Vizier op volleybal

 

Debuteren in de Bundesliga en de Serie A

VoV, 31-07-2018, 6:30 uur. Een aantal Nederlandse speelsters maakt volgend jaar hun debuut in een buitenlandse competitie. De overstap naar onze Oosterburen is vaak een eerste opstapje voor een internationale carrière of het vervolg daarvan naar een competitie een treetje hoger op de internationale volleyballadder dan de Nederlandse. Ook de serie A in Italië trekt aan Nederlandse speelsters. Qua competitie niveau ben je dan weer een stapje verder.

In de Eerste Bundesliga maken volgend jaar een drietal speelsters hun debuut. Anniek Siebring volgt het pad dat eerder ook door Marrit Jasper werd afgelegd, ze maakt de overstap van VC Sneek naar  VFB Suhl. Voor Iris Scholten, die met Alterno Apeldoorn afgelopen jaar het zilver in Nederland veroverde, zit er ook een buitenlands avontuur aan te komen. Zij maakte een transfer naar de Rote Raben in Vilsbiburg. Nynke Oud, voormalig spelverdeelster van VC Sneek, speelde al in Frankrijk en Zweden voordat ze volgend jaar in de Bundesliga actief zal zijn. Zij komt in het nieuwe seizoen uit voor VC Wiesbaden.  Overigens wordt de weg terug van de Bundesliga naar de Nederlandse Eredivisie ook bewandeld. Jeanine Stoeten  verruilde Ladies in Black Aachen voor Apollo 8 in Borne, dat in de Eredivisie zal debuteren.

We hebben op dit moment nog niet alle transfers van Nederland naar Duitsland in beeld voor wat betreft de overstap naar de Tweede Bundesliga, (uw info dienaangaande is zeer welkom), maar zeker is wel dat Manon Doornenbal (Eurosped) en Danique Aardema (Club Voleibol Xàtiva Valencia, Spanje) volgend seizoen de Nederlandse inbreng bij SCU Emlichheim zullen vormen.

En dan zijn er ook nog de nodige wijzigingen binnen de Bundesliga voor wat de Nederlandse speelsters betreft.

Nieuw bij de Ladies in Black in Aachen,  de ploeg van trainer coach Saskia van Hintum, is Marit Jasper. Zij komt over van Dresdner SC. Bij de Ladies verlengden Kirsten Knip en Nicole Oude Luttikhuis hun contract.

Nieuw bij SSC Palmberg Schwerin zijn spelverdeelster en Oranje international Britt Bongaerts en Oranje international en middenvrouw Tessa Polder. Zij verlieten Aachen, het Nederlandse bolwerk in de Bundesliga van vorig seizoen, voor deze Duitse topploeg.

Myrthe Schoot keert op het oude Rote Raben nest in Vilsbiburg terug. Ze is er niet nieuw, speelde er al voor haar langjarig verblijf bij Dresdner SC. Zij wordt dus collega van Iris Scholten en zij gaan na de inbreng van Marlies Wagendorp vorig jaar, volgend seizoen het rood – wit – blauwe tintje bij de Rote Raben voor hun rekening nemen. Marlies Wagendorp moest eerder vanwege een blessure afhaken en revalideert.

Sportdirector Kim Renkema van Allianz MTV Stuttgart zag Nika Daalderop en Femke Stoltenberg naar een ander buitenland vertrekken. Deborah van Daelen heeft haar verblijf in Stuttgart met nog een jaartje verlengd. En Juliët Lohuis had nog een contract bij USC Münster van trainer coach Teun Buijs. Ze hoefde niet na te denken over een overstap binnen Duitsland of naar een ander Europees land.

Zoals bovenstaand aangegeven zag Stuttgart de Oranje internationals Daalderop en Stoltenberg vertrekken.  Femke Stoltenborg debuteert in de Poolse Eredivisie, Lodz wordt haar nieuwe ploeg.

En Nika Daalderop  verhuist naar de Italiaanse Serie A1, zij wordt bij Firenze ploeggenote van Laura Dijkema. Anne Buijs heeft voor een terugkeer naar Italië gekozen. Na volleybal avonturen in veel Europese landen, waaronder België, Duitsland, Italië en Turkije speelde ze een seizoen bij Rexona in Brazilië en keerde vandaar uit terug naar Turkije. Nu maakt ze dus opnieuw haar opwachting in Italië, ze zal toch niet de omgekeerde weg gaan bewandelen? Maret Grothues – Balkestein vertrok uit Italië, ze gaat als ploeggenote van Nicole Koolhaas debuteren in de Roemeense competitie bij CSM Bucuresti.

Judith Pietersen  veranderde in Italië van club, van Modena naar Brescia. En dan waren er ook nog een aantal speelsters honkvast. Laura Dijkema verlengde bij Firenze in Florence, Robin de Kruijf deed dat na een langdurige blessure- en revalidatieperiode bij Conegliano en Celeste Plak bij Novara. En Floortje Meijners komt na haar ‘zwangerschapsverlof’ ook terug in de Serie A1. Zij gaat de clubkleuren van Busto Arsizio weer verdedigen.

En in Turkije? Lonneke Sloetjes blijft waar ze was en dat is bij VakifBank Istanbul, Yvon Beliën is wel van club veranderd. Zij is ook naar Istanbul vertrokken, naar de vijfde club uit de metropool, die in de Turkse eredivisie uitkomt te weten Besiktas.  Achter haar verblijf bij Bursa staat een punt.  Verder nog? Jazeker, België is er ook nog maar daarover een volgende keer meer.

Zijn we nog iemand vergeten, mail het ons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.