Vizier op volleybal

 

Topduels bij kwartfinales beker mannen

VoV, 04-01-2018. 5:45 uur. De kwartfinales van de Nevobo beker op zaterdag 05-01 en zondag 06-01 kent een paar prachtige krachtmetingen zo aan het begin van het nieuwe jaar. Met Abiant Lycurgus en NTC – Vastgoed Donitas uit Groningen als thuisspelende ploegen werd het programma over twee dagen verdeeld. De koppelingen in de kwartfinale zijn:

  • 05-01, om 17:30 uur Abiant Lycurgus vs Achterhoek Orion.
  • 05-01, om 19:30 uur Zalsman Reflex vs Coniche Topvolleybal Zwolle.
  • 05-01, om 20:00 uur Draisma Dynamo vs VoCASA.
  • 06-01, om 16:30 uur NTC – Vastgoed Donitas vs Sliedrecht Sport.

Lycurgus vs Orion is de topper, Reflex vs Zwolle de IJsselderby, Dynamo vs VoCASA de revanche / bevestiging en Donitas vs Sliedrecht de uitdaging, voor beide.

Koploper Lycurgus speelde reeds in de competitie tegen Orion. In Doetinchem werd het toen 0-3, waarbij twee sets met het kleinst mogelijke verschil naar de Groningers gingen.  23-25 in de eerste en 26-28 in de derde set.  In de vijf thuiswedstrijden tot nu verloor Lycurgus nog geen setje, Orion verloor uit nog niet, maar heeft uit nog niet tegen de top 3 (Lycurgus, Sliedrecht, TTP) gespeeld. En zij moeten het vanaf nu doen zonder Ivar de Waard, die in de winterstop een transfer naar de Serie A2 in Italië heeft gemaakt. Een mooie krachtmeting om het nieuwe jaar mee te beginnen.

In Kampen kijkt men al geruime tijd, eigenlijk sinds beide teams zich plaatsten voor de kwartfinale, reikhalzend uit naar de IJsselderby tussen Zalsman Reflex en Coniche Topvolleybal Zwolle. Oude eredivisietijden herleven. Reflex doet het prima in de Topdivisie is daar virtueel koploper en Zwolle is nummer laatst (niet virtueel) in de Eredivisie.

Qua resultaten kon het contrast tussen beide teams bijna niet groter zijn. Zwolle won de openingswedstrijd van het seizoen met 3-1 van Zaanstad en verloor vervolgens 11 keer op rij. Alleen in de beker hadden ze tegen Peelpush succes. Reflex verloor vroeg in het seizoen met 3-0 van Donitas en behaalde daarna alleen nog maar overwinningen in de Topdivisie en in de beker. Zo’n dozijn achter elkaar. We zijn wel heel benieuwd wiens serie er zaterdag ten einde gaat.

Bij Draisma Dynamo staat het vizier de eerste tijd gericht op VoCASA. En omgekeerd is dat uiteraard op Dynamo. Zowel op 5 januari als op 12 januari spelen beide teams tegen elkaar, eerst voor de beker, en vervolgens voor de competitie. De eerste ontmoeting in de competitie tussen beide ploegen eindigde in Apeldoorn in een 3-1 zege voor Dynamo, gezien de stand in de ranglijst zijn zij ook de favoriet voor de zege. Het verschil is dan wel maar twee plaatsen (Dynamo 5de, VoCASA 7de) maar de puntenkloof is 25 om 12 wel erg groot.

Of de beide wedstrijden voor Dynamo een goede voorbereiding op het Challenge Cup duel van 17 januari tegen Fonte Bastardo Azores, ze moeten een 3-0 nederlaag uit de heenwedstrijd goedmaken,  blijkt te zijn moeten we nog maar even afwachten.

Op zondag in Groningen staan  NTC – Vastgoed Donitas en Sliedrecht Sport tegenover elkaar. Twee teams die afgelopen seizoen promoveerden, Donitas naar de Topdivisie en Sliedrecht naar de Eredivisie. Beide ploegen doen het ook heel erg prima op het nieuwe niveau. Sliedrecht zorgde in de voorbij periode bijna wekelijks voor een verrassing hetgeen hen op de tweede plaats deed belanden.

Donitas wist ook een aantal goede uitslagen neer te zetten, die hen naar de vijfde plaats in de Topdivisie bracht.  De laatste van 2018 was een (onverwachte) domper voor Donitas, thuis werd de derby tegen DIO met 0-3 verloren, wellicht dat er dus iets recht te zetten valt. Sliedrecht sloot het jaar thuis met een 3-0 zege op VoCASA af. Uiteraard willen beide teams 2019 met een zege beginnen. We zijn benieuwd wie dat waar maakt.

Uiteraard informeren we u over de afloop van de kwartfinales.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hans van Dijk en Dynamo.