Vizier op volleybal

 

EH: Lycurgus, Dynamo of toch weer Orion?

VoV, 11-10-2019. 5:22 uur.  Een voorproefje van wat ons in de Eredivisie bij de mannen te wachten staat hebben we vorige week zondag gekregen met de strijd om de Supercup. Twee ploegen die in de nieuwe editie van de competitie hoge ogen willen gooien en lieten zien daar ook het niveau voor te hebben. Active Living Orion en Draisma Dynamo maakten er een mooie en spannende pot volleybal van, waarin ze elkaar weinig toegaven en die na vijf sets door Orion werd gewonnen. Dynamo kon een matchpoint in de vierde set niet verzilveren.

Aanstaand weekend spelen beide teams een uitwedstrijd, Orion gaat op bezoek bij Sliedrecht Sport, dat in het afgelopen seizoen als debutant een voorbeeldige start had en heel lang in de bovenste regionen meedeed. Ze zullen dit jaar niet anders willen, maar dan nog langer.

Dynamo reist naar Zevenhuizen voor hun duel tegen promovendus Reco ZVH. Dynamo speelde bij de Supercup volgens coach Strikwerda nog niet op de toppen van zijn kunnen. Ze waren niet goed genoeg voor de winst, het serve niveau was over het geheel genomen onvoldoende, er werden geen series gemaakt, maar dat serve en verdediging nog sterk verbeterd moeten worden was al langer bekend.

De eerste wedstrijd om echte punten is er om te laten zien dat er stappen / stapjes zijn gemaakt en de ploeg zich verbeterd heeft. Al is dat tegen een andere ploeg onder andere omstandigheden en met een ander bezetting aan de andere kant van het net niet altijd even makkelijk aan te tonen.

SAMEN. Lycurgus, dat vorig seizoen buiten de prijzen viel, gaat met veel energie de nieuwe jaargang in. De zin om aan het nieuwe seizoen te beginnen straalde er bij de teampresentatie vanaf. Voorafgaand aan de laatste oefenwedstrijd in Duitsland was de ploeg voor een vierkamp bij Lindemans Aalst in België. De drie duels daar eindigden in winst, verlies en een gelijkspel. Die oefenwedstrijd in Duitsland, de elfde in de voorbereiding, ging tegen WWK Volleys Herrsching en werd in vijf sets beslist.

Coach Arjan Taaij vatte het nadien als volgt samen. ‘Na zeven weken trainen en spelen hebben we elf battles gespeeld tegen goede teams, maar er is op iedere positie in het team ook een battle gaande. Iedereen is inzetbaar met zijn eigen kwaliteiten en het verschil zal uitermate klein zijn. Als staf hebben we nog geen idee wie, wat en wanneer gaat spelen. We hebben zeven weken achter de rug en er zijn nog acht te gaan tot de eerste Europese wedstrijd. Het is tijd om nu echte potjes te gaan spelen.

We maken stappen, maar zien zeker nog veel dingen die we moeten verbeteren. Hij gaf verder aan dat de kans groot is dat er voorlopig niet met een vaste basis gewerkt wordt. Daarvoor zijn de verschillen in de selectie te klein. Het is dan ook onduidelijk wie zaterdag in Nijmegen tegen VoCASA mogen beginnen.

Bij de ploeg uit Nijmegen zijn een vijftal spelers gebleven en heeft de staf naarstig moeten zoeken om de selectie weer op peil te brengen. Met Bas van Bemmelen en Ryan Anselma vertrok veel ervaring en routine aan het eind van vorig seizoen.

De vacante plaatsen werden ingevuld met onder andere twee buitenlanders. De Amerikaan Corey Pieper en de Engelsman Palánkai-Omoshebi en verder met Jesper van Muijden (TTP), Nils Fleuren (HLB van Daal), Nikita Artamonov (Orion), Dion Verweij (Revoc) en de van VC Voerendaal afkomstige Imre Harnischmacher

Zaanstad begint het seizoen tegen Advisie / SSS. Na een wisselvallige oefenperiode en een prima teamweekend mag het team van Sandor Rieuwers en Derk de Saegher laten zien waar het staat in competitie. Rieuwers: “We zijn zes belangrijke spelers kwijt geraakt, onder andere Jannes van der Ham en David Bes, die afgelopen week met Orion de Supercup wonnen. Alles bij elkaar zijn er van het team van vorig seizoen nog vijf spelers over.

Rieuwers: “Gelukkig hebben we nieuwe ambitieuze spelers gevonden, waarbij een aantal nog wel aan het niveau moeten wennen. Betekent nu wel bouwen aan een nieuw team dat we aan de ene kant wat de tijd moeten geven, maar waarbij we aan de andere kant natuurlijk gaan voor het resultaat. Onze doelstelling is handhaving en wie weet zit er nog wel meer in het vat”.

Taurus opent het nieuwe seizoen tegen Talent Team Papendal. Om 20:00 uur wordt er in Houten begonnen. Na een qua resultaten prima vorig seizoen heeft de TTP ploeg noodgedwongen in verband met de leeftijden een aantal wijzigingen ondergaan en uiteraard daarvoor passende vervanging gezocht en gevonden.

De selectie van Taurus was al vroeg helemaal compleet. Men zag vijf spelers vertrekken maar alle posities waren snel weer ingevuld. De selectie bestaat uit spelverdelers Flor Polinder en Daan Haanappel, op de diagnonaal Timo Noordhoek en Dylan Boerefijn. Op het midden Leroy Boerefijn, Jorg de Waard en Lars Groeneveld en aan de buitenkant Finn Frielink, Jens de Hoogh en Timo Gras. Mats Bleeker zal ook komend seizoen, als libero, het achterveld van Taurus verdedigen.

Trainer coach Gras keek positief uit naar het aanstaande seizoen: “We zijn er in de breedte zeker op vooruit gegaan. We hebben de spelverdeling nu beter bezet en met twee sterke diagonaalspelers in de groep kunnen we hier omheen gaan bouwen. Daarnaast zijn ook het midden en de buitenkant goed vertegenwoordigd.”

Of dit tot betere resultaten zal leiden dan in het vorige seizoen tegen het Talent Team is nog even afwachten. Toen waren de talenten zowel in Houten (1-3) als op Papendal (3-0) de betere ploeg.

Uiteraard houden we u op de hoogte hoe het allemaal afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.