Vizier op volleybal

 

Donitas H1 houdt het kampioenschap levend

VoV, 14-03-2019. 5:36 uur. Donitas heeft ervoor gezorgd dat het kampioenschap nog binnen handbereik is. Hiervoor moest er 3-0 of 3-1 gewonnen worden van Tilburg. Dit is een pittige opgave als je bedenkt dat Donitas dit kalenderjaar maar één maal wist te winnen. Maar het verzwakte Tilburg was vandaag niet opgewassen tegen het oppermachtige Donitas. Het spel was weer sprankelend en de overwinning was dan ook sprankelijk doch zakelijk (3-0). De enige twee pluspunten die Tilburg aan de wedstrijd heeft overgehouden, zijn de schoenen van Arno van Solkema.

 Deze overwinning zorgt ervoor dat Donitas nog alle kansen heeft om kampioen te worden. Waar de media praat over handhaven is Donitas met grotere plannen bezig. Voor veel leken lijkt het een onmogelijke opgave, maar wij zullen een aantal redenen geven waarom het makkelijker is dan gedacht. Laten we beginnen bij de stand. Reflex Kampen staat momenteel bovenaan. Het puntenverschil is 18 punten. Aangezien er nog 4 wedstrijden te spelen zijn en dus 12 punten te verdelen zijn, lijkt het gat niet te dichten. Maar door een gat in het reglement van de Nevobo is dit toch mogelijk. Dit heeft te maken met het slim selecteren van spelers aan het begin van het seizoen.

De selectie van Donitas bestaat uit minimaal vier spelers die voor dit seizoen nog nooit topdivisie hebben gespeeld. Dat houdt in dat als je met deze spelers de wedstrijd begint, je ook volgens die puntentelling mag spelen. Hierdoor kan Donitas nog 20 punten halen in de laatste 4 wedstrijden, waar de rest maar 12 kan halen. De volgende wedstrijden zullen Romke, Jelmer, Joep en Auke dan ook moeten starten om deze Houdini te laten slagen.

Dat Reflex het niet gaat halen, is duidelijk. Reflex heeft twee keer van ons verloren. Het is überhaupt een wonder dat zij bovenaan staan. Reflex zal vanaf dit moment de man met de hamer tegenkomen en langzaam afglijden. Want de goudenregel geldt: “Je kan niet van iemand winnen als je twee keer verliest”.

Daarnaast is er nog een ploeg uit de buurt van Rijswijk. Het verschil met Rijswijk is 17 punten. We kunnen het omkoopschandaal van Rijswijk nog allemaal herinneren. Dit geeft de mentale toestand van Rijswijk al aan. Zij voelden de hete adem toen al in hun nek. Daarnaast denkt Rijswijk dat ze de ‘monsterset’ van 38-36 hebben gewonnen. Op de korte termijn is dat waar. Maar wij zijn bezig met een langer termijndoel, het kampioenschap. Zo’n lange set was louter een meesterzet van captain Tiemen H. Hij sprak de volgende woorden in de time-out: “These guys are old, they have jobs and kids. If we get them tired this set, they will lose points later this season.” Zo geschiede we kregen 13 setpoints en gooiden deze vakkundig over de balk. Inter Rijswijk was na die set geen titelkandidaat meer in onze ogen.

Dan hebben we het driftige en ‘one man show’ team ZVH. De ploeg die door een smalle selectie aan het kortste net zal trekken. Het is al jaren zo dat een team alleen presteert als je een brede selectie hebt. Je moet op alle posities sterk zijn en niet afhankelijk van 1 positie. Die speler zal vroeg of laat geblesseerd raken. Dit zal ook bij Cristiano gebeuren. Het zal geen heftige blessure zijn, dat zeker niet. Maar een blessure die 4 wedstrijden zal duren, laat dit precies het aantal wedstrijden zijn die ZVH nog moet spelen.

De rest van de teams hoeven we het uiteraard niet over te hebben. Wij weten zeker dat dit gaat lukken. Doe dus een blauw duimpje omhoog als je ook vertrouwen hebt in dit plan. THUNDER!

gh @ VoV, verslag van NTC – Vastgoed Donitas Heren 1. Foto Jan van den Noort.