Dynamo na 3-0 verlies uitgeschakeld in CEV Cup.

VoV, 20-12-2023. 18:33 uur. Gistermiddag landde de selectie van Dynamo in Istanbul voor de return in de CEV Cup tegen Fenerbahce, de koploper van de Turkse Eredivisie. Vandaag zal Dynamo met een stuntzege (0-3 of 1-3) proberen de eerste stap naar de volgende ronde te zetten, waarna winst in de Golden Set de volgende moet zijn om dat doel te halen. Je zou bijna zeggen, om zo het onmogelijke misschien werkelijkheid te laten worden.

De eerste set liet Fenerbahce er geen twijfel over bestaan wie er het meeste recht op de volgende ronde had. Na 4-1, 8-4 en 14-6 was wel duidelijk dat de gastheren een vlotte zege nastreefden. Dynamo scoorde via Maikel van Zeist blokkerend een paar punten tot aan 14-10, vervolgens nam Fenerbahce met een lange serie afstand naar 19-11. Een foutserve maakte een eind aan de serie, na een tweede bal score voor 22-13 kwam Dick Kooy aan de opslag en via o.a. een ace van hem werd het 25-13.

Toen Fenerbahce in de tweede set na 2-2 naar 6-2 uitliep haalde Redbad Strikwerda de Dynamo mannen naar de kant. Het eerste punt na die pauze was voor Dynamo (6-3), maar naar de volgende Dynamo time out bij 13-7 scoorde Fenerbahce 7 keer en Dynamo 4 keer. Na die tweede pauze liep de thuisploeg uit naar 18-8, vervolgens kon Dynamo via Bak en van Solkema iets terugdoen (18-11). Het verschil bleef echter heel ruim (21-13, 23-16) en via een Nederlandse foutserve kwam de setstand op 25-17 en 2-0. Waarmee Fenerbahce het ticket voor de kwartfinale binnen had.

Ook in de derde set moest Strikwerda snel aan de noodrem trekken middels een time out bij de 7-3 (na 3-3) tussenstand. Na twee Turkse aces ging Dynamo bij 11-4 opnieuw de time out in. Maar het leed leek toen al geleden, het verschil was gemaakt. Dynamo dacht daar echter anders over. Yannick Bak serveerde Dynamo met o.a. twee aces naar een 17-14 tussenstand, waarop Fenerbahce de eerste time out van de wedstrijd opnam.

Bij 19-17 stonden ze alweer naast de kantlijn en toen Dynamo via een ace van Gijs van Solkema op 20-20 kwam, was er geen mogelijkheid meer om een pauze te nemen. Even bleef Dynamo op gelijke hoogte (21-21), maar na een Turks ace en een blokpunt kwamen ze bij 24-21 op matchpoint. Met een foutserve maakte Dynamo een eind aan de set en de wedstrijd.

Fenerbahce had een voordeel van 16 punten via de aanval, voor blokpunten en aces waren dat er 10. Totaal 61 om 35 eigen punten gaven wel weer hoe de krachtsverhoudingen lagen. Bij Dynamo scoorde Yannick Bak de meeste punten (10), Dick Kooy, die niet de hele wedstrijd speelde, maakte er 7 voor Fenerbahce.