Gelderland Cup naar Oranje mannen

VoV, 09-09-2018. 6:05 uur.  De Nederlandse volleyballers hebben gisteren in Ede de Gelderland Cup veroverd. De mannen van bondscoach Gido Vermeulen versloegen Argentinië met 3-2, na een knappe comeback. Argentinië won afgelopen donderdag in Doetinchem met 3-2, maar omdat Nederland over twee wedstrijden enkele punten meer scoorde, ging de cup naar het thuisland.

Bondscoach Gido Vermeulen begon in Ede met het volgende basisteam: Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Michael Parkinson en Jasper Diefenbach (middens) en Dirk Sparidans (libero). Passer/loper Maarten van Garderen bleef net als afgelopen donderdag aan de kant, hij kampt met een lichte blessure en heeft in overleg met de medische staf besloten extra rust te nemen voordat het WK begint.

Oranje begon overweldigend aan de wedstrijd (8-2). Met uitstekend volleybal bouwden de Lange Mannen het verschil bij de tweede technische time-out uit naar acht punten (16-8). Daarna begon Argentinië beter in het spel te komen en wist na de 22-15 nog tot 22-19 in te halen. Maar het was Abdelaziz die in deze fase zijn team aan de goede kant van de score hield met een aantal belangrijke scores. Na een foutservice van Argentinië ging de eerste set met 25-22 naar Oranje.

Argentinië herstelde zich knap en ging in de tweede set op de ingeslagen weg van de eindfase de eerste door. Nederland kwam met 5-8 achter, ging met 9-8 aan de leidding en in het middendeel herhaalde zich dat scenario nog een keer. De 13-11 voor Oranje werd 15-17 voor Argentinië. Nederland kon tot 19-20 aanhaken, Daarna nam de equipe van coach Julio Velasco met een serie afstand: naar 19-23. Na een foutservice van Abdelaziz ging de set met 21-25 naar de bezoekers.

Met Thomas Koelewijn voor Michael Parkinson en Wouter ter Maat voor Abdelaziz vervolgde Oranje de wedstrijd in set drie. De twee eerste punten waren voor Argentinië en die voorsprong stond er bij 6-8, na een sterke side out van beide teams, nog. Oranje zag de achterstand verdubbelen in het middendeel (12-16), waarna Argentinië zich niet meer in de problemen liet brengen. Via de 15-20 tussenstand speelden de Zuid Amerikanen de set soeverein naar een 18-25 zege.

In de vierde set begonnen Wessel Keemink, Wouter ter Maat, Gijs Jorna, Thijs ter Horst, Thomas Koelewijn, Tim Smit en Just Dronkers. Dit zevental bracht nieuw elan, kon een 6-10 achterstand wegwerken (10-10) en liep vervolgens via 16-13 verrassend uit naar een 20-15 voorsprong. De blokkering stond uitstekend en de afstemming tussen spelverdeler Keemink en diagonaal Ter Maat liep soepel. Routinier Jeroen Rauwerdink kwam in het veld voor Ter Horst. Oranje zag Argentinië nog tot 20-18 en 21-19 terugkomen,  maar won de set met 25-19 na een serie van vier punten op het eind met 25-19. De tiebreak moest de beslissing brengen.

In de vijfde set liep Nederland zeer gedecideerd uit naar de winst. Direct na de kantwissel stond Oranje al op een 9-3 voorsprong en uiteindelijk won het team van Vermeulen de tiebreak na de 11-7 tussenstand met 15-8 dankzij een score van Ter Maat.

Oranje reist maandag af naar het WK in Bulgarije.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto Jan van den Noort.