Samsun: NL-duo’s door!

VoV, 27-07-2018. 15:00 uur. Na de succesvol verlopen kwalificatieronden werd het duos Stafan Boermans / Casper Haanappel ingedeeld in poule A, waarin ze rankingnummer 16 meekregen, het laagste van de deelnemers in het hoofdtoernooi. In dezelfde poule speelden verder een Iranees duo, 1ste geplaatst, een duo uit Tsjechië, 8ste geplaatst en een als negende geplaatst Turks duo. Voor vandaag stond eerst de wedstrijd tegen Iran in de agenda en afhankelijk van het resultaat het duel tegen Tsjechië of Turkije.

Het duo Raoufi / Mirzaali uit Iran kende een bliksemstart in de eerste set en inherent daaraan wilde het bij Boermans / Haanappel voor geen meter opschikken met scoren. Ze kwamen al ras met 9-1 (!) achter en speelden vanaf dat moment eigenlijk een verloren set. De tegenstander gaf weinig weg en de Nederlanders dwongen weinig af. Via 13-2 en 17-5 ging de set met 21-10 verloren.

In de tweede doorgang was het langer een wedstrijd. Veldwissels waren er bij 4-3, 8-6 en 12-9, het moment om in de technische time out de verder te volgen tactiek te bespreken. Dat pakte niet  voorspoedig uit, Iran liep uit naar 16-11 en bij 19-13 was wel duidelijk dat er voor Boermans / Haanappel tegen dit duo weinig te halen viel. Ze verloren met 21-14 en dus met 2-0.

Voor een plaatsje in de tussenronde moesten ze het om 16:30  uur opnemen tegen Dundar / Baysal uit Turkije, die hun eerste duel ook met 2-0 hadden verloren. Het tweede verlies zou uitschakeling betekenen, winnen in het toernooi blijven.

De tweede partij van het duo Boermans / Haanappel had heel veel weg van hun eerste in de poule. Alleen waren de rollen omgedraaid. Dit keer waren zij de veel sterkere ploeg en hadden de Turken het nakijken.  Het gaatje in de eerste set bij 8-5 en 9-6 kreeg de breedte van een kloof toen de Nederlanders naar 13-6 en 17-7 uitliepen, met als eindstand een 21-10 zege.

De tweede set was niet veel anders, alleen was de kloof er toen al bij 9-3 en kwam de 17-7 tussenstand in deze set overeen met die in de eerste. Na 19-9 kon Turkije een paar punten achter elkaar scoren, maar toen was de set al beslist. Met 21-12 plaatsten Boermans / Haanappel zich voor de ‘Round of 12’, de tussenronde voor de kwart finale.

Voor Julia Wouters en Pleun Ypma stond er vandaag maar één wedstrijd op het programma. Zij speelden in poule B tegen Nina Lovsin / Tsjana Kolnik. Dit duo is als tiende geplaatst, drie plaatsen lager dan het Nederlandse. Het werd een spannend gevecht, echter pas nadat het Nederlandse tweetal de eerste set heel dik had gewonnen. Met 21-14.

In de tweede set kwamen Wouters / Ypma vrij vlot op een ruime achterstand (6-12, 10-15), ze gaven echter niet op en een prima serie bracht hen bij 15-16 op één puntje afstand. Ook bij 16-17 was er maar één verschil, vervolgens scoorden Lovsin / Kolnik de beslissende punten voor de 16-20 stand en de 17-21 winst.

De tiebreak was spannend tot aan het eind. Oranje kwam met 8-5 voor, maar was dat verschil bij 10-10 weer kwijt. Pas na 13-13 sloegen ze de beslissende punten in het zand. Dus 2-1 winst en de zekerheid van in ieder geval de tussenronde. Het kan ook nog rechtstreeks kwartfinale worden als ze morgen hun tweede pouleduel winnen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto ‘s  FIVB.