Vizier op volleybal

 

DELA Beach Open, uitgeschakeld!

VoV, 04-01-2019. 5:56 uur. Op de tweede toernooidag van het DELA Beach Open in Den Haag speelden de dames hun eerste poulewedstrijden. De nummers één geplaatst in de poule tegen de nummer vier, en dus ook twee tegen drie. De winnaars speelden voor een plek in de achtste finale tegen elkaar, de verliezers voor een plek in de tussenronde, de zgn. KO ronde. Het duo dat twee keer wint gaat rechtstreeks naar de achtste finale, één keer winnen en één keer verliezen is KO ronde, twee keer verliezen is naar huis.

Nederland had met vijf teams een sterke vertegenwoordiging in de poulefase. De jonge duo’s  Emma Piersma / Puk Stubbe en Emi van Driel / Raïsa Schoon werden uitgeschakeld, zij verloren beide wedstrijden.

Klineman / Ross vs Piersma / StubbeHet USA duo, dat vorig jaar in Den Haag met de hoofdprijs naar huis ging en nu als de nummer twee is geplaatst, was een maatje te groot in de eerste set. De 3-2 werd 5-2 en 9-4 en vervolgens liepen ze gestadig verder uit. Via 13-8 en 18-10 werd de set met 21-11 door de USA gewonnen.

Als er al veel respect voor de imposante erelijst van de tegenstander was, leek dat in set twee wel even helemaal verdwenen. Na 5-5 pakten Piersma / Stubbe brutaal een 6-11 voorsprong, die ze uitbouwden 9-16. Vanaf dat moment ging USA inhalen, dat resulteerde in een 18-18 gelijke stand en een thriller scenario richting de finish. Na 21-21 en 23-23 capituleerden Piersma / Stubbe uiteindelijk bij 25-23.

In hun tweede wedstrijd speelden de jonge beachvolleybalsters tegen het Finse duo Lehtonen / Aitiainen. Het werd een  ruime nederlaag. Met twee keer 13-21 kwam er een eind aan hun optreden in het hoofdtoernooi.

Betschart / Hüberli vs van Driel / Schoon. De nummer twee van het EK 2018 was een uitdagende tegenstander voor het KBU duo, dat zich via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi had gespeeld. Van Driel / Schoon (foto boven) hadden het erg moeilijk in de eerste set, ze kwamen met 4-1 en 10-3 achter. Het verschil stabiliseerde zich op een punt of zeven tot aan 17-10, vervolgens ging de winst met 21-12 naar Zwitserland.

De tweede set had veel gelijkenis met de hierboven staande van Piersma / Stubbe. Na een dik verlies was er vervolgens een gelijkopgaande strijd tussen Nederlandse jonkies en een ervaren team. De 3-6 tussenstand werd 10-9, 12-12 en 14-14. Na 16-16 verloren van Driel / Schoon de aansluiting, de 19-16 werd een 21-17 nederlaag.

In hun tweede wedstrijd speelden ze tegen  hun Russische ‘Angstgegners’  Bocharova / Voronina.  Deze Russinnen zitten van Driel en Schoon al meerdere jaren dwars op de verschillende grote internationale jeugdkampioenschappen.  De talenten van Kadijk Beach University verdienden meerdere matchpoints, maar wisten deze niet te benutten. En opnieuw waren de verschillen maar klein, maar ze waren wel weer in het voordeel van de Russinnen. De 23-21 en 17-21  maakten een derde set noodzakelijk, die het KBU duo met 16-18 verloor, hetgeen dus uitschakeling betekende.

gh @ Vizier op Volleybal, foto FIVB.