Vizier op volleybal

 

Dynamo wint met 0 – 3 in Portugal

VoV, 29-11-2018. 4:58 uur. De vraag vooraf was natuurlijk of Draisma Dynamo na de zeperd in de uitwedstrijd tegen SV Land Taurus de knop kon omzetten en op het Europese podium de stroeve gang van zaken in de Nederlandse competitie een ommekeer kon geven.  De uitwedstrijd in de zestiende finale van de Challenge Cup bij SC Caldas da Raihna, de nummer negen in de Portugese competitie,  eindigde in een 0-3 zege voor de Apeldoorners. Twee sets was het verschil klein (23-25, 25-27), in de derde konden de gasten het met 19-25 keurig afmaken. Dus wie weet, wellicht was dit wel een aanzet tot herstel.

In Portugal koos trainer coach Redbad Strikwerda voor dezelfde basis gedurende drie sets. Die bestond uit Nico Manenschijn, Rik van Solkema, Freek de Weijer, Maikel van Zeist, Wessel Blom, Mats Kruiswijk en libero Dustin Bontrop. In alle drie sets waren er invalbeurten voor Bart van Garderen en Stefan Boermans, in de tweede set was er speeltijd voor Tom van Steenis.

Bij alle meetpunten in de  wedstrijd lag Dynamo voor. In de eerste set werd het na 3-8, 14-16 en 16-21 nog spannend maar had de ploeg bij 23-25 nog op tijd de buit binnen. Nico Manenschijn was met 7 treffers in deze set goed op dreef.

De tweede set kende een soortgelijk verloop. Via de tussenstanden 4-8, 15-16 en 18-21 ging het naar een opnieuw spannende finale, waarin Dynamo dit keer met 25-27 de winst binnenhaalde. Nu waren Nico Manenschijn (6 punten) en Maikel van Zeist (5 punten) scorend belangrijk.

In de derde en laatste set was het niet meer spannend. Bij 13-21 was de strijd zo goed als beslist, de opleving bij de Portugezen in de eindfase zorgde nog voor een 19-25 eindstand. Nu werd van Zeist (5 punten) de meest scorende speler aan Nederlandse kant.

Topscorer van de partj werd José Vieira met 19 punten. Manenschijn kwam tot 16 punten, van Zeist tot 11. In de totaal eigen score hielden de teams elkaar met 48 / 48 keurig in evenwicht. De foutenlast gaf de doorslag bij de totalen met 29 / 19. In de eerste set werd dat verschil met 12 / 2 punten voor en door de tegenstander gemaakt. Daarna gaf de betere eigen score per set de doorslag voor Dynamo.

De Apeldoorners hebben bij de return aan twee sets voldoende om de volgende ronde te halen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Dynamo.