EK  Mannen: Polen en Italië naar de finale

VoV, 15-09-2023. 2:14 uur. Bijna drie weken is het EK nu gaande, en gisteren viel de beslissing welke twee teams er in Rome om de EK titel gaan strijden. Polen vs. Slovenië en Italië vs.  Frankrijk zijn de duels in de halve finale. De nummer 1 (Italië), 2 (Polen), 3 (Frankrijk) en 5 (Slovenië) van de CEV-Ranking  zijn voor het finaleticket in de race.

De WK -finale vorig jaar ging tussen Polen en Italië, de EK -finale van dit jaar kent dezelfde teams als tegenstander. Oranje verloor twee keer op dit EK, juist van Polen en Italië.

Polen vs. Slovenië zou een halve finale klassieker kunnen zijn, beide teams stonden ook in 2019 en 2021 tegenover elkaar in de halve eindstrijd. Beide ploegen bleven tot de halve finale ongeslagen, deze KO ronde betekent verlies dus naar de strijd om het brons. Hun laatste onderlinge duel in de VNL 2023 eindigde in een 3-2 zege voor Polen.

Polen won nu met 3-1 via de setstanden 23-25, 25-21, 25-20 en 25-21. Wilfredo Leon was met 25 punten de grote man bij de winnaar.

Een gelijk opgaande eerste set met teams afwisselend aan de leiding (2-3, 8-6, 8-9, 14-13) ging vanaf 16-16 tot 23-23 via de side out gelijk op. Een Poolse foutserve en een aanvallende fout beslisten vervolgens de set in het voordeel van Slovenië.

In de tweede set liep Polen na een 2-6 achterstand uit naar 12-9. Kwam bij 14-10 vier punten voor en had bij 17-12 het verschil op vijf punten gebracht.  Slovenië kwam terug naar 20-18, time out Polen, waarna vijf fouten over en weer en een kill-block van Leon (voor 23-19) de eindstand bepaalden.

In de derde set maakte Polen het verschil na 13-12. Ze liepen uit naar 17-13, tweede time out Slovenië, en 20-16. Opnieuw werd er in de finale van de set stevig fout geserveerd maar Sliwka besliste met een rake klap na 24-20 de set in Pools voordeel.

In set vier liep Polen na 11-11 met een serie van zes punten uit naar 17-11. Slovenië probeerde de tiebreak te forceren met alles of niets spel, kwam bij 22-20 nog heel dichtbij, maar kreeg op 24-20 matchpoint tegen. Een kill-block stelde de nederlaag voor even uit, de 25-21 bracht Polen het ticket voor de finale, waardoor Slovenië naar de strijd om het brons ging.

Italië vs. Frankrijk. Een clash tussen de huidige Europees- en Wereldkampioen tegen de regerend Olympisch kampioen. Het was hun eerste EK halve finale duel tegen elkaar, in 2019 won Frankrijk in de kwartfinale met 3-0. Italië is nog ongeslagen op dit EK, Frankrijk verloor in de poulefase van Roemenië, dat het later in de KO-fase uitschakelde.

Italië bleef voor zo’n 11.000 toeschouwers via een 3-0 zege, setstanden 25-21, 25-19 en 25-23, in de race om de Europese titel met succes te prolongeren.

Met om beurten scores liepen de tussenstanden tot 18-18 in de eerste set gelijk op. De serve serie van Riccardo Sbertoli zette Italië op 22-18, welk verschil de thuisploeg tot 25-21 vasthield.

Italië had in de tweede set met 9-5 de beste start. Met het veelvuldig scorende duo Yuri Romano en Daniele Lavia bleef Italië een ruime marge houden bij 13-7. 16-11 en 20-16. Bij de big points was het echter Tommaso Rinaldi die Italië met een prachtige serie naar de 25-19 winst loodste.

In de derde set kreeg Frankrijk na ruime achterstanden (10-5, 16-10 en 18-14) bij 21-20 weer zicht op een vierde set. Italië wist echter onder luide aanmoedigingen van de fans de break te realiseren op 24-22 en sloot met 25-23 winst en dus 3-0 de wedstrijd af. Yuri Romano werd met 14 punten topscorer van de partij.