Eenvoudige zeges Top 3 kampioenspoule (m)

VoV, 11-03-2018. 7:40 uur. De drie topteams uit de Kampioenspoule bij de mannen behaalden eenvoudige zeges zonder setverlies. Abiant Lycurgus was thuis te sterk voor Advisie / SSS, dat gold ook voor Seesing Personeel Orion tegen SV Land Taurus en Draisma Dynamo liet hekkensluiter Coniche Topvolley Zwolle met lege handen achter.

Abiant Lycurgus won ook de  vierde wedstrijd. In het Alfa-college Sportcentrum werd het 3-0 tegen Advisie / SSS. De setstanden tegen de formatie uit Barneveld waren 25-20, 25-15 en 25-21. Abiant Lycurgus blijft koploper met 17 punten uit 4 wedstrijden.

Het werd nooit een wedstrijd tussen de koploper en de nummer vier. Beide teams grossierden in servefouten, de gasten zeker in de eerste twee sets. In dat deel speelde de thuisploeg volgens coach Arjan Taaij een prima wedstrijd. ‘Daarin haalden we op de side – out een efficiëntie van tachtig / negentig procent. Daar kan ik wel van genieten.’

In de eerste set was bij 11-6 en 17-12 als snel duidelijk dat de landskampioen direct de regie nam. Met een kill – block van De Vries en een driemeter van Frits van Gestel werd het 19-13. Zo rolde de set richting het einde. Lapkov verzilverde het tweede setpoint.

In de volgende set was het niveauverschil nog groter. Een serveserie van Mora Sabaté leverde een 5-0 voorsprong op. Via 17-10 en 20-11 werd het verschil naar de tien punten getild. De ace van Lapkov betekende tien setpoints. De eerste ging verloren en bij de tweede deed Langevoort iets wat zijn medespelers ook heel vaak deden, namelijk fout serveren voor 25-15.

In de derde set was er in de eerste helft van de set steeds een kleine voorsprong (6-3, 11-8, 14-12), die daarna tot 17-12 werd vergroot.  Stijn van Schie, halverwege de tweede set in het veld gekomen voor Kooistra, was vlijmscherp en hamerde 22-17 tegen de grond, hij zorgde ook voor het eerste matchpoint; 24-20. Uiteindelijk maakte van Gestel het af. 25-21 en 3-0.

Met 19 foutserves en 4 aes van Lycurgus en 16 foutserves en 1 ace van SSS werden er 40 snelle punten gescoord in dit duel. Trifon Lapkov werd met 10 punten topscorer. Van Gestel en van Schie maakten er 9 voor Lycurgus, de Waard en Beckers scoorden hetzelfde aantal voor SSS.

Coniche Topvolleybal Zwolle kwam tegen Draisma Dynamo tekort om het spannend te kunnen maken of om net als in het reguliere seizoen Dynamo een puntje afhandig te maken. De thuisploeg leed een 0-3 nederlaag, waarbij na de 17-25  met 21-25 en 18-25 werd verloren. Zwolle wacht nog steeds op de eerste zege in de Kampioenspoule, Dynamo blijft meedoen om een plek in de play – offs.

Dynamo was aanvallend met 28 om 43 punten een maatje te groot, bleef ook serverend met 2 om 9 aces ruim voor en eindige blokkerend met 7 om 7 blokpunten gelijk met Zwolle. Ewout Gommans (16 punten) en Wessel Blom (10 punten) hadden een mooi aandeel in de totale score van de Apeldoorners, bij Zwolle maakte Jelle Hilarius 12 punten.

Seesing Personeel Orion stuurde bekerwinnaar SV Land Taurus met een 3-0 nederlaag weer naar Houten terug. Orion veranderde de 13-14 tussenstand in de eerste set in een 19-16 voorsprong en liep vervolgens via 23-18 naar een 25-20 zege. Bij 13-4 in de tweede set was wel duidelijk dat de ploeg uit Doetinchem op 2-0 in sets zou komen. Via 20-10 werd het 25-18, Taurus kon in de eindfase de score nog een wat beter aanzien geven. Spannend werd het in de derde set. Daar bleef Orion net met 25-23 aan de winnende kant en kon de wedstrijd na drie sets worden afgesloten.

De stand is nu: Lycurgus 4-17, Orion 5-16, Dynamo 4-12, SSS 5-6, Taurus 5-5 en Zwolle 5-1.