Dynamo en Lycurgus maken geen misstap.

VoV, 24-01-2021. 6:17 uur. Koploper Draisma Dynamo nam gistermiddag in Apeldoorn met een 3-1 zege op Active Living Orion revanche voor de verloren halve finale in de Supercup. Amysoft Lycurgus had een makkelijk middag in Barneveld en versloeg Bielderman Koetsier/SSS met 0-3.

Dynamo sloeg zich in de eerste set van 9-9 naar 14-10, nam vervolgens afstand naar 21-14 en liet Orion nog tot 23-18 terugkomen voordat de 25-19 de 1-0 in sets betekende. In set twee nam Orion na 10-10 het initiatief en liep uit naar 11-17, dit verschil hielden ze met een puntje meer of minder vast tot aan 20-25.

In de derde set had Dynamo bij 13-7 een geruststellende voorsprong, die echter vervolgens slonk naar de minder geruststellende 14-13 tussenstand. Teams bleven bij elkaar in de buurt tot aan 23-22, waarna de side out en de score op eigen serve voor de 25-22 zorgde. In deze set waren 11 scores van Orion voor Dynamo te veel van het ‘slechte’ goede. De thuisploeg denderde in de vierde set naar 8-4 en 13-5, om daarna via 17-9 en 22-12 een hele dikke 25-17 setwinst te laten noteren.

De ‘herintreders’ in de Eredivisie waren de best scorende spelers. Sjoerd Hoogendoorn maakte er 18 voor Dynamo, collega Jeroen Rauwerdink kwam tot 16 punten, bij Orion was Jasper Diefenbach met ook 16 punten het succesvolst. Aces en aanval (61 om 48) waren in het voordeel van de thuisploeg. Blokkerend scoorde Orion met 10 om 16 punten beter.

Dynamo is na vier wedstrijden de ongeslagen koploper. Orion won en verloor een keertje.

Makkelijke middag in Barneveld voor Amysoft Lycurgus: Middels een 3-0 zege in de uitwedstrijd tegen Bielderman Koetsier SSS heeft Amysoft Lycurgus zaterdagmiddag alweer de derde zege op rij geboekt. Via 25-21, 25-12 en 25-16 was de zege in iets meer dan een uur beklonken.

Coach Arjan Taaij was na afloop tevreden. “Het verschil was groot en als we op sommige punten de focus nog iets meer hadden weten vast te houden dan kunnen we nog royaler winnen. Behalve het begin van de eerste set hebben we degelijk gespeeld. Ook mooi dat een aantal jongens de kans konden krijgen vandaag. Bennie Tuinstra was weer goed. Hij miste maar twee van de 29 ballen die hij kreeg. Een prima zege en op naar volgende week.”

Spannend werd het nooit, daarvoor was Lycurgus te dominant. In het begin moest het ritme gevonden worden en kwam SSS nog op een 13-12 voorsprong. Twee scores van zowel Van Gent en Tuinstra toverden een 13-16 voorsprong op het scorebord. Die marge bleek voldoende om de eerste set uit te spelen. In de slotfase gaf de pipe van Tuinstra de doorslag. Eerst timmerde de Fries 24-20 tegen de grond en niet veel later was 25-21 een feit.

Het niveauverschil in de tweede en derde set was groot. Amysoft Lycurgus maakte weinig fouten en gaf SSS in de tweede set een enorme afstraffing. Via van der Schaaf werd het 14-3 en een ace van Tuinstra bracht het verschil bij 20-8 op twaalf punten. In een wat rommelige eindfase bracht een technische fout aan de kant van SSS de winst in de tweede set.

In derde set kwam Sam Gortzak halverwege in het veld voor Herr en kort voor het einde mocht Tuinstra naar de kant voor bewezen diensten. Cross nam zijn positie in. De derde set had ook weinig om het lijf. Er werd gevarieerd aangevallen en dat leverde vele kansen op. Zelfs Herr smashte al en toe een bal binnen. Een mooi blok van Ghanbari bracht de stand op 21-14. En een schuin weggeslagen bal van Cross zorgde voor acht matchpoints bij 24-16. Bij de eerste was het al raak. Een knalserve van Gortzak kregen ze bij SSS niet meer over het net, waarmee de zege heel simpel bijgeschreven kon worden.

Tuinstra liet met 19 punten eens te meer zien dat hij enorm belangrijk is voor Amysoft Lycurgus. Met 12 punten uit vijf wedstrijden blijft Amysoft Lycurgus tweede in de Eredivisie.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV, verslag Lycurgus door Theo Sikkema.