Eerste MVP-titels 2021 voor de Zwart en Schoot.

VoV, 03-01-2021. 2:44 uur. Meteen in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar was er bij VfB Suhl LOTTO Thüringen vs. Roten Raben Vilsbiburg een vijfsetter, die in de eerste vier sets niet echt spannend was, maar daarna in de tiebreak toch nog twee keer een verrassende wending nam. Voor de Nederlandse speelster Laura de Zwart (foto boven) en Myrthe Schoot leverde het hun eerste MVP-titel in 2021 op.

In de eerste set ging Suhl via comfortabele verschillen (9-3, 15-7 en 20-14) naar een ruime 25-17 zege. In de tweede set hadden de Rote Raben blokkerend het antwoord op de aanvallen van Suhl gevonden. Van 9-9 liepen ze uit naar 9-13 en 13-20 en maakten via 19-25 gelijk. De 1-2 voorsprong in sets kwam ook via 19-25 (13-15 naar 14-20) op het scorebord. In het midden van de vierde set liep Suhl uit van 12-12 naar 17-12, had Vilsbiburg op 19-18 maar één puntje achter zich, maar maakte vervolgens met 25-19 de stand gelijk.

De Rote Raben hadden een prima start in de tiebreak, ze kwamen op 5-1 en met 8-4 werd er voor het laatst in de wedstrijd van kant gewisseld. Inhaalmanoeuvres (eerst naar 9-9) brachten de spanning terug en daarna werd de 10-12 achterstand met een serie van vijf punten op rij omgebogen in een 15-12 zege, hetgeen de vijfde achtereenvolgende zege voor Suhl betekende.

Zoals gezegd werd mid Laura de Zwart MVP, voor ons gevoel en gezien de cijfers een beetje een opvallende keuze. Ze viel in de tweede set in, stond daarna drie sets in de basis en scoorde totaal 4 punten. Haar collega’s Daniëlle Harbin en Agnes Pallag namen respectievelijk 23 en 18 punten voor hun rekening en hadden zo te zien een iets grotere bijdrage aan de winst. Maar hun score zal wel niet doorslaggevend voor de keuze van de MVP zijn geweest. Libero Myrthe Schoot was foutloos op de serve van Suhl en werd ook tot MVP gekozen.

Suhl en Rote Raben hadden dezelfde eigen score (70 om 70), waarbij de thuisploeg een 11om 19 verschil in blokpunten ongedaan maakte via 49 om 43 aanvallende punten en 10 om 8 aces. De foutenlast bedroeg 28 om 33.

NawaRo Straubing won gisteravond met 3-1 van VC Wiesbaden via de setstanden 23-25, 25-21, 25-22 en 25-17. Het was hun tweede ontmoeting binnen drie weken tegen elkaar. In Wiesbaden werd het op 12 december 2020 3-0 voor de thuisploeg.

In de eerste set hadden de gasten aan het eind net dat ietsje meer over nadat het de hele set gelijk op was gegaan (6-6, 12-12, 18-18, 23-23) en wonnen met 23-25. In de tweede set nam NawaRo vlot een ruime voorsprong (4-1, 10-5, 16-10), zag Wiesbaden sterk terugkomen (17-15, 19-20), maar had na de wissel op diagonaal (Hänle voor Iris Scholten) scoorde NawaRo het ene na het andere punt en won met 25-21.

De derde set leek in de eindfase op de tweede qua scoreverloop. Nadat NawaRo een 6-10 achterstand veranderde in een 14-12 voorsprong werd de 20-15 achterstand door Wiesbaden bij 21-21 ongedaan gemaakt. Nu werd de zege voor de 2-1 in sets met 25-22 binnengehaald. In de vierde set was NawaRo vanaf het begin de dominerende ploeg. De tussenstanden 7-3, 12-6 en 18-11 waren de opmaat naar de 25-17 zege.

Iris Scholten begon drie sets in de basis en scoorde 9 keer. Haar ploeg had een iets betere eigen score (59 om 57) en een beduidend lagere foutenlast (28 om 39), voornamelijk vanwege minder aanvallende fouten. (7 om 16)

In de stand blijft Stuttgart koploper (10-27), Suhl is derde met 12-22, Rote Raben zesde met 11-17, Nawaro Straubing zevende met 12-15 en Wiesbaden staat op de negende plaats met 12-10.