Trentino wint titeltweekamp in Italië.

VoV, 18-05-2023. 6:00 uur. Trentino is voor de vijfde keer kampioen van Italië geworden middels een 3-0 zege in de vijfde en beslissende partij van de play-offs. In eigen huis voor 4.000 toeschouwers werd een zege zonder setverlies tegen Civitanova de kroon op het seizoen. Setstanden 25-20, 25-20 en 25-19.

Trentino opende sterk in de eerste set met een 3-0 en 8-3 voorsprong. Civitanova kon twee keer tot op één punt komen (14-13, 15-14) voordat het na een 18-14 achterstand bij 19-19 het verschil definitief van de borden speelde en op gelijke hoogte kwam. Met twee blokpunten, een ace van Lavia en een paar kadootjes van Civitanova werd de set vervolgens toch nog duidelijk gewonnen.

Civitanova had in de tweede set na 4-8 door Nikolov tot in het middendeel (11-12) het voordeel aan hun kant, toen ging de set gelijk op tot aan 17-17, waarna Trentino de beslissende marge op het scorebord kreeg bij 19-17. Opnieuw was Trentino in de finale effectiever en opnieuw sloten ze de set met vijf punten verschil in hun voordeel af. De 19-17 werd 22-18 en 25-20.

Vanaf 4-3 in de derde set nam Trentino de leiding in de derde set, die ze vervolgens niet meer afstonden. Het verschil bleef lang op drie punten staan, maar richting de finale na 17-14, werd de voorsprong fors uitgebouwd en leek Civitanova zich bij een nederlaag neer te leggen. Via 23-16 werd het 25-19.

Alessandro Michieletto werd met 17 punten topscorer van de partij. Trentino had vooral serverend (9 om 1 aces) en blokkerend (10 om 6 punten) een ruim voordeel. Aanvallend hielden de teams elkaar met hun score nagenoeg (37 om 36) in evenwicht.