Eerste EK zege Jeugd Oranje U17

VoV, 16-04-2018. 5:33 uur. De meiden van Jeugd Oranje hebben zondagmiddag hun eerste overwinning geboekt op het EK U17 in Bulgarije. De equipe van bondscoach Eelco Beijl was met 3-1 te sterk voor Oekraïne.

Nederland en Oekraïne verloren beide hun eerste twee poulewedstrijden en waren daarom gedreven om te winnen. Bondscoach Beijl startte met Kim Klein Lankhorst, Romy Brokking, Iris Vos, Jette Kuipers, Anna Zijl, Jolijn de Haan en Annemarie Venema.

Oekraïne won de eerste set ruim. Na de 10-13 en 12-16 tussenstanden in het middendeel van de set liepen ze uit naar 18-21 bij de big points en wonnen met 18-25. In de tweede set had de Oranje jeugd een 8-6 voorsprong bij de eerste technische time out, dat veranderde naar een 12-16 achterstand toen er weer verplicht gerust werd. Mede door een mooie serve serie van Annemarie Venema en 6 scores in deze set van Iris Vos kon Oranje de achterstand ombouwen naar een 21-18 voorsprong om daarna met 25-19 de stand in sets gelijk te trekken.

In de derde set was Oranje oppermachtig. Met Anna Zijl aan serve werd er een grote voorsprong opgebouwd. Die beliep al tien punten bij 16-6 en groeide naar een dozijn punten verschil bij 21-9. Daarna liet Oranje de touwtjes iets vieren, hetgeen in 25-16 eindigde. Opnieuw was Iris Vos met 6 punten de best scorende Oranje speelster in deze set.

Met 2-1 voor in sets begon Oranje erg sterk aan de vierde set, en liet meteen zien dat ze niet van plan waren deze set af te staan en een tiebreak te spelen. Bij 8-1 achter stond Oekraïne al voor een vrij hoploze opgave een verlenging voor elkaar te boksen. Met opnieuw een mooie serveserie van Annemarie Venema en veel punten van Iris Vos werd naar 16-7 en 21-13 afstand genomen. Oranje pakte de 3-1 zege via de 25-18 setwinst.

Iris Vos werd met 21 punten topscorer, Anna Zijl kwam tot 14 punten, waaronder 5 blokpunten en 4 aces. Aanvallend was haar oogst (scoringspercentage 19%) aan de magere kant, net als dat van Jette Kuipers, die tot 26% kwam. Aces (15/10), blokpunten (15/4) en aanvallende punten (41/30) waren duidelijk in het voordeel van Oranje. De foutenlast (34/22) dik in het nadeel.

Bondscoach Eelco Beijl: “We stonden in de eerste set onder druk, maar we bleven gefocust om het betere team binnen de lijnen te zijn. Het ging daarna nog wat stroef maar we gingen steeds betere serveren, waardoor we Oekraïne onder druk konden houden en blokkerend voordeel konden pakken. De blok – verdediging en de rally’s winnend afsluiten waren de sleutels tot het eerste succes op dit EK”

Vandaag heeft Jeugd Oranje een rustdag. Dinsdag staat de vierde poulewedstrijd tegen Roemenië op het programma.

gh @ Vizier op Volleybal. bron o.a. Nevobo. Foto CEV.