Vizier op volleybal

 

De World Grand Champions Cup begint!

160515KimvsOranje

VoV, 05-09-2017. 4:51 uur. De World Grand Champions Cup is het volgende grote wereldtoernooi dat in september wordt gespeeld. Vanaf vandaag tot en met 10 september zijn zes toonaangevende landen bij het damesvolleybal in Tokyo en Nagoya, Japan bij elkaar voor dit toernooi.

Japan is standaard de organisator van het toernooi. Het is een internationale volleybalcompetitie bij zowel de dames als de heren, die voor het eerst in 1993 werd gespeeld, en steeds in het jaar na de Olympische Zomerspelen plaatsvindt. Het toernooi voor de mannen is van 12 tot en met 17 september. 

Het toernooi is dus altijd in Japan, er doen zes teams aan mee te weten de vier continentale kampioenen, het gastland en verder kent de FIVB één wildcard toe. Het toernooi omvat alleen een groepsfase. Aan het toernooi nemen dit jaar deel gastland Japan, USA (Norceca), Rusland (Europa), Brazilië (Zuid- Amerika), China (Azië) en Korea (wildcard).

Een aantal internationale sterren, die deze zomer ‘vakantie’ namen van het internationale volleybal en bijvoorbeeld de World Grand Prix aan zich voorbij lieten gaan, zijn nu wel van de partij. Bijvoorbeeld Jordan Larson (USA), Nataliya Goncharova en Tatiana Kosheleva (allebei Rusland). 

USA komt met een geroutineerde ploeg waarin onder andere naast Jordan Larson en Kimberly Hill ook Foluke Akinradewo en Rachel Adams niet ontbreken.  Bij Rusland is naast de genoemde Goncharova en Kosheleva ook Shcherban weer van de partij. Titelverdediger Brazilië komt met de sterren Natalia Pereira, Tandara Caixeta en Adenizia da Silva naar Japan. Bij Korea is uiteraard Kim Yeon Koung van de partij, Japan heeft Risa Shinnabe en Nana Iwasaka in de gelederen en China zal met Zhu Ting willen aanknopen bij het succes van de OS in Rio.

De winnaars van World Grand Champions Cup waren na Cuba in 1993 achtereenvolgens Rusland, China, Brazilië, Italië en in 2013 weer Brazilië. Het is nog geen enkel land gelukt om de titel met succes te verdedigen.

Voor de eerste toernooidag staan de volgende wedstrijden in Tokyo op de agenda: Rusland vs Brazilië, USA vs China en Japan vs Korea.

We houden u op de hoogte hoe een en ander afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.