Vizier op volleybal

 

WEVZA: Jeugd Oranje verslaat Duitsland

VoV, 27-07-2018. 4:55 uur. De Nederlandse Jeugd Oranje ploeg heeft haar tweede wedstrijd op het WEVZA in België voor teams onder 18 jaar gewonnen. Na Portugal (3-1) werd ook Duitsland (3-2) verslagen, hetgeen de ploeg van Nermin Cosovic op de tweede plaats in de poule brengt, achter de ongeslagen koploper Italië. Oranje speelt vandaag tegen België (winnaar in de andere poule) voor een plaats in de finale. De andere halve finale gaat tussen Italië en Spanje.

De Oranje ploeg nam in de eerste set na 12-12 afstand. Een aantal rake klappen vanaf de buitenkant zorgden voor 14-12, toen een servepass daarna te ver doorschoot en door Oranje keihard werd geretourneerd voor 15-12 ging Duitsland de time out in. Een foutserve volgde (15-13), bij 17-13 nam Duitsland de tweede tactische time out. Een aantal snelle Nederlandse midaanvallen, Mathijs Apine en Jesper van Muijden,  maakten het verschil een punt of vijf. Na de Nederlandse time out op 24-19 serveerde Duitsland het laatste punt voor Oranje op het scorebord (25-19).

Teams ontliepen elkaar tot aan 9-9 in de tweede set maar weinig. Toen volgde er een overdaad aan fouten, met foutserves als hoofdmoot. Tot aan 14-16 scoorden de teams acht van de twaalf punten voor elkaar. Bij die stand ging Oranje naar de kant. Na de score van Duitsland voor Nederland via de antenne (16-18) kwam Jim Steenbergen (van Inter Rijswijk) voor de serve in de ploeg.

Met een knallend ace liet hij zien waarom, time out Duitsland,  Oranje scoorde na die pauze 18-18, waarna Jim zijn volgende opslag ver buiten de lijnen stuurde. (18-19). Duitsland kwam twee punten voor (20-22) en werd weer ingelopen. Oranje kwam op setpoint bij 24-23, dat werd onschadelijk gemaakt en met een gewonnen duel aan het net kwam Duitsland op setpoint. Martijn Brilhuis sloeg het van de borden (25-25). Met een snelle midaanval kwam Duitsland opnieuw op setpoint, dat ze via zo’n hele laffe ace via de netband verzilverden. 1-1 in sets.

Jeugd Oranje pakte in de derde set vlot het initiatief en had bij 8-4 al een mooi verschil op de borden staan. Dat werd alleen maar mooier na de 10-7, Duitsland kwam er even niet meer aan te pas, was in geen velden en wegen meer te bekennen, hetgeen een hele imposante 20-9 voorsprong voor Oranje opleverde. Oranje was sterk op mid (blokkerend), zakelijk op de buitenkant en kreeg een aantal punten kado. Met 20-9 voor, leek de race gelopen en de setwinst in kannen en kruiken.

Niks was echter minder waar, Duitsland dwong Oranje bij 20-11 en 20-16 in de time out. Nederland wisselde toen het door de time outs heen was, maar kreeg de serie van de Oosterburen maar niet gestopt. Pas na de 20-18 volgde er een foutserve, het ace voor 21-20 bracht de spanning weer helemaal terug. Het bleef spannend tot aan 23-22, de laatste twee punten voor Oranje zorgden voor een 2-1 stand in sets.

Duitsland moest de vierde set winnen om in de race voor wedstrijdwinst te blijven. En dat heilige ‘moeten’ vertaalden ze na 12-12 in een serie van vier punten, Kian Macnack sloeg het verschil naar drie, een ketser ace maakte er even later weer vijf van bij 13-18. Jeugd Oranje liep achter de feiten aan, ging de time out in en wisselde. Bram Wiltenburg serveerde Oranje naar 17-23 en even leek het erop dat zij de stunt van Duitsland uit de vorige set gingen kopiëren. Zover liet de Duitse ploeg het echter niet komen. Met een paar side out scores trokken ze de set met 19-25 naar zich toe. Hetgeen dus 2-2 en verlengen betekende.

In die vijfde set kwam Oranje met Morris Koetse aan serve op 4-1, het laatste punt voor de Duitse time out op die stand was een ace van hem. Op 4-2 kwam Jim Steenbergen weer voor de opslag in het veld, onder andere zijn ace voor 7-2 en slordige Duitsers aan het net gaven Oranje een 9-2 voorsprong. Time out Duitsland, de tweede dus al. De race moest gelopen zijn met dat verschil, en de race was ook gelopen. Duitsland kwam nog op 11-5, Nederland verzilverde het matchpoint bij eerste gelegenheid op 14-6 en sloot dus met 3-2 winst af.

België dat de laatste wedstrijd gisteren met 3-2 van Frankrijk verloor, is eerste in poule A geworden en de tegenstander in de kruisfinale.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s WEVZA.