Eenvoudige 3-0 zege voor Lycurgus

VoV, 30-01-2023. 3:28 uur. Samen Lycurgus is tegen hekkensluiter VCN niet in de problemen gekomen. In het Alfa-college Sportcentrum werd het zondagmiddag 3-0 via de setstanden 25-20, 25-20 en 25-17. Samen Lycurgus staat gedeeld derde met 44 punten uit 19 duels, maar Draisma Dynamo heeft een iets beter set gemiddelde.

Uitgangspunt was om tegen de formatie die volgend jaar niet terugkeert in de Eredivisie, omdat het te lastig is om aan alle licentievoorwaarden te voldoen, met 3-0 te winnen zonder noemenswaardige problemen. Dat lukte, zonder overigens groots te spelen, vrij eenvoudig. Maarten Bartels groeide uit tot man van de wedstrijd. De passer-loper noteerde vijftien punten. Hij speelde agressief en was ook serverend met vier aces op dreef. Bartels speelde op de plek van Ryan Coenen. De aanvoerder heeft door het intensieve programma de nodige pijntjes en kreeg rust van coach Arjan Taaij.

Die behoudens Coenen met dezelfde spelers begon als afgelopen woensdag tegen Draisma Dynamo; Jacob Kern, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Jesper Schut, Jeffrey Klok en Markus Held. Aan het eind van de tweede set kwam Geoffrey van Gent Kern vervangen en bij een 10-7 voorsprong in de derde set nam Ferdy van Dijk tegen zijn oude club de plek in van McCauley.

Het beeld was in alle drie de sets min of meer hetzelfde. Samen Lycurgus was veel beter, maar had soms moeite om strak bij de tegenstander weg te lopen. Vaak door eigen fouten. Daardoor kreeg VCN diverse keren de kans om de achterstand te verkleinen. Zo liep Samen Lycurgus in de eerste set weg naar een 19-15 voorsprong vanaf 16-15. Dankzij prima serverend werk van McCauley, maar vervolgens stond het drie punten later 19-18. Waarna de thuisploeg vervolgens doorwandelde naar 25-20.

Het laatste punt van de eerste set was discutabel, omdat het onduidelijk was wie de antenne raakte. Volgens de lijnrechter kwam dat door een aanvallende bal van VCN. Waar de gasten het niet mee eens waren. In het wisselen van kant gebruikte coach Ferry van Hal onwelvoeglijk taalgebruik in de richting van de technische staf van Lycurgus. Dit kwam Van Hal op een rode kaart te staan, waardoor Samen Lycurgus met een 1-0 voorsprong aan de tweede set begon.

In de tweede en derde set bleef het overwicht van Samen Lycurgus duidelijk. Al kostte het in de tweede set meer moeite om afstand te nemen dan in de derde. Het lukte pas vanaf 15-15 om aan een beslissende voorsprong te werken. Mede dankzij drie kill-blocks van Schut liep de voorsprong op naar 21-15. Dit verschil was genoeg om de set over de streep te trekken. Een knal van Van Gent was beslissend. In de laatste set leek 15-10 een geruststellende voorsprong, maar niets bleek minder waar. Bij 15-13 nam coach Taaij een time-out, waarna het weer verder marcheerde. Via Van Gent kwam 20-16 op het scorebord, waarna VCN nog maar één score liet noteren. Een score van Bartels, een slim boogje over het blok van Van Gent en een blok van Hofhuis brachten de stand op 24-17. Held serveerde de wedstrijd met een ace uit.

Komende woensdagavond wacht in Zevenhuizen de uitwedstrijd tegen RECO ZVH.

gh @ VoV. Verslag door Theo Sikkema. Foto Lycurgus.