Vizier op volleybal

 

Een wrang weerzien na het OKT

VoV, 16-01-2020. 5:29 uur. Internationale topsport is soms vreemd. De acteurs op dat podium moeten heel goed het verschil weten te maken tussen team- en landsbelang, tussen teamgenoten en tegenstanders. Wat dat betreft moeten ze zo flexibel zijn als een elastiekje. De tegenstander van vandaag is je maatje van morgen. Neem nou de Italiaanse competitie bij de dames, die gisteravond weer van start is gegaan. Daar zitten heel veel tegenstanders van het afgelopen OKT weer als ploeggenoot in dezelfde kleedkamer, misschien wel naast elkaar.

Monza speelde gisteren tegen Conegliano, ofwel stond Floortje Meijners tegenover Robin de Kruijf, zat Meijners met Hanna Orthmann (van Duitsland) in dezelfde kleedkamer, net als Robin de Kruijf met Jennifer Geerties (Duitsland) en Joanna Wolosz (Polen). En kon ze teamgenotes Paola Egonu en Miriam Sylla van Italië en Kimberly Hill van USA, die met hun teams wel naar Tokyo gaan, uitleggen waarop het in Apeldoorn niet gelukt was.

Conegliano won met 0-3 via de setstanden 22-25, 19-25 en nogmaals 22-25. Robin de Kruijf speelde niet, Meijners maakte 12 punten. Egonu werd met 23 treffers topscorer. Monza stond in de eerste set met 16-12 voor, kwam met 19-21 achter en verloor. In de tweede en derde set had Conegliano bij de meetpunten steeds een voorsprong. In de tweede bij 12017 en 17-21, in de derde bij 12-16 en 19-21.

Bij Scandicci, dat deze week afscheid nam van hun coach Marco Mencarelli, tegen Casalmaggiore een soortgelijke situatie. Lonneke Slöetjes en haar teamgenotes Magdalena Stysiak (Polen) en Agnieszka Kakolewska (Polen) kunnen elkaar troosten voor wat betreft het mislukte OKT, terwijl Pietrini en Malinov (Italië) en Stefanovic (Servië) al weten wie hun tegenstanders in Tokyo zijn. Bij de tegenstander Casalmaggiore geen speelsters, die er in Apeldoorn bij waren, dachten wij.

Scandicci won mede door 23 treffers van Lonneke Slöetjes met 3-1. De setstanden sloten drie keer met twee punten verschil af. In de eerste werd 28-29 achter een 31-29 zege voor Scandicci, nadat Casalmaggiore 6 setpoints had gemist. In de tweede set werd het 25-22, waarna de gasten in de derde na een gelijk opgaande strijd (10-10, 17-17) het gaatje van twee punten sloegen na 25-25. In de vierde had Scandicci de betere finale, na 22-22 pakten ze de set met 25-23.

Bij Firenze van (ex-) bondscoach Caprara (is hij nu nog bondscoach of eindigde het contract met het verlies tegen Duitsland?) zal er nog wel teruggeblikt zijn met Laura Dijkema en Nika Daalderop en zullen hun talentvolle teamgenoten Sarah Fahr en Sylvia Nwakalor (beiden Italië) wellicht gevraagd hebben hoe het toch mis kon gaan. En kan er nog even met Britt Herbots (België) nabesproken worden waarom het met België nou misging tegen Turkije. Bij Casalmaggiore hebben Alessia Orro (Italië) en Karsta Lowe (USA) wel hele grote kans om in Tokyo om de medailles te spelen.

Firenze verloor met 3-0. Met een dikke 25-15 in de eerste set, na 18-6. In de tweede ging het tot 16-16 gelijk op, daarna pakte Busto A. de winst met 25-21 en in de derde set stond er na 16-14 en 21-18 met 25-19 een 3-0 score op het scorebord. Laura Dijkema maakte 1 puntje. Nika Daalderop scoorde 15 keer. De foutenlast van 9 om 23 deed Firenze voor een belangrijk deel de das om

Bij de overige duels was de Nederlandse domper wellicht wel een issue, maar niet zoals hierboven. Al zal Annick Meijers (Chieri) misschien nog wel wat vragen moeten beantwoorden, die op de uitschakeling van Nederland betrekking hebben. Zij speelden tegen Perugia.

Zij stond vijf sets in de basis en scoorde 10 keer in deze met 3-2 verloren wedstrijd. De tiebreak ging met 15-12 naar Perugia.

Fillottrano vs. Bergamo werd 0-3 door onder andere 15 treffers van de Poolse Malwina Smarcek. Caserta vs. Brescia eindigde ook in 0-3, met 8-25 in de tweede set was het verschil daarin wel erg groot. En Novara vs. Cuneo werd 3-1. Brakocevic scoorde 24 keer voor Novara, Lise van Hecke 23 keer voor Cuneo.

Overigens over een wrang weerzien gesproken, Celeste Plak en Maret Balkestein – Grothues spelen zaterdag in Turkije met Aydin, waar de Belgische mid Dominika Sokolska haar contract heeft laten ontbinden, tegen VakifBank van Guidetti en een aantal Turkse sterren. Anne Buijs komt met haar ploeg THY tegenover Fenerbahce van de Turkse internationals Eda Erdem, Naz Aydemir, Kelsey Robinson (USA) en Brankica Mihajlovic (Servië) te staan, die allemaal wel naar Tokyo gaan. En Yvon Beliën en Nicole Koolhaas kunnen hun Turkse collega’s alleen maar feliciteren met het behaalde resultaat van hun nationale ploeg.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.