Vizier op volleybal

 

Sliedrecht en VCN naar bekerfinale

VoV, 16-01-2020. 4:05 uur. In Borne ging de halve finale bij de dames tussen Apollo 8 en Sliedrecht Sport. De gasten zijn lijstaanvoerder in Nederland en waren in de laatste onderlinge ontmoetingen drie keer over de sterkste gebleken. Vorig seizoen versloegen ze Apollo 8 in de bekerfinale, ze wonnen de Supercup voor competitiebegin tegen de ploeg van de gebroeders Oosting en in de competitie was er in Sliedrecht ook winst.

Alle indicatoren wezen dus eigenlijk naar Sliedrecht als de favoriet van dit duel, aan hen de taak om het in een druk bezochte Veste waar te maken, aan Apollo 8 de taak om het succes van vorig seizoen een vervolg te geven en weer de finale te halen.

Het werd een fantastische volleybalavond, met een ‘Omnisport volleybalsfeer’, die de toeschouwers vijf sets aan de stoelen gekluisterd hield. Spannend tot de laatste punten van de vijfsetter, waarin Sliedrecht nipt won. Apollo vergat zich met de finale te belonen voor een prima prestatie en liet Sliedrecht op 14-12 in de tiebreak nog ontsnappen naar 14-16.

Meteen de eerste set was het al raak. Het ging heel lang gelijk op, Sliedrecht sloeg een gaatje (16-18), Apollo dichtte het (22-22) en maakte van de 22-23 achterstand een 25-23 setwinst. In de tweede set waren de rollen omgedraaid. De 16-19 achterstand werd een 22-21 voorsprong voor Apollo, Sliedrecht kwam bij 23-24 op setpoint en won door punten van Esther van Berkel en Lisanne Baak na de 24-24 gelijke stand.

In de derde set hadden de gasten halverwege de set al een hele ruime voorsprong genomen (8-15), die ze met succes maar minder verschil naar de finish brachten. Het werd 1-2 na de 20-25 setwinst. Apollo moest vol in de beugels om een tiebreak af te dwingen. En dat deden ze ook, Sliedrecht werd in de vierde set van het veld gespeeld, volledig onder de voet gelopen. Via 8-3, 14-5, 19-6 en 22-10 ging de set met 25-13 naar Apollo 8.

Bij de veldwissel stond de thuisploeg met 8-4 voor. Daarna kantelde de set een paar keer heen en weer. Sliedrecht kwam ernaast (9-9), ging er voorbij (10-12) en op het moment dat iedereen dacht dat Apollo aan het kortste eind zou trekken kwamen ze via scores van Tess de Vries en Rianne Vos terug naar een 14-12 voorsprong. En dat hadden ze moeten afmaken, de kansen waren er, maar het laatste punt wilde niet vallen. Fleur Savelkoel maakte gelijk, Apollo sloeg uit, waarna Christie Wolt het laatste punt via het blok uitsloeg. 14-16, Sliedrecht was dolblij, Apollo treurde en kan zich zondag revancheren!

In Capelle aan den IJssel ging Laudame Financials VCN voor de volgende stunt in het bekertoernooi. Die zou dan tegen het bezoekende VC Sneek gestalte moeten krijgen. In de kwartfinale hadden ze ex-koploper Eurosped uit het toernooi geslagen, dus droomde men er stilletjes van om Eredivisie middenmoter Sneek ook een poets te bakken. Waar zou het bekersprookje eindigen, in de finale?

Het dak ging er gisteravond af in Sporthal De Oostgaarde toen de lokale trots weer een eredivisionist had uitgeschakeld. Na twee verloren sets won VCN alsnog met 3-2 van VC Sneek.  Ongeloof. Dat was bij de speelsters en staf van Laudame Financials VCN van het gezicht af te lezen. Ze vierden een feestje, maar konden het ook nauwelijks bevatten. Hun bekersprookje was al prachtig door het behalen van de halve finale, maar is nu zelfs met weer een wedstrijd verlengd.

VC Sneek was gewaarschuwd want de topdivisionist had Eurosped al met 3-0 uit de beker geknikkerd. De start van de Friese ploeg was dan ook fel en er leek na twee sets een snel eind te komen aan het bekeravontuur van VCN. Sneek won de eerste set met 17-25 en de tweede met 21-25.

Maar mede dankzij de massale steun van het thuispubliek kreeg VCN er weer geloof in. Ze gingen vrijer spelen en namen meer risico. Dat leverde resultaat op. De nummer 2 van de topdivisie sloeg hard toe en dwong met een ijzersterke derde set (25-14) en een goed vierde set vol strijdlust (25-18) een allesbeslissende vijfde set af.

Daarin vocht VCN hard voor elk punt en Sneek had geen antwoord op die vechtlust. De Friese ploeg probeerde het nog, maar VCN zat op rozen en maakte elk lang punt af. Het werd 15-11 en het dak ging er af van vreugde.

Één ding is al zeker, een Zuid-Hollandse ploeg wint in Den Bosch de beker. De strijd tussen een topdivisionist en de regerend landskampioen, iets om naar uit te kijken. VCN heeft wederom niets te verliezen als grote underdog.

VCN tegen Sliedrecht Sport is dus op 16 februari de finale in Den Bosch.

gh @ Vizier op Volleybal. bron o.a. ook Nevobo. Foto’s Rudy van ’t Rood.