Vizier op volleybal

 

Gevarieerd programma in Eredivisie (v)

VoV, 7-11-2019. 5:01 uur. Het was een turbulente week in Sneek. Na de desastreuze start van het seizoen met vijf nederlagen op rij kondigde trainer coach Paul Oosterhof (onverwachts) zijn vertrek aan, assistente Henriëtte ter Steege nam het stokje over en heeft de taak om de ploeg speelklaar te krijgen voor aanstaande zaterdag tegen TTPA.

Alle randzaken laten bezinken en de focus alleen maar op volleybal zetten. Voor Paul was de dubbelfunctie (leraar/decaan – trainer / coach) niet meer te combineren, helemaal niet nu het noodzakelijk was om nog meer tijd in het volleybal te steken om achterstanden proberen goed te maken. Voor iedereen is het dan beter dat er doorgepakt wordt en dat heeft hij gedaan door uit eigen beweging de functie af te geven.

Of TTPA zal kunnen profiteren van die wijziging of dat ze juist de dupe zullen worden van een extra gemotiveerde tegenstander is dan de vraag. Na drie puntloze nederlagen op rij (tegen Set-Up, Peelpush en Sliedrecht Sport) wist TTPA voige week een puntje te pakken bij FAST. Een 1-2 voorsprong in sets kon niet in winst worden omgezet, maar een eerste aanzet naar betere resultaten werd gegeven. Of ze deze lijn tegen Sneek kunnen doortrekken? Een extra gemotiveerd Sneek zal een heel lastig te nemen klip zijn.

Een mooi duel is ook Eurosped vs FAST. De naamsponsor van de ploeg uit Vroomshoop, tegen de ploeg die het Eurosped logo op de shorts zie foto) heeft staan, omdat Eurosped ook bij deze Eredivisieploeg aan sponsoring doet. Broeksponsor is, zoals dat dan heet. De ploeg van Jan Berendsen was afgelopen weekend in Sliedrecht sterker dan de landskampioen, beker- en supercupwinnaar en is de trotse ongeslagen koploper van de Eredivisie.

FAST staat in een druk bezette middenmoot en deed van zich spreken door in Sneek een 2-0 achterstand in een 2-3 zege te veranderen en eerder in het seizoen een vijfsetter met Set-Up uit te vechten. In en tegen Sliedrecht waren ze kansloos, als dat de verhoudingen tussen Eurosped en FAST op een andere manier weergeven. De Eurosped ploeg zal geen behoefte aan hebben om als puntensponsor voor FAST te gaan dienen, zij zullen de hele pot voor zich willen houden.

De tijden gaan snel, helemaal als we terug kijken. Naar bijvoorbeeld de play offs in het seizoen 2017 / 2018. Toen speelden Alterno en Sliedrecht Sport om de landstitel, nu is Sliedrecht nog steeds een topploeg, maar is Alterno afgezakt naar de voorlaatste plaats, of om het nog iets droeviger te maken, naar een gedeelde laatste plaats. Dros – Alterno vs Sliedrecht laat dan rigenlijk ook niet veel ruimte voor speculaties open voor wie er als winnaar van het veld zal stappen.
De nederlaag van Sliedrecht afgelopen week zal niet voor zoveel onzekerheid hebben gezorgd dat de partij tegen Alterno met angst en beven tegemoet wodt gezien. Het is aan Alterno om er frank en vrij het beste van te maken. Zij kunnen alleen maar winnen, verloren hebben ze al. En voor Sliedrecht geldt het omgekeerde, zij kunnen alleen maar verliezen, gewonnen hebben ze al. Alleen zijn de punten nog niet verdeeld

Apollo 8 krijgt debutant Peelpush op bezoek. De ploeg uit Borne moet de teleurstelling an de verloren derby tegen Set-Up inmiddels wel een plaatsje gegven hebben en zal deze week volop bezig zijn geweest om de basis te leggen om thuis tegen Peelpush de winnende draad weer op te pakken. Zwolle en VC Sneek gingen eerder ten onder in de Veste, bij Alterno vertrok Apollo ook met winst. Peelpush won thuis van Alterno, en verloor net als Apollo van Eurosped. Wellicht zijn dat indicaties voor een gelijkopgaand, spannend duel. Apollo heeft 9 punten, Peelpush 7, dus ook die verschillen zijn maar minimaal. Zaterdagavond om 20:00 uur wordt er in de Veste aangefloten, voor als u er live bij wilt zijn.

Springendal Set – Up ’65 speelt zaterdagavond tegen Regio Zwolle Volleybal. De verrassende nummer drie van de stand gaat op bezoek bij de nummer zes. Beide teams boekten afgelopen week een zege, Zwolle tegen Sneek (3-1), Set-Up tegen Apollo (3-1). Als we de uitslagen naast elkaar zetten komt Set-Up er het beste af.

 Vs TTPA: Zwolle verloor thuis met 2-3, Set-Up won met 0-3
 Vs Eurosped: Zwolle verloor met 3-1, Set-Up verloor met 0-3
 VS Alterno: Zwolle won met 3-1, Set-Up won met 0-3
 Vs Apollo 8: Zwolle verloor met 3-1, Set-Up won met 3-1.

En is dit dan ook een garantie dat Set-Up het er het beste van zal afbrengen, dat ze met de winst naar huis gaan? Zeker niet, in de afgelopen jaren had Set-Up het altijd lastig in Zwolle en dat zal nu ook wel weer zo zijn. Als de resultaten uit het verleden de maatstaf waren, konden de teams het schriftelijk afdoen. Neen er zal om de punten gespeeld moeten worden, om ieder punt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood en FAST.