Vizier op volleybal

 

Dikke winst Oranje vs. Cyprus in Beach Volley Nations Cup.

 

VoV, 17-05-2023, 18:01 uur. Nederland is in Apeldoorn bij de dames met poule C gastland voor de tweede editie van de CEV Beach Volley Nations Cup. De winnaars van de totaal zeven poules (31 deelnemende landen) plaatsen zich voor de finale, waarbij met winst een stap richting OS in Parijs kan worden gezet.

De landenteams bestaan uit twee duo’s, die elk één wedstrijd spelen tegen een duo van de tegenstander. Is de stand na die twee wedstrijden gelijk, dan volgt er nog een beslissende set tot de 15. Het toernooi wordt gespeeld volgens het double elimination format. Na een verloren wedstijd ben je dus nog niet uitgeschakeld, de tweede nederlaag betekent wel exit.

Nederland is als eerste geplaatst in de poule op basis van de rankingpunten van Stam/ Schoon. Het tweede Nederlandse duo is Emi van Driel/Brecht Piersma. Nederland is niet alleen als eerstegeplaatst maar ook de grote favoriet voor de poulewinst en dus een finaleplaats.

Bij Nederland zijn verder ingedeeld Cyprus, Estland, Noord-Ierland en Slovenië. De namen van de deelnemende duo’s uit die landen laten we even achterwege, dat komt wel in de wedstrijd tegen een van die tegenstanders.

In de eerste wedstrijd speelde Nederland met van Driel/ Piersma tegen Cyprus met Nyström/ Gusarova. Nederland won met 2-0 via de setstanden 21-16 en 21-12.

In de openingsset maakte Emi van Driel met vier punten het verschil van 8-5 naar 12-6, waarna Nederland bij 13-8 de technische time out inging. Een ace van Brecht Piersma (15-9) en een van Emi van Driel (17-11) hielden oranje ver voor. Met een slimme bal op de achterover en een ace kwam Cyprus nog terug naar 19-15 en 20-16, waarna Nederland de set uitmaakte.

In set twee liep Oranje uit naar 5-1 en 8-3. Cyprus kwam terug naar 9-7 en 10-8 maar verloor toen de kans op de aansluitende treffer. Na een paar foutserves over en weer en Nederlandse ace was de stand veranderd in 16-12 bij de vierde veldwissel. Emi van Driel serveerde daarna de set uit voor de 2-0 stand.

In het tweede duel was het de beurt aan Katja Stam/ Raïsa Schoon, zij speelden tegen Konstantinou/ Konstantopoulou, natuurlijk ook uit Cyprus. Die partij won Nederland ook met 2-0, via de setstanden 21-6 en 21-3. Eigenlijk was dat helemaal geen wedstrijd, de dames uit Cyprus hadden geen schijn van kans.

In de eerste set maakte Nederland na 4-4 een serie naar 14-4, en na 15-6 werd de set ineens uitgemaakt. In de tweede set waren de tussenstanden 4-1, 11-2 en 21-3. Nou ja, dan weet u wel hoe de verhoudingen binnen de lijnen waren. Zichtbaar geloofden de dames uit Cyprus er helemaal niet in dat ze ook maar enigszins weerstand zouden kunnen bieden.

Enfin Nederland won dus via twee keer 2-0 met 2-0 van Cyprus.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto FIVB.