Lycurgus met 3-1 onderuit in Zwitserland

VoV, 29-11-2018. 4:35 uur. „Die Europacup – Reise beginnt!  Im 1/16 – Final treffen wir auf den holländischen Vertreter Abiant Lycurgus Volleybal. Die Amriswiler steigt mit dem Rückenwind von 7 Siegen in Folge und viel Selbstvertrauen in das Abendteuer Europacup!“

Die voorbeschouwing van Volley Amriswil, de club van de Nederlanders Marco Klok (trainer coach) en Ewoud Gommans zegt eigenlijk genoeg. Na zeven zeges in de Zwitserse competitie begonnen zij gisteravond met veel vertrouwen aan de reis door Europa met een thuiswedstrijd tegen Abiant Lycurgus, die na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League het nu in de CEV Cup, het tweede Europese niveau mag proberen.

In anderhalf uur tijd verloor Abiant Lycurgus de eerste wedstrijd in de zestiende finale tegen de Zwitsers. Het werd 3-1 via de setstanden 22-25, 25-21, 25-17 en 25-13. De return is dinsdagavond 4 december om 20.00 uur in MartiniPlaza.  De ploeg van coach Arjan Taaij moet dan met 3-0 of 3-1 winnen om een golden set af te dwingen en die winnen voor een plek bij de laatste zestien.

In de eerste set ging Abiant Lycurgus voortvarend van start. Coach Taaij had voor zijn vertrouwde zeven gekozen; Wytze Kooistra, Frits van Gestel, Erik van der Schaaf, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held. In het eerste bedrijf ging het via 5-5 en 10-8 tot 15-15 gelijk op, waarna de gasten een gaatje wisten te slaan naar 17-19. En dat vervolgens bij 20-23 tot een meer veilig verschil uitbouwden. Van der Schaaf maakte het op het eerste de beste setpoint bij 22-24 direct af. Amriswil had een hoge eigen score (19 eigen punten in deze set) en een hoge foutenlast (12 scores voor Lycurgus). Bij Abiant was het omgekeerde het geval met 13 om 3.

Vanaf set twee brokkelde het langzaam af bij de Nederlandse kampioen af. De thuisploeg pakte in de tweede set in het middendeel een voorsprong van drie punten bij 16-13 en hielden dat richting en in de big points vast (21-18, 23-19) met 25-21 setwinst al resultaat.  Een paar meer eigen punten en een paar minder fouten maakten aan het eind het verschil

Aan het begin van de derde set kwam Lycurgus nog bij 4-6 nog op voorsprong, maar Amriswil pakte vervolgens het initiatief terug en bouwde na de 11-10 aan een grote voorsprong. Via 16-13 naar 21-14, hetgeen tenslotte eindigde met 25-17 setwinst. Een 20 om 10 eigen score zegt genoeg over de onderlinge verhoudingen in deze set.

In de vierde en laatste doorgang nam Amriswil vlot een 4-1 voorsprong en gaf Lycurgus daarna geen kans meer. Na de 10-6 liepen ze uit naar 18-9. Toen had Lycurgus het allang opgegeven, de dikke 25-13 nederlaag in deze set was daarvoor illustratief. Met een eigen score van 16 om 7 in deze doorgang werd de set binnengehaald.

Voormalig Nederlands international Ewoud Gommans en Thomas Zass waren bij Amriswil de belangrijke puntenmakers. Zij noteerden  elk 18 punten. Bij Lycurgus kwam Erik van der Schaaf tot 12. In de eigen sscore zat aan het eind van de avond 27 punten verschil in Zwitsers voordeel, 13 aanvallend, 10 serverend en 4 blokkerend.  Het grote verschil tussen beide ploegen was de servedruk. Bij Amriswil serveerden Joshua Howatson, Thomas Zass en Jovan Djokic waanzinnig sterk vanaf set 2. Djokic was goed voor vijf aces. Passend kwam Abiant Lycurgus niet onder de druk vandaan.

Taaij was na afloop duidelijk. ‘Dit is de realiteit van het internationale volleybal. Serverend wordt vaak het verschil gemaakt en daar kunnen wij onvoldoende in mee. We komen het ook nooit tegen. We trainen er niet op en komen het in de competitie niet tegen. We kwamen domweg niet onder de druk vandaan, maar kregen in de tweede set zeker nog een aantal kansen om het verschil te maken en wellicht de set naar ons toe te trekken. Dat gebeurde helaas niet. We begonnen goed en haalden zeker in de eerste set ons niveau.’

Wat ook meespeelde, maar dat wilde de coach zeker niet als excuus aanvoeren, was dat het een kleine hal was. Slechts zeven meter hoog. Ter vergelijking het plafond van het Alfa-college Sportcentrum is ongeveer tien meter hoog. De spelers van Amriswil zijn dat gewend en acteerden daar ook naar. Feit was dat het passend niet lukte om onder het service geweld uit te komen.

In de loop van de wedstrijd probeerde de technische staf met het inbrengen van Niels de Vries, Steven van de Velde, Geoffrey van Gent en Sam Gortzak het tij nog te keren, maar het bleek ijdele hoop. In aanloop naar de wedstrijd had coach Taaij ook aangegeven dat Amriswil een goede ploeg was met de nodige ervaring en dat het lastig zou worden om daar voldoende tegenover te zetten. Die voorspelling is vooralsnog helaas uitgekomen. Op naar dinsdag om het hopelijk te herstellen.

gh @ Vizier op Volleybal, bron onder andere verslag Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto’s CEV.