De wedstrijden op Derde Kerstdag

VoV, 28-12-2020. 4:40 uur. Gisteren werd er in Duitsland en Italië gespeeld voor competitiepunten. Bij onze Oosterburen waren het de laatste wedstrijden van 2020, in Italië is het volleybaljaar nog niet voorbij.

USC Münster behaalde de tweede uitzege op rij via tiebreakwinst. Vorige week in Vilsbiburg, gisteren in Wiesbaden, bij de belangrijke ‘degradatiekraker’ tussen de beide ploegen die onderin de ranglijst bivakkeren. Via 25-20, 15-25, 25-23, 17-25 en 10-15 gingen twee belangrijke punten na bijna 2 uur spelen naar de bezoekers.

Münster verloor in het middendeel van de eerste set (na 14-14) de aansluiting en kwam op een beslissende 20-17 achterstand, die ze niet meer ongedaan gemakt kregen. De Braziliaanse Helo Lacerda was in de tweede set scorend belangrijk voor Münster, dat vlot afstand naar 5-10 en 7-15 en met 15-25 dik won. “Een grandioos goede set” volgens de trainer.

In de derde set ging het voor Münster in het middendeel mis toen een 11-14 voorsprong door Wiesbaden in 17-14 werd omgedraaid. De bezoekers deden met 21-19 naar 21-22 hetzelfde maar gaven door eigen fouten de set uit handen. In de vierde set had de ploeg van Demi Korevaar en Sarah van Aalen (foto boven) weer controle over het gebeuren. Anika Brinkman, topscorer met 23 punten, serveerde het gaatje naar 12-19 dat uiteindelijk groot genoeg was voor winst.

Met Demi Korevaar in de basis, ze had een invalbeurt in de vierde set, pakte Münster blokkerend meteen een voorsprong (2-5), moest bij 7-9 even de time out in en stoomde daarna door naar de 10-15 setwinst.

Demi Korevaar scoorde 3 keer, Sarah van Aalen kreeg alleen via een invalbeurt in de derde set speeltijd. Münster speelde met zeer een lage foutenlast, totaal scoorden ze in vijf sets 17 punten voor de tegenpartij, waarvan alleen in de derde set al 8 keer. De foutenlast (26 om 17) end e scorende aanval (33 om 65) maakten onder de streep het verschil.

NawaRo Straubing ging op bezoek bij rode lantaarndrager Erfurt. De gasten waren drie sets heer en meester binnen de lijnen, alleen in de derde set konden ze die heerschappij niet tonen. Via 11-25 en 16-25 werd het 0-2. In deze sets ging het via 7-18 en 10-22 in de eerste set en 13-19 en 15-23 in de tweede naar dikke winst.

In de derde set waren de rollen vanaf het begin omgedraaid (10-4) en wist de thuisploeg na 20-14 terug in de wedstrijd te brengen. Ze pakten de set met 25-18. Die mogelijk zijnde spanning om er een tiebreak uit te slepen was echter snel verdwenen, NawaRo liep uit naar 4-10 in de vierde set en banjerde met zevenmijlslaarzen (7-19) naar de 14-25 setwinst.

Iris Scholten scoorde 16 keer voor Straubing, dat het grote voordelige verschil vooral via de beter scorende aanval (51 om 61) en de lagere foutenlast (32 om 15) binnenhaalde. Vooral de 22 aanvallende fouten van Erfurt waren een stevige duit in de foutenpot.

Verder werd de subtopper tussen Dresden vs. SC Potsdam een 3-0 zege voor Dresden. Via 26-24, 25-15 en 25-20.

In de stand is NawaRo Straubing nu achtste (11-12) en USC Münster tiende (11-10) en voorlaatste.

In Italië kwamen beide Nederlanders in de Serie A1 in actie. Een hoofdrol was er opnieuw voor Nimir Abdel-Aziz bij Trentino in de met 1-3 gewonnen wedstrijd bij Modena. Trentino was Modena in vier sets de baas mede door de 30 punten van Abdel-Aziz.

Trentino liep in de eerste set van 10-12 naar 12-18 en sloot vervolgens met 18-25 af. De 19-22 en 23-24 in de tweede set konden ze maar nipt winnend naar de finish brengen, Modena ging voorbij bij 23-22 en 27-26, maar kwam in de finale tekort (27-29)

In de derde set lukte het hen wel om bij de big points aan het langste eind te trekken. Van 22-23 maakten ze 25-23. Na 20-20 in de vierde set nam Trentino afstand naar 20-23 en won met 22-25. Trentino was mede door de scores van Abdel-Aziz aan het net met 47 om 66 punten heersend.

De rol van Thijs ter Horst bij Perugia was een stukje bescheidener dan die van Abdel-Aziz. Perugia won bij rode lantaarndrager Cisterna met 0-3 (14, 19, 21). Alleen in de derde set ging het tot 17-19 redelijk gelijk op, in de sets ervoor was het al snel duidelijk (1ste 5-11 en 7-15, 2de 9-15 en 12-19) dat koploper Perugia niet al te veel problemen zou ondervinden. Ter Horst werd er in de derde set in gewisseld en scoorde 1 keer.

Koploper Perugia staat nu op 16-43, Trentino is vierde (13-24), Modena zesde (16-23) en Cisterna blijft laatste (16-5).