EK Mannen: Belangrijke zege Oranje vs. Tsjechië

VoV, 02-09-2023. 18:50 uur. De Nederlandse mannen speelden vanmiddag tegen Tsjechië. Een duel dat wellicht beslissend is voor de positie twee in de poule. Als we er tenminste van uitgaan dat Polen eerste wordt en Denemarken, Montenegro en Noord-Macedonië onder elkaar moeten uitmaken wie de vierde plaats in de poule zal bemachtigen.

Zowel Nederland als Tsjechië speelden al tegen Polen, beide teams verloren ervan. Oranje kon nog een setje meepakken, Tsjechië lukte dat niet. Voor dit duel liet bondscoach Piazza de volgende zeven spelers aan de wedstrijd beginnen:

• Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer Lopers: Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra
  • Midspelers: Michael Parkinson en Twan Wiltenburg

In de loop van de wedstrijd kregen ook Thijs ter Horst en Gijs Jorna nog speeltijd.

In de openingsset kwam Oranje met 5-3 voor en 5-6 achter. Na de 8-7 werd Nimir Abdel-Aziz scorend belangrijk voor Oranje. Hij nam tot aan 16-12 vijf punten voor zijn rekening, Twan Wiltenburg en Wouter ter Maat scoorden ook in die fase. Oranje bracht het verschil op vijf punten bij het beging van de big points (20-15).

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor een ruime en snelle setwinst. Tsjechië kwam echter terug in de set, Via 21-19 en 22-21 was er ineens maar één puntje verschil meer. Na de 23-22 maakte Nimir Abdel-Aziz het setpoint voor 24-22. Thijs ter Horst kwam er op die stand in en nam ook meteen het laatste punt voor de 25-22 en 1-0 voor zijn rekening.

Oranje kwam in de tweede set na 5-1 via een hele reeks fouten bij Tsjechië op een zeer rustgevende 9-3 en 11-5 voorsprong. In het vervolg van de set bleek dat Oranje dat verschil hard nodig had om voor te blijven. Tsjechië kwam op kousenvoetjes tot op één punt bij 19-18. Ter Maat en Abdel-Aziz maakten er bij 21-18 drie van, waarop Tsjechië de time out inging.

Gijs Jorna kwam op 21-19 in het veld (voor ter Maat), Bennie Tuinstra sloeg uit (21-20) waarop Tsjechië via een foutserve en een aanvallende fout opnieuw twee punten weggaf. De 24-21 en 25-22 kwamen op naam van Bennie Tuinstra. Oranje leidde met 2-0.

In de derde set was het eerste punt voor Tsjechië. En het tweede, derde en vierde ook (0-4). Tijd voor een time out en een luide ‘go guys go’. Het verdere verloop van de set viel in drie gedeelten uiteen. Tot aan 5-9 had Oranje heel veel moeite om te scoren, slechts één eigen punt konden ze laten noteren. Daarna tot 14-14 scoorden alle NL-spelers een punt of punten en werd er niet één via een fout van Tsjechië bijgeschreven.

Na de 14-14 ging het tot 17-17 gelijk op en vervolgens bouwde Nederland een voorsprong op van eerst twee (19-17) en daarna drie (22-19) punten. De set was gekanteld, Via Jan Hadrava kwam Tsjechië nog weer terug naar 22-21, Piazza nam de tweede time out in deze set op (de eerste was bij 0-4) en scoorde daarmee zijn punt voor de coach middels de foutserve voor 23-21. Nimir Abdel-Aziz nam punt 24 en 25 voor zijn rekening, Het werd 25-22 en dus 3-0.

Nimir Abdel-Aziz werd met 19 punten de topscorer.