plaatste zich daarmee bij de Final Four,  hetzelfde deed Siena dat Tuscania twee keer (0-3 en 3-0) het nakijken gaf. Hoogendoorn maakte 20 punten (scoringspercentage aanval 42%), van Dijk kreeg er 15 (scoringspercentage aanval 46%) achter zijn naam, Boswinkel bleef de hele wedstrijd in de wisselhoek. Siena vs Gioia del Colle en Bergamo vs Spoleto zijn de koppelingen in de halve finale, die in een best of five serie wordt gespeeld.

Turkije: VakifBank vs Eczacibasi Vitra (v) gaat in de volleybal hoofdstad van de wereld om de landstitel, en bij de mannen is men er nog niet uit welke twee teams het in de finale tegen elkaar moeten opnemen.

België: Maaseik vs Roeselare (m) en bij de dames zal het gaan tussen Asterix Avo en VC Oudegem

Polen: Bij de mannen is er nog een ronde in het seizoen te gaan voor de play – offs beginnen. De ploeg van trainer coach Gido Vermeulen speelt er nog tegen het team van Andringa. Bij de dames is Chemik Police na 26 wedstrijden als eerste geëindigd. Ook daar volgen nu de play – offs.

Griekenland: Olympiakos Piraeus en PAOK zijn twee van de acht ploegen, met Nederlanders in hun team,  in de kwartfinales.

Frankrijk:  De Fransen hebben drie van de vier kwartfinales in de play offs gespeeld. De eerste ploeg die zich geplaatst heeft voor de halve finale is Tours (Jasper Diefenbach). Zij wonnen gisteren opnieuw met 3-0 van Arago de Sète. Diefenbach scoorde 6 keer.

Voor Poitiers (Thomas Koelewijn, 4 punten) volgt een derde duel tegen Ajaccio na de 3-2 uitnederlaag en de 3-0 thuiswinst. Ook Tim Smit moet met Tourcoing nog een keer in actie komen tegen Chaumont. Uit werd met 2-3 gewonnen, thuis gisteren met 2-3 verloren via 8-15 in de tiebreak. Paris van Wouter ter Maat speelt vandaag tegen Montpellier, zij staan met 1-0 in wedstrijden voor.

Zwitserland: Sm’ Aesch Pfeffingen vs Voléro Zürich (v) en bij de mannen gaan Lausanne en Nafels onder elkaar uitmaken wie zich een jaar lang kampioen mag noemen.

Roemenië: Voor Tijmen Laane behoort het halen van de tweede prijs vanavond tot de mogelijkheden. Na de bekerwinst zijn ze met VK Prievidza één zege van de landstitel af. En Nicole Koolhaas heeft met CSM Bucuresti ook een grote stap richting kampioenschap gemaakt.

De strijd om de Europa Cups:  In de Champions League zijn de teams die de Final Four gaan spelen bekend. In Boekarest  ontvang organisator Alba Blaj de Turkse titelverdediger VakifBank en hun stadgenoot Galatasaray en uit Italië komt Conegliano over.  In Kazan speelt thuisploeg Zenit met de Italiaanse teams Perugia en Civitanova en het Poolse ZAKSA om de hoofdprijs bij de mannen.

In de CEV Cup zijn de beslissingen gevallen. Bij de mannen won Belogorie Belgorod de beker en bij de dames was Eczacibasi Vitra Istanbul, eigenlijk zoals verwacht, de beste. De Challenge Cup ging naar Ravenna (mannen) en Olympiakos Piraeus (vrouwen)

De Top 10  dan maar. Met deze keer aandacht voor de op handen zijnde beslissingen en enkele derby’s. En behoorlijk wat ex aequo ’s, omdat het belang bij heel veel teams in de degradatiezone gelijk is.

1>Abiant Lycurgus vs Seesing Personeel Orion.  Play-off finale bij de mannen. Eerste in de reeks van minimaal drie en mogelijk vijf wedstrijden. Lycurgus heeft zondag thuisvoordeel en behaalde dit seizoen in de onderlinge wedstrijden de meeste zeges. Dat is in de play – offs echter niet meer belangrijk, nu gaat het erom in ieder geval de thuiswedstrijden te winnen.

