Vizier op volleybal

 

ED: Een nieuw seizoen met nieuwe kansen?

VoV, 09-10-2019. 9:02 uur. De eerste prijs van het seizoen 2019-2020 is vergeven, de strijd om de Supercup bij de dames kende geen verrassende uitslag, met Sliedrecht Sport als winnaar. In zekere mate was het een vervolg op de bekerfinale van vorig seizoen, dezelfde teams stonden tegenover elkaar, alleen was de bezetting van de posities anders.

Zoals ieder jaar bijna het geval is wordt er op het hoogste niveau nogal behoorlijk van club gewisseld. Soms blijft het beperkt tot een viertal speelsters, die door omstandigheden hun heil elders (moeten) zoeken, maar ook komt het voor dat er een ware exodus bij een team plaatsvindt.

Voorbeeld daarvan is Springendal Set-Up ’65 dat negen dames zag stoppen of vertrekken. En dus voor de schier onmogelijke taak stond om vervanging te zoeken in het aanbod van andere (Eredivisie) clubs. Uit Twente of van elders. Ook VC Sneek, Apollo 8 en Dros -Alterno zagen hun vlaggenschepen een behoorlijke gedaantewisseling ondergaan, waardoor er in de voorbereiding op het nieuwe seizoen heel veel werk aan de winkel was. Vele puntjes moesten op de juiste plaats gezet worden.

Wij hebben op de VoV teampagina van de Eredivisie Dames, waar de actuele foto’s nog ontbreken, een overzicht geplaatst van de selecties 2018-2019 en 2019-2020 van de tien ploegen. Met daarbij aangegeven welke speelsters er vertrokken of gestopt zijn. Waarbij vertrokken niet meteen inhoudt dat ze van club gewisseld zijn, maar ook kan betekenen dat ze een stapje terug hebben gedaan naar een lager team. En nieuw wil niet zeggen dat ze van een andere club komen, dat kan, maar het kan ook zijn dat ze uit de tweede of derde selectie van de club de stap omhoog gemaakt hebben.

Alleen bij Talent Team Papendal kent men het verplichte vertrek, omdat op basis van de leeftijd naar een andere ploeg moet worden uitgekeken. Veelal hebben die andere ploegen hun oog al op een talent uit dat team laten vallen en begint het ‘touwtrekken’ om hun handtekening.

Voor het volledige overzicht ga naar:

https://www.vizieropvolleybal.nl/teams/dela-league/

Het nieuwe seizoen begint aanstaande zaterdag. Alle drie duels hebben dezelfde aanvangstijd, namelijk 20:00 uur.
 Dros-Alterno vs. VC Sneek in de Alterno hal.
 Regio Zwolle Volleybal vs. Talent Team Papendal in Landstede Sportcentrum
 Springendal Set-Up ’65 vs. FAST in De Schalm

Zondag gaan we dan verder met de laatste twee duels, waarbij meteen een Twentse derby
 Apollo 8 vs. Eurosped om 14:30 uur in De Veste
 Peelpush vs. Sliedrecht Sport om 15:00 uur in de Korref

En zoals bijna gebruikelijk gaat het seizoen verder met een doordeweekse speeldag direct erna op dinsdag en woensdag. Om de vaart erin te houden.
Algemeen wordt gedacht dat Sliedrecht Sport wel weer hoge ogen zal gooien in het nieuwe seizoen. Van Eurosped, Regio Zwolle Volleybal en VC Sneek mag een aanval op de meervoudige winnaar van de diverse Nederlandse titels worden verwacht.

Na 18 wedstrijden in het reguliere seizoen volgt er een splitsing in Kampioenspoule (bovenste zes teams) en Degradatiepoule (drie teams). TTP doet dan niet meer mee. De top twee van de Kampioenspoule spelen de play – offs om de landstitel, in de Degradatiepoule wordt gestreden om niet te degraderen.

Heel zwart – wit. Een ploeg kan dus gewoon 18 wedstrijden verliezen, in het reguliere seizoen 0 punten halen, en in het vervolg starten in de Degradatiepoule, waar ze dan met één en twee punten achterstand op de beide andere teams beginnen.

We hebben het seizoen 2018 – 2019 afgesloten met de volgende eindstand:
 01. Sliedrecht Sport, landskampioen, beker- en supercup winnaar.
 02. VC Sneek.
 03. Springendal Set- Up ’65.
 04. Eurosped.
 05. FAST.
 06. Regio Zwolle Volleybal.
 07. Apollo 8.
 08. Dros – Alterno.
 09. Pharmafilter US, de degradant.
 10. TTP, dat niet deelnam aan het vervolg na de reguliere competitie.

We zijn benieuwd of alle verschuivingen, mutaties, trainingen en overige wijzigingen het seizoen 2019 – 2020 een ander aanzien zullen geven. Of wordt het in het nieuwe seizoen ook weer een beetje van hetzelfde?

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.