Verlies Orion in Europacup na ballensoap

VoV, 29-11-2019. 4:50 uur. Achterhoek Orion speelde gisteravond een bijzondere Europacup wedstrijd, die na de gewonnen eerste set (26-24) een poos onderbroken werd omdat de tegenstander OK Mladost Brcko, dat in 2016 en 2017 landskampioen werd en vanaf 2014 de nationale beker van Bosnië-Herzegovina won, een klacht bij de arbitrage / jury indiende wegens de ballen waarmee gespeeld werd. De wedstrijd lag meer dan een half uur stil, op de livescore kreeg de 26-24 van de eerste doorgang maar geen vervolg.

Ook tijdens de eerste set had coach Branko Misic zijn ongenoegen al geuit over het gebruik van verschillende ballen, dit herhaalde hij officieel na de 26-24 nog eens, waarop de wedstrijd werd stilgelegd.  Zijn terechte grief was eerder door de arbiters uit Polen en België genegeerd en de coach wilde de eerste set overgespeeld zien. Dat kwam er dus niet van, na de wedstrijd was uiteraard het ballen – incident het gesprek van de avond en ging het minder over de met 1-3 verloren wedstrijd, die met een 3-1 zege en het winnen van de golden set uit zal moeten worden rechtgezet.

In die eerste set ging het heel lang, tot 19-18 gelijk op, waarbij beide teams regelmatig een puntje voorsprong hadden. Orion sloeg zich naar 22-20 en kwam bij 24-22 op setpoint. Bij 25-24 verzilverden ze het. Joris Marcelis en Wessel Anker waren de belangrijke puntenmakers voor Orion in deze set en dat bleven ze ook in het verdere verloop van de wedstrijd.

In de tweede set kon Brcko de schuld niet meer aan de ballen geven, zij pakten na 5-8 en 13-16 een 17-21 voorsprong op de drempel van de big points. En maakten het met 21-25 af voor de 1-1 stand in sets. De foutenlast bij Orion (10 scores voor de tegenpartij) deed hen de das om, ze kregen er maar 2 voor terug.

Orion herstelde zich in de derde set en had tijdens de set een 8-4, 16-14 en 21-20 voorsprong. Het verschil slonk richting de finish en in de finale verdween het helemaal. Na de 26-26 pakte Brcko de beslissende twee puntjes verschil voor de 1-2 stand in sets. Twee puntjes meer op de eigen score bij een gelijke foutenlast maakten het verschil

De thuisploeg begon goed in de derde set (8-7) maar moest het initiatief uit handen geven toen de score stokte en de ballen niet meer naar de vloer wilden, of buiten  de lijnen of in het blok belandden. De gasten namen het over (12-16) en gaven daarna niets meer weg, voor wat de setwinst betreft. Via 16-21 werd de setwinst met 21-25 binnengehaald. Dat ze ondanks 11 kado gegeven punten de set wisten te winnen zegt iets over de haperende score bij Orion, dat zelf maar 4 punten kado gaf.

Nemanja Bosic van Brcko werd met 27 punten topscorer van de partij. Joris Marcelis kwam tot 24, Wessel Anker tot 15, waarvan 8 blokpunten. Aanvallend hadden de gasten veel overwicht (42 / 59), blokkerend was Orion een stuk beter (17/5). Op serve en foutenlast waren de verschillen minimaal met 4/6 en 32/31.

Voor een fotoreportage van deze wedstrijd door Hans van Dijk klik op onderstaande link

gh @ Vizier op Volleybal. Foto ’s Hans van Dijk.