2> Regio Zwolle Volleybal vs VC Sneek.  Kampioenspoule dames. Belangrijk, wat zeg ik, heel belangrijk voor beide ploegen. Dit weekend kan er al een beslissing vallen wie van de drie (Sneek, Alterno, Zwolle) het ticket kan vergeten. En zelfs welke twee teams mogelijk de play –off finale aan zich voorbij moeten laten gaan. Ga maar eens aan het cijferen met uitslagen en setstanden, dan zal het vanzelf duidelijk worden. Het kan allemaal.

3>Compaen vs MKB Accountants / VCV en Pelster Cito vs AH van Mierlo / Reflex. Topdivisie mannen, een ex aequo notering. Omdat zowel Compaen als Cito om handhaving knokken. Met eenzelfde aantal punten tot nu staan ze beide tot aan de enkels in de degradatieprut. Winnen is een voorwaarde om mee te blijven doen voor een veilige plek. Olhaco moet bij Webton de aanloop naar het eindfeest goed bederven om nog voor handhaving te kunnen gaan. Compaen, Cito en Olhaco hebben het volle pond nodig. Ze moeten gaan voor drie punten en niet minder, al is dat voor Olhaco niet genoeg als het de andere twee ook lukt.

4>WSV vs Rivo en VCV Varsseveld vs Krekkers. Eerste Divisie A dames. Ook een ex aequo notering. Omdat het kan en omdat het moet.  Niks morsen, geen setje verspelen, de volle buit in Warnsveld houden c.q. meenemen naar Maria Parochie. In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen kunnen WSV en Krekkers zich niet permitteren gul te zijn. Elk verloren setje maakt de uitgangspositie voor volgende week, als de twee puntgelijke koplopers tegen elkaar spelen, een setje slechter.

5>Zaanstad vs Peelpush II.  Eerste divisie B dames. Voor beide teams staat er nog het een en ander op het spel voor wat betreft behoud van de Eerste Divisie. Voor Peelpush II het meeste. Het zal toch niet gebeuren dat zowel dames 1 als dames 2 van de ploeg uit Meijel een stap terug moet doen.

6>.Avior vs VC Zwolle II. Eerste divisie mannen. Met een heleboel ex aequo ’s. Te weten uit dezelfde divisie Scylla vs Keistad en Sovoco vs Sudosa en uit de andere eerste divisie VC Krimpen vs VVU. Allemaal wedstrijden waar het degradatiespook op de eerste rang van de tribune meekijkt en met belangstelling gaat volgen wie aan hem / haar ten offer zal vallen c.q. wie er kans maakt aan hem / haar  ten offer te vallen.

7>Eurosped vs Springendal Set-Up 65.  Kampioenspoule dames. Twentse derby. Wat moeten we er meer van zeggen. Gaat nergens meer om, alleen om het kampioenschap van Twente dat elke keer opnieuw als deze twee teams tegenover elkaar staan de inzet van de strijd is. Eurosped won dit seizoen al vier keer de Twentse titel, Set-Up is nog zonder die hoofdprijs. Degene die nu wint is wel het langst titelhouder, zeker tot ergens in oktober of zo. Alhoewel Eurosped is het ook al vanaf vorig jaar 22 oktober, maar ze hebben wel drie keer een aanval op hun hegemonie moeten afslaan. De ploeg die nu wint ‘overzomert’ als titelhouder.

8>Alterno vs Dynamo II. Topdivisie dames. Apeldoornse derby. En daar is dan ook alles en het belangrijkste mee gezegd. Bij de mannen  won vorige week Alterno en als de huidige stand op de ranglijst een indicatie oplevert over de uitslag zal de thuisploeg voor de tweede keer in acht dagen een zege behalen op hun stadgenoten. Als!

9>TiMaX / DeVoKo vs Springendal Set – Up ’65 II. Eerste divisie A dames. Dinkellandse derby. Geven de buurvrouwen uit Ootmarsum met in hun ploeg de voormalig teamgenoten Lotte Kuipers en Mayke Schutte en op de bank hun voormalige manager Damir Colo de ploeg uit Denekamp het laatste zetje richting Tweede Divisie? We denken wel!

10> Aan u de keuze. Wees eens gul, kies een ander!

Dat was ’t dan wel.  Meer hebben we niet voor u. We gaan u natuurlijk zondag en daarna wel weer informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom bij VoV.

gh @ Vizier op Volleybal.