Vizier op volleybal

 

Dynamo en Lycurgus naar bekerfinale

VoV, 16-01-2020. 4:20 uur. Gisteravond kwamen drie van de vier beste mannenteams van Nederland in actie tijden de halve finale van de Nevobo beker. In Doetinchem speelde Active Living Orion tegen Draisma Dynamo en in Groningen ontving SAMEN.Lycurgus Eredivisiedebutant

Orion dat als enige dit seizoen van Dynamo won (twee keer zelfs, zowel in de Supercupfinale als de tweede competitiewedstrijd van het seizoen) ging voor een hattrick, een hattrick die hen een plaats in de finale moest opleveren en tevens inhield dat titelverdediger Dynamo de beker kon inleveren.

Teams kennen elkaar door en door, weten alles van elkaar als team en als individueel speler. Kwam het dan aan op de vorm van de dag, de mentale weerbaarheid of had een van de coaches misschien nog een troefkaart in de mouw zitten.

De eerste set was al snel bepaald. De gasten uit Apeldoorn speelden heel netjes en varieerden goed. Ze legden de druk bij Orion en dat leverde al snel een voorsprong van een aantal punten op. Die voorsprong hield de ploeg even vast, maar Orion knokte nog terug tot 24-24. Op de service van Freek de Weijer werd het daarna 24-26 voor de gasten.

In de tweede set ging het lang gelijk op, maar wist Dynamo in de slotfase toe te slaan dankzij de sterk spelende Jeroen Rauwerdink en een steeds beter functionerend blok. Het werd dan ook 20-25 voor Dynamo. Voor het thuispubliek was het fijn dat Orion in de derde set toch weer terug wist te komen.

Op de service van Jelle Hilarius kwam Orion op een ruime voorsprong en die gaf de thuisploeg niet weg. Met een setwinst van 25-22 was de hoop op de finale terug in Doetinchem, maar daar maakte Dynamo snel een eind aan. In de vierde set liep het aanvallend weer als een trein bij de bekerhouder en daarmee werd het verschil duidelijk gemaakt: 15-25 en daarmee 1-3.

 

Een fotoreportage van de wedstrijd Orion vs. Dynamo door Hans van Dijk staat onder DEZE LINK.

In Groningen ontving Lycurgus RECO/ZVH en in ieder geval in Groningen en omstreken was men er wel van overtuigd dat Lycurgus de finale in Den Bosch zou halen. ZVH hoopte op een stunt als underdog, op een goede en een slechte dag.

Maar Lycurgus was duidelijk een maat te groot voor de gasten uit Zevenhuizen. Met af en toe een tempoversnelling en goed aanvallend werk, werd ZVH compleet kansloos weer naar huis gestuurd: 25-14, 25-19 en 25-20.

De bekerfinale van 2020 wordt dus qua deelnemers een herhaling van die van vorig jaar. Draisma Dynamo staat op zondag 16 februari in Den Bosch tegenover SAMEN.Lycurgus

gh @ VoV, Bron o.a. Nevobo. foto’s Rudy Biekart en Hans van Dijk.