Vizier op volleybal

 

EK U22: Ruime en snelle zeges NL-duo’s!

VoV, 26-07-2018. 18:00 uur. Na het ‘grote’ EK Beach volleybal in Nederland vorige week is deze week het EK U22 aan de beurt. Dat wordt gespeeld in Jurmala, Letland. Daar zijn 32 dames en heren duo’s om voor Europees goud in hun leeftijdscategorie te strijden. Voor Nederland spelen Katja Stam en Mexime van Driel bij de dames en Mees Blom / Yorick de Groot bij de mannen.

Het damestoernooi: Katja Stam (in de zaal voor Inter Rijswijk spelend) en Mexime van Driel (in de zaal uitkomend voor Voltena) zijn als 16de geplaatst en dus ingedeeld in poule A samen met de nummer één uit Letland, de nummer 17 uit Hongarije en de nummer 32 uit Slowakije. Voor vandaag stonden twee duels op de agenda, tegen Hongarije en Slowakije.

In hun eerste partij werd het Nederlandse duo niet echt getest. Orsolya Orban en Borbäyla Harmat kregen totaal 16 punten mee, in twee sets wel te verstaan. Met 21-7 en 21-9 was de strijd dik binnen het half uur beslist. In de tweede set ging het via 10-4, 18-8 naar 20-9. De Nederlandse serve kwam vervolgens niet meer terug, 21-9.  Op naar de volgende!

Op naar het duel tegen de Slowaakse dames, die in hun eerste wedstrijd tegen de thuisfavorieten uit Letland welgeteld 10 punten hadden meegekregen. Snelle potjes die eerste partijen met veel, heel veel verschil in niveau. Ook tegen het Nederlandse duo waren de punten schaars voor de tegenstanders. Beide sets kregen ze er nog geen tien op het scorebord. Met 21-9 en 21-8 werd het weer een hele dikke en hele snelle zege. Morgen wordt meer weerstand verwacht, als het om poulewinst en rechtstreekse plaatsing voor de achtste finale gaat.

Het herentoernooi: Mees Blom en Yorick de Groot zijn als 14de geplaatst en komen uit in poule C, waar ze het moeten opnemen tegen duo’s uit Rusland (3de geplaatst), Tsjechië (19de) en Estland (30ste). Voor de Nederlanders begon het EK vandaag met de duels tegen Tsjechië en Estland.

Ook de mannen begonnen prima. Dzavoronok / Tezzele uit Tsjechië werden met 21-11 en 21-16 aan de kant gezet. Deze prima 2-0 zege moest de opmaat vormen voor meer, moest genoeg zelfvertrouwen geven om ook de tweede partij naar hun hand te zetten tegen het duo uit Estland, dat hun eerste partij met 2-0 van Rusland had verloren.

De tweede wedstrijd van de dag leverde voor het Nederlandse duo ook een vrij gemakkelijke zege op. De tegenstander Tammenau / Löhmus kwam niet verder dan 10 en 11 punten in de sets. En daarmee hebben Mees Blom / Yorick de Groot zekerheid over het vervolg van dit EK. Of het de ‘Round of 24’ wordt of rechtstreekse plaatsing in de achtste finale hangt af van het duel morgen tegen de Russen, die vandaag ook beide partijen wonnen. Poulewinst en rechtstreekse plaatsing c.q. tussenronde wordt dan de inzet van dat duel.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.