Vizier op volleybal

 

Een dubbele Pré-Jeugd Oranje vs Portugal

VoV, 11-01-2019. 5:32 uur. De jeugdteams van Nederland en Portugal speelden gisteren tijdens het WEVZA toernooi, dat tevens het EK- Kwalificatietoernooi voor de U16 (meiden) en U17 (jongens) is,  in Frankrijk en Portugal tegen elkaar. De meiden wonnen met 3-1 in Frankrijk, de jongens verloren met 3-2 in Portugal.  Trainer coach van de Vyver begon bij de U16 meidenploeg met Noa de Vos, Romee Veenstra, Sanne Wagelaar, Fleur Uitterlinden, Emily Silderhuis, Nicole van de Vosse en libero Pippa Molenaar. In de loop van de wedstrijd kregen ook Madee Oude Engberink, Marije ten Brinke en Tess Leemreize via invalbeurten nog speeltijd.

Oranje en Portugal waren in het begin van de eerste set aan elkaar gewaagd, vooral omdat het foutenmonster op de serve weer levensgroot aanwezig was. Wat foutserves en ketser aces betreft. Oranje kwam met 7-8 achter, vervolgens serveerde Emily Silderhuis (Set-Up ’65) haar ploeg naar 11-8, met daarin drie aces achter elkaar. Op 16-11 en 19-12 ging Portugal de time out in, maar dat loste niks op. Noa de Vos (Leython) serveerde de ace voor 21-14, de 22-17 sloeg Dagmar Maurits (Next Volley) , die via de dubbele wissel in het veld gekomen was, binnen. De eindstand van 25-17 was helder en duidelijk, geen discussie over mogelijk.

Waar nog wel over gediscussieerd kon worden is de live score op de Facebook uitzending vanaf set 2. Die was namelijk volgens ons nogal gebrekkig, rommelig alsof degene die de cijfers moest invoeren er niet met het hoofd bij was of de techniek het allemaal niet kon volgen. Zo miste hij / zij volgens ons de 3-1 van Portugal, want volgens het bordje ging Nederland met 6-0 aan de leiding. Niet zo belangrijk overigens want Oranje was ook in de tweede set meer dan een maatje te groot voor Portugal.

Na de 7-4 liep Oranje uit naar 12-4, moest echter bij 12-9 naar de kant waarop vervolgens Noa de Vos en Emily Silderhuis hun ploeg naar 20-10 serveerden. Een blokpunt maakte een eind aan de serie van Emily. Spelverdeelster Sanne Konijnenberg, die in de basis was gestart in de tweede set, serveerde de 23-11 op het scorebord, de set werd met 25-12 winst afgesloten. De dubbele wissel van Portugal op 24-12 begrepen we niet zo goed.

Na de 2-0 werd het helemaal een dolle boel op het scorebord. Oranje stond volgens de stand ver voor toen bondscoach van de Vyver bij 1-4 achter een time out vroeg. Er werden nog verwoede pogingen gedaan om het scorebord weer op orde te krijgen, maar dat lukte voor geen meter. We gaan dus maar even van onze eigen notities uit.

Oranje sloot de inhaalrace bij na de 5-9 achterstand via een serie drukvolle opslagen van Noa de Vos bij 10-9 succesvol af, kwam met 13-11 voor en dwong Portugal bij 18-15 in de time out. Het leek op een zege in drie sets af te stevenen, helemaal nadat de U16 ploeg de tussenstand naar 23-17 had getild. En vervolgens ging het helemaal mis met Oranje. Op 23-20 een Nederlandse time out, en na de 23-23 blokkeerde Portugal zich met twee kanjers van kill – blocks naar de 23-25 winst. Dachten wij, het scorebord gaf op dat moment 23-19 voor Nederland aan en kwam niet meer van die stand af.

Ook in de vierde set niet, Daarin pakte Oranje na een aanvankelijk gelijkopgaand begin (3-4, 7-7, 10-9) de draad van de eerste twee sets weer op en liep in een paar servebeurten uit naar 17-11 en 20-12. Aces en foutserves maakten 22-15, de set werd met 25-15 door Oranje gewonnen.

Bij de jongens ging Portugal er na een vijfsetter met de zege vandoor. Oranje U17 kwam via 25-19, 23-25 en 25-22 op een 2-1 voorsprong maar kon die in de vierde set niet in wedstrijdwinst veranderen. Sterker nog, Portugal maakte gelijk met een 19-25 zege in deze set en ging er daarna in de vijfde set met de winst vandoor. Via 11-15.

In de stand gaat de U17 ploeg nog wel aan de leiding (2-4), maar de wedstrijd Spanje vs Portugal kan daar nog verandering in brengen. Nederland wordt in ieder geval tweede in de poule omdat Spanje nog op nul punten staat. Nederland komt vandaag niet in actie. In de andere poule staan Frankrijk en Italië na twee wedstrijden ongeslagen aan kop. Duitsland en België verloren hun beide duels tot nu.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s WEVZA.