Derbyzege Set-Up opsteker voor bekerduel

VoV, 21-01-2019. 4:48 uur. In Ootmarsum stonden gistermiddag Springendal Set-Up ’65 en Apollo 8 in een volle Schalm tegenover elkaar voor de première van deze Twentse derby op die locatie op dit niveau. In Borne was er een 3-2 zege voor Apollo geweest, ook bij de Twente Cup had Apollo gewonnen, hetgeen zeker voor het nodige zelfvertrouwen zal hebben gezorgd in de aanloop naar dit duel. Set-Up is in de laatste thuiswedstrijden een moeilijk te nemen hindernis gebleken, vooral omdat ze serverend de tegenstanders sloopten.

De inzet van deze derby was niet alleen de eer, maar voor Set-Up lag bij een 3-0 of 3-1 het kaartje voor de Kampioenspoule klaar bij het Eredivisieloket. Apollo 8 was nog niet zover, maar kon bij een driepunten al wel vast aanbellen, en het klaar laten leggen. Het was volle bak in Ootmarsum, al vroeg had het publiek zich verzameld op de tribunes om hun favorieten vanaf het begin te kunnen bewonderen en aan te moedigen.

Bij Set-Up eisten de Oude Luttikhuis zusjes scorend een hoofdrol op, met Carmen als Prima Donna van de wedstrijd. Zij was serverend en aanvallend de winnende factor voor de thuisploeg. Wij telden 25 punten voor haar, waarvan 10 aces. (foto boven)

Apollo 8 had een goed begin van de openingsset en kwam door een foutieve opslag van de thuisploeg en een blokpunt van Jeanine Stoeten op een 0-2 voorsprong, Ook de 2-3 en 3-4 voorsprong waren via de side out voor hen. De 4-4 hakte Marianne het Lam – Scholten erin op mid, de 5-4 was de eerste rake klap van Carmen Oude Luttikhuis.  Twee keer fout serveren, een veel voorkomend euvel in de eerste set, maakte 6-5 en bracht Carmen Oude Luttikhuis aan de opslag.

Er volgden vier aces, twee voor en twee na een driemeter score van zus Kirsten. Een foutserve maakte een eind aan de serie, het stond toen 11-6, De ace van Rinske Hofste via de netband, die bij spelverdeelster Kiki von Piekarts op de rug viel maakte 11-7. De thuisploeg koesterde het verschil en kwam via 14-9 en 16-11 op een 20-14 voorsprong. In die periode waren er weinig aanvallende punten te noteren, blokpunten en fouten des te meer.

De 21-15 werd gevolgd door een score van Bente Olde Rikkert en nog een ace van Rinske Hofste. Daphne Giesselink ronde een omloopbal met succes af, en de 23-17 was het zevende en laatste punt van Carmen Oude Luttikhuis in deze set. Simpel via het blok uit. Met een rake ‘dankjewel’ bal maakte Daphne Giesselink een eind aan de set. De 25-17 betekende een 1-0 in sets.

De eigen scores (17 om 6) waren heel duidelijk in het voordeel van Set-Up,  aanval 8/2, blok 4/2 en aces 5/2. De foutenlast bedroeg 11/8.

Apollo had in de tweede set tot aan de 3-6 voorsprong het initiatief, twee aces van Carmen en een score  van Ilse Oude Luttikhuis maakten er 7-6 van, de 7-7 hadden we eigenlijk wel via de video challenge willen zien. De lijnrechter gaf de opslag bij de achterlijn in, de scheids die er toch een eindje verder afstond gaf hem uit, uiteraard protesten en discussie, die eindigden dan heel flauw met een gele kaart voor Set-Up. Als redmiddel om de discussie te winnen?

Op de side out hielden de teams zich tot 13-13 in evenwicht, waarbij de in de tweede set bij Apollo in het veld gekomen Carlijn Oosterlaken een aantal keren een punt opeiste. Marianne het Lam – Scholten joeg de 14-14 erin, bracht Carmen Oude Luttikhuis aan serve en zij gaf vier aces en een foutserve later pas weer af. Het was 18-15, na de 21-16 ging Apollo voor een rustmomentje en advies naar de kant. Emma Bredewoud scoorde na de Set-Up foutserve de 21-18, vervolgens scoorden de teams op de opslagen van de tegenstander en niet meer op die van henzelf. Hetgeen een 25-21 als eindresultaat had, met als laatste de twaalfde treffer in deze set van Carmen Oude Luttikhuis.

De eigen scores (21 om 12) waren weer heel duidelijk in het voordeel van Set-Up,  aanval 15/8, blok 0/2 en aces 6/2. De foutenlast bedroeg 9/4.

De derde set gaf lange tijd twee gelijkwaardige teams te zien, die scorend heel weinig voor elkaar onderdeden. Apollo ging bijvoorbeeld bij 2-3, 3-4, 6-8 en 9-11 aan de leiding, maar Set-Up nam de die leiding over na een drietal scores vanaf de buitenkant door Carmen Oude Luttikhuis. Het werd 13-11, 17-15 en 18-16. Jeanine Stoeten en Carlijn Oosterlaken maakten de Apollo punten, bij Set – Up losten de zusjes Oude Luttikhuis elkaar af bij het maken van de punten.

Kiki von Piekartz bracht zich via een blokpunt op een ‘dankjewel’ klap van Juliët Huisman zelf aan de opslag, serveerde een ace en gaf pas weer af na de 22-18 door Jeanine Stoeten. Marlon Stevelink maakte er via een ketser ace 22-19 van. Vanaf de buitenkant maakten Carmen en Ilse er 24-19 van en was het wachten op de klap / fout die de beslissing zou brengen. Maar die bleef nog even uit.

Eerst was Apollo nog aan de beurt, op 24-22 nam Lesley de Jong zijn tweede time out van de set, het punt erna was ook voor Apollo 8. Toen op de serve van Juliet Huisman een perfecte pass volgde en Kiki von Piekartz de bal panklaar legde voor Marianne het Lam – Scholten was de set en de wedstrijd gespeeld. Kiezelhard ramde ze het laatste punt tegen de vloer voor de 25-23 en 3-0 zege.

De eigen scores (22 om 17) waren ook in de derde set heel duidelijk in het voordeel van Set-Up,  aanval 16/11, blok 3/3 en aces 3/3. De foutenlast bedroeg 6/3.

Op 30 januari staan de teams weer tegenover elkaar, dan in Borne en dan is de inzet van het bekerduel een plaatsje in de finale. De trapsupporters zien de finale helemaal zitten!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.