Vizier op volleybal

 

EK U19: Jong Oranje verliest van Servië

VoV, 09-09-2018. 6:00 uur. Na twee zeges ( Albanië, Bulgarije) en drie nederlagen (Wit-Rusland, Italië, Polen)  was er voor Jong Oranje een vierde plaats in poule I, waardoor de ploeg van bondscoach Julien van de Vyver en drie andere teams maximaal nog de vijfde plaats van het EK U19 konden halen. Die overige drie teams waren Wit-Rusland (3de in poule I), Servië en Duitsland (3de en 4de in poule II). Jong Oranje had Servië in de kruisfinale als tegenstander en dus speelden Wit – Rusland en Duitsland ook tegen elkaar.

Servië, de nummer één van de CEV ranking, had (verrassend) Turkije en Rusland in hun poule voor moeten laten gaan. Tegen Turkije was er een 3-1 nederlaag en tegen Rusland werd met 3-0 verloren. Van Duitsland, Frankrijk en Slowakije werd gewonnen. Jovanna Mirosavljevic en Sara Caric zijn de speelsters die voor Servië de meeste punten maken. In de poulefase waren er dat al totaal 70 per persoon.

Bondscoach van de Vyver Liet Sarah van Aalen (spelverdeling), Dagmar Boom (libero), Vera Mulder (diagonaal), Hester Jasper en Annick Meijers (passer lopers) en Demi Korevaar en Indy Baijens (midspeelsters) aan de kruisfinale voor plek vijf beginnen. In de derde set begon Eline Geerdink voor Demi Korevaar in de basis,  in de loop van de wedstrijd werden ook Charlot Vellener, Lisa Nobel en Rianne Vos nog ingezet.

Servië veranderde de 5-5 tussenstand in de eerste set na twee uitgeslagen Nederlandse aanvallen en een eigen ace in een 5-10 voorsprong. Na 9-13 kwam Jong Oranje keihard terug en scoorde vijf keer op rij, na de 13-13 (time out Servië) blokkeerde Annick Meijers Oranje naar 14-13. Servië trok het initiatief bij 15-18 weer naar zich toe, Eline Geerdink kwam erin, maar de ingezette inhaalactie stopte bij 17-19.  Na een Nederlandse netfout ging van de Vyver bij 18-22 nogmaals de time out in, twee kadootjes maakten 18-24, waarna Servië de set met 19-25 voor zich besliste.

In de tweede doorgang bouwde Servië gestaag aan een ruime voorsprong en werd daarbij een handje geholpen, vooral in de beginfase, door de Nederlandse foutenlast. De 2-6 achterstand liep al vlot naar 6-13. Oranje bracht Eline Geerdink, Charlot Vellener en Lisa Nobel, maar kreeg het grote verschil niet van het scorebord. Na 7-16 lukte het nog om tot 13-18 terug te komen, de achterstand bleek echter veel te groot om Servië echt in de problemen te brengen. Helemaal toen zij de stand naar 14-24 tilden. De afsluitende Nederlandse serie gaf het verlies (18-25) een beter aanzien, meer ook niet.

Een vreemde set, de derde. Van de eerste elf punten (6-5 voor Nederland) werden er acht via de opslag gescoord. Als ace of foutserve. Nederland had het initiatief en zette Servië goed onder druk hetgeen resulteerde in mooie kill – blocks van Indy Baijens en Vera Mulder. Servië ging bij 8-5 en 13-7 de time out in, maar kreeg de Nederlandse dadendrang niet onder controle. Pas na 20-11, toen de setwinst heel dichtbij was voor Oranje, kwam Servië nog een keer gevaarlijk opzetten.

Eerst naar 20-15, time out Nederland, vervolgens naar 22-20, tweede time out Nederland. Het ace van Nederland betekende setpoint bij 24-20, maar het koste nog een paar nagels voordat de winst binnen  was. Servië kwam terug naar 24-24, maar op 25-24 sloegen ze middels een bal in het net Nederland naar de setwinst.

En daarmee had Jong Oranje blijkbaar al het kruit verschoten. Ze kwam vlot met 2-7 achter in de vierde set, herstelden zich knap (8-10), maar zagen vervolgens ook Servië weer ver afstand nemen. Eerst naar 9-13 en daarna naar 10-17, waarbij bondscoach Julien van de Vyver de ploeg naar de zijlijn haalde. Zonder succes, Servië banjerde door naar 11-22, Nederland leek zich bij het verlies te hebben neergelegd. Beide teams serveerden nog een paar keer fout, waarna de winst met 14-25 voor Servië was.

Indy Baijens werd bij Jong Oranje met 12 punten topscorer, Voor Vera Mulder stopte de teller op 11. Hester Jasper scoorde 9 keer, Annick Meijers maakte er 7. Eline Geerdink 5. Sarah van Aalen 3 en Rianne Vos 2. Demi Korevaar,  Charlot Vellener en Lisa Nobel maakten ieder 1 punt. Totaal dus 52 punten, die via aanval (35), blok (10) en aes (7) bij elkaar kwamen. Servië maakte 74 eigen punten. Bij hen waren Sara Caric (19 punten),  Jovanna Mirosavljevic (14 punten) en Isidora Rodic (ook 14 punten) de meest scorende speelsters.

Servië gaat dus door naar de strijd voor plek vijf, daarin wordt Duitsland de tegenstander. De Duitsers wonnen met 3-1 van Wit – Rusland. Nederland speelt dus vandaag tegen Wit-Rusland voor plaats zeven. In de poule speelden deze landen ook al tegen elkaar.

De finale bij het EK U19 gaat tussen Italië en Rusland, die respectievelijk met 3-1 van Turkije en 3-2 van Polen wonnen. Om het brons staan dus Turkije en Polen tegenover elkaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.