Vizier op volleybal

 

Duel toppers en tobbers in Top(b)divisie

VoV, 07-11-2019. 5:14 uur. Twee duels uit de Topdivisie bij de dames hebben een nominatie gekregen voor een plaatsje in de VoV weekend Top 10 van aanstaand weekend. Het duel om de bovenste plaats tussen IMS / Voltena (6-17) en Laudame Financials VCN (6-16) en de strijd in de kelder tussen de staartploegen OBEG Donitas (5-0) en Dros – Alterno II (6-4). Er waren nog genoeg andere wedstrijden in deze divisie die ook een nominatie waard waren, maar dan zouden we andere divisies links moeten laten liggen. En dat is niet de bedoeling.

In de competitie is Voltena thuis en uit nog ongeslagen. Overwinningen waren er thuis tegen Orion en VV Utrecht, waarvan echter in Werkendam in het bekertoernooi werd verloren, hetgeen uitschakeling betekende. VCN won uit van VoCASA en Sliedrecht Sport II, toch ook niet de makkelijkste opgaven en ze bleven in de beker ongeslagen na zeges in Capelle tegen US, VC Wik en Sudosa. Net zoals in hun competitiewedstrijden. Twee ongeslagen teams tegenover elkaar dus, zaterdagavond om 19:00 uur in Werkendam. Dat belooft een topper te worden, met als inzet de eerste plaats en het behouden van de ongeslagen status.

Van een heel andere orde is het duel in Groningen tussen OBEG Donitas en Dros – Alterno II. De ploeg uit Apeldoorn vertrok met een 1-3 zege en dus de volle buit uit Huizen, Donitas moest alle punten bij PDK laten, zelfs een setje was hen daar niet gegund. Gezien de momentele stand van zaken wordt het de makkelijkste wedstrijd voor Donitas tot nu. Als laatste in de stand, in eigen huis, tegen de nummer voorlaatst, makkelijker kunnen we het niet maken.

Dat Dros – Alterno II deze ranglijstjournalistiek de nek wil omdraaien is niet meer dan logisch. Een zege voor hen betekent de voorsprong vergroten naar zeven op vijf punten, een nederlaag het verschil zien slinken naar drie of één punt. Met een gespeelde wedstrijd meer. De inzet is hoog, en met een thuisdag voor de studenten zijn ze ook verzekerd van voldoende steun vanaf de tribunes.

De teams na de top twee zijn VVU (6-13), VoCASA (6-13), Orion (6-9) en Sudosa-Desto (6-9). Zij bezetten de derde tot en met de zesde plaats. Voor zaterdag staan VVU vs Rabobank Orion Volleybal en Sudosa-Desto vs VoCASA op het programma. Dit is een strijd om op het podium te blijven (VVU / VOCASA), in de voetsporen van de toppers of het verschil een stuk terug te brengen en te kunnen aanhaken bij de top vier. (Orion / Sudosa).
VVU verloor thuis nog niet en haalde de derde ronde van de beker, waarin landskampioen Sliedrecht Sport de tegenstander is. Koffievoordeel.nl Sudosa – Desto verloor ook nog niet in Assen (PDK, Donitas en US werden verslagen) en staat nu voor de test om tegen een hoger geplaatste ploeg ook de meeste punten in eigen huis te houden. We zien het met spanning tegemoet.

In het rechter rijtje van de ranglijst staan Pharmafilter US (7de, 6-8), Sliedrecht Sport II (8ste , 6-7) SV Dynamo (9de, 5-5) en PDK (10de, 6-4). Ook deze vier teams spelen onderling tegen elkaar. PDK krijgt US op bezoek, Sliedrecht Sport II is gastheer voor SV Dynamo.

PDK kon thuis alleen tegen Donitas de wedstrijd winnend afsluiten, van Voltena en Alterno II werd verloren. De teams zullen een zware kluif aan elkaar hebben, waarbij we maar moeten afwachten of het thuisvoordeel opweegt tegen het verschil op de ranglijst. Als we een voorspelling bij Sliedrecht Sport II vs Dynamo zouden moeten afgeven, vullen we zonder meer een vijfsetter in. Sliedrecht speelde er al vier in de competitie, en Dynamo heeft er ook al drie achter de naam. Wie de vijfde set dan voor zich beslist? Geduld is een schone zaak.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Voltena en Jan van den Noort.