Oranjeduo’s (v) poulewinnaar Beach Volleybal Nations Cup

VoV, 18-05-2023. 19:35 uur. Nadat Nederland gisteren Cyprus geen enkele kans op een zege had gegeven, speelde het vandaag in de halve finale tegen Estland. De tegenstander had gisteren van Slovenië verloren, maar vervolgens van beachvolleybaldwerg Noord-Ierland gewonnen, waardoor ze in het toernooi bleven.

In de eerste wedstrijd namen van Driel/ Piersma het op tegen Kuivonen/ Jügenson.  Nederland won die partij met 2-0 via de setstanden 21-14 en 21-17.

In de eerste set had Nederland al snel een ruim voordeel (6-2, 12-6) en koerste in het verdere verloop, waarin beide teams veelvuldig voor zichzelf en de tegenstander scoorden met de opslag, niet meer in de problemen. Brecht Piersma sloeg de 17-12 tegen het zand, setpoint kwam bij 20-14 via een foutserve op het scorebord, waarna Nederland de set uitmaakte.

In de tweede set bleven de teams in de score langer bij elkaar. Nederland had na 4-6 achter bij 8-6 een kleine voorsprong, maar bij 9-9 was er weer evenwicht. Estland bleef aanklampen, Brecht Piersma scoorde 13-11, Emi van Driel de 16-13, echter moest Nederland bij 17-16 toch even naar de kant. Na die pauze scoorde Emi van Driel de 20-16 en maakte Brecht Piersma de set met 21-17 uit.

Net als gisteren was de tweede wedstrijd van Nederland, met Stam/ Schoon binnen de lijnen, een walk over. Met 21-8 en 21-6 werd er van Hollas/ Soomets gewonnen. De dames uit Estland waren blij met elk gescoord puntje, maar kwamen veel, zeg gerust heel veel tekort om het Oranje lastig te maken.

Tussenstanden in de eerste set bijvoorbeeld 7-2, 10-4, 16-5 en 19-7. En in de tweede van hetzelfde laken een pak met tussenstanden 7-2, 16-4 en 19-6. Op de lange serveseries van Raïsa Schoon en rake klappen van Katja Stam moest de tegenstander keer op keer het antwoord schuldig blijven.

Nederland dus naar de finale. In de aanloop ernaartoe was de weerstand maar minimaal geweest. Ploegen waarvoor meedoen waarschijnlijk belangrijker was dan winnen en die bij voorbaat al niet de illusie zullen hebben gehad tot de finale door te dringen, werden naar dikke set verliezen gespeeld.

Slovenië was de tegenstander in de finale. Javornik/ Marolt speelden tegen van Driel/ Piersma en Macek/ Lovsin waren gekoppeld aan Stam/ Schoon.

Van Driel/ Piersma hadden in de eerste set geen kind aan het duo uit Slovenië. Hun tegenstanders kwamen in deze set alleen tot side out punten, scoorden geen enkel breakpoint. Totaal kregen ze 7 punten mee. Via 2-5, 5-9 en 6-15 werden de tussenstanden voor de set wissels bereikt. Via een ace van Emi van Driel werd het 7-18 en met een volgend ace van haar werd de eindstand 7-21 een feit.

In set twee gaven Javornik/ Marolt meer weerstand, op 4-5 scoorden ze met een ace hun eerste breakpoint van de wedstrijd. Met Brecht Piersma aan serve liep Nederland uit naar 5-9, en in de periode tot aan 13-15 bood Slovenië goed weerstand en konden ze blijven aanklampen. De serie van Brecht Piersma met daarin twee aces en op 13-17 een time out van Slovenië maakten het verschil naar 13-18. Slovenië gaf nog een paar punten weg middels foutserves tot aan 15-20, kon verlies twee keer uitstellen waarna Emi van Driel met een ferme klap de zege binnenhaalde en Nederland op 1-0 zette.

Aan Stam/ Schoon de taak om het af te maken en Nederland de poulewinst en daarmee de plaats in de finale van de CEV Beach Volley Nations Cup te bezorgen. En dat deden ze met overtuigende setwinsten. Met 15-21 en 9-21 pakten ze de 0-2 winst.

Slovenië kon in de eerste set tot 8-10 redelijk meekomen, daarna verloren ze de aansluiting. Raïsa Schoon (10-14), Katja Stam (11-15) maakten het verschil richting de big points, Raïsa lobde Oranje naar 14-18 en oranje maakte het na de side out ((15-19) via een score van Raïsa Schoon en een aanvallende fout van Slovenië af met 15-21.

In set twee ging het tot 6-6 gelijk op, vervolgens liep Oranje uit naar een ruime marge bij 7-17 en was het een kwestie van een paar minuten voordat de winst via 9-19 met 9-21 binnen was.

Na drie overtuigende zeges plaatste Nederland zich dus voor de finale. Gezien de tegenstanders mocht ook niet anders verwacht worden.