Vizier op volleybal

 

Dynamo Europees verder via golden set

VoV, 07-12-2018. 3:55 uur. Na de 0-3 uitzege van Draisma Dynamo bij het Portugese SC Caldas da Rainha had de ploeg uit Apeldoorn genoeg aan twee sets om door te gaan in de Challenge Cup naar de laatste zestien. Dat leek geen onoverkomelijke opdracht, dat was te doen, maar gezien de geringe verschillen in Portugal in de eindstanden van de sets (o.a. 23-25 en 25-27) was het vooraf bezien ook niet iets om meteen maar gerust op te zijn.

Trainer coach Redbad Strikwerda begon met Mats Kruiswijk, Stefan Boermans, Rik van Solkema, Wessel Blom, Maikel van Zeist, Freek de Weijer en libero Dustin Bontrop aan de wedstrijd.  Veelvuldig topscorer Nico Maneschijn ontbrak dus in de basiszes en speelde ook later niet (geblesseerd?).

Dynamo begon stroef aan opdracht om twee sets binnen te halen. De gasten hadden vooreerst met 1-4 en 6-8 de betere tussenstanden, pas bij 10-10 was Dynamo ernaast en dat evenwicht bleef tot pakweg 14-14 gehandhaafd. Daarna ging het initiatief naar de Apeldoorners.  Met de goed scorende Rik van Solkema (8 punten) en Stefan Boermans (5 punten) sloeg Dynamo zich naar een 21-17 stand bij het begin van de big points. De set werd met 25-19 vakkundig binnen gehaald. Nog één setwinst te gaan naar de achtste finale.

Maar dat bleek veel lastiger te zijn de gedacht. Sterker Dynamo kwam in de drie volgende set niet een keer meer op een voorsprong. Een gelijke stand was het maximale. De Portugezen schakelden naar een versnelling hoger en waren met het duo José Vieira, José Carlos Vinha in de scorende hoofdrol drie sets op rij een maatje te groot voor de thuisploeg. Daarbij kwam nog eens dat de Apeldoorners in deze sets een hogere foutenlast hadden (23 om 14 punten in deze drie sets totaal) en een lagere eigen score. (56 om 62). En dan kom je punten tekort om te winnen, dit ondanks de vele punten die van Solkema er nog in sloeg.

In de tweede set werd het 21-25 (na 4-8, 12-16,18-21), Caldas had het blokkerend goed dicht zitten en maakte minder fouten. In de derde set, die met 17-25 eindigde werden de verschillen nog een beetje sterker uitvergroot, het waren deze keer vooral de aanvallende punten (8 om 13) die het vroege verschil (2-8) op de borden hielden. En via 10-16 en 15-21 bleef Dynamo op respectabele afstand volgen. Invalbeurten van Cas Abraham, Bart van Garderen en Tom van Steenis konden deze sets niet laten kantelen.

In set vier een soortgelijk verhaal. Met aanval en blok (17 om 17) hielden de teams elkaar in evenwicht, nu gaven de aces en de foutenlast het voordeel aan de Portugezen. Na de 12-16 volgde een opleving naar 19-21, maar aan het eind bleek het ook in deze set niet goed genoeg voor de winst. Bart van Garderen kwam er nog in, maar ook dat loste niets op.

Dat het dus toch op een golden set aankwam zal menig Dynamo fan, er zaten zo’n 950 toeschouwers in Omnisport, verbaasd hebben. En na drie verloren sets op rij diende succes in de golden set niet als vanzelfsprekend te worden aangenomen, na de 0-3 uitwinst en de 1-3 thuisnederlaag kon het dus gewoon nog alle kanten op.

Na de 5-5 en 10-8 bleef Dynamo ook na de 11-11 stand op de side out (12-11) voordeel behouden. De Portugese time out was niet het kantelpunt, Dynamo hield het initiatief en kwam via een ace op matchpoint bij 14-11. Het 28ste punt van Rik van Solkema leverde Dynamo het ticket voor de volgende ronde op, waarin ze het moeten opnemen tegen Bastardo Azores, dat Brno uitschakelde. Uiteindelijk telde alleen de winst en de volgende ronde. En die was binnen. Eind goed, al goed!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